08 Mayıs 2010
SBS ve LYS öncesi velilerimize tavsiyeler

SBS ve LYS öncesi velilerimize tavsiyeler

Sevgili Velilerimiz? yukarıda yazdığım başlığı yanlış okumadınız. Sınav öncesi öğrencilere değil velilere tavsiyeler.

SBS  VE LYS  ÖNCES İ VELİLERİMİZE TAVSİYELER

Sevgili Velilerimiz ; yukarıda yazdığım başlığı yanlış okumadınız. Sınav öncesi öğrencilere değil velilere tavsiyeler. Çünkü şu zamana kadar gördüğüm başarı yada başarısızlıkların arkasında hep aile var. Bu nedenle sizlerle sınav öncesi bazı konuları paylaşmak istedim.

Öncelikle  sınavlar  (SBS ve LYS)  ne ölçüyor? Buna kısaca bir bakalım.


 Bu sınavlar öğrencilerin :

1.    Bilgisini

2.    Hızını

3.    Dikkatini

 

ölçmektedir. Bu maddeleri biraz açacak olursak ; bilgi kavramı   içerisine; çalışması ; tekrarı ; test çözmesi ; konulara hakimiyeti gibi başlıkları sığdırabiliriz.Hız kavramı içerisine; zamanı kullanma yeteneği ; anlama ; algılama ve yorumlama hızı ;test çözme hızı girer.Peki dikkat kavramı içerisine neyi alacağız.Genelde ihmal edilen kavramda budur zaten.Öğrencinin sınav başarısını çok ciddi etkileyen sınav kaygısı. Bu  kaygıyı şuna benzetiyorum; bir yıl boyunca çalışıp didinen bir çiftçinin tam ürünü alacakken ihmali yada önemsememesi yüzünden tarlada çıkan bir yangınla  tüm mahsulün yok olmasına benzetiyorum.

      Eğer bir öğrencide kaygı varsa bu genelde evdeki birinin yada  birilerinin kaygısı. ޞu  ana kadar öğrencilerimde bu hep böyle çıktı. Öğrencinin çevresindekilerinin kaygısı öğrencinin kaygısını katlanarak artırmakta.Sınava kaygı ile giren bir öğrencinin  de sınav sonucunu kestirmek çok zor.Birkaç yıllık emeğin kimse boşa gitmesini istemez herhalde.Peki bu durumda veliler olarak ne yapmamız yada yapmamamız gerekiyor. Birkaç madde altında toplayacak olursak;

 

1.    Öncelikle sınav ; başarı ve  başarısızlık kavramları üzerinde çok konuşma ve    özellikle tartışmaya girmeyelim. Çünkü onlar zaten kendi içlerinde yeterince huzursuzluk yaşadığı için bu duyguları aktive etmemek lazım.

2.    Öğrencinin ; sizin ona güvendiğinizi hissetmesi gerekir ;bir güvensizlik sezmesin.

3.    Olumsuz ve imalı cümleler kurmayın. Pozitif olun. Moral desteği verin.

4.    Sınav yakınlaştıkça  evde olağanüstü hal ilan etmeyin. Her şey normal devam etsin. Sınav  bir ölüm kalım meselesi haline gelmesin.

5.    Öğrenci ile iletişiminizi canlı tutun. Gereksiz konularda polemiğe girerek iletişim kazaları yapmayın. Çünkü bu süreçte birileri ile konuşmak ve bir şeyler paylaşmak önemli bir ihtiyaçtır.

6.    Öğrencilere zaman ayırın ; beraber olun ; pikniğe sinemaya gidin ; stres atmalarına yardımcı olun ; ortam hazırlayın.

7.    Öğrencilere çok müdahale etmeyin ; özellikle akıl vermekten kaçının. Anne baba tarafından verilen öğütlere tamamen kulaklarını tıkarlar ;  nefesinizi  boşa harcamayın. Bunun yerine okul yada dershanede öğrencinin sözünü dinlediği bir öğretmeninden yardım alın. Sizin yerinize o kişi ; öğrenci ile konuşsun daha etkili sonuç alırsınız.

Sınavda ve hayatta başarılar dilerim.  İdealOkul.Com                                                              
Bu yazı 2272 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur