01 Mart 2024
31 Mart seçimleri yerel mi genel mi?

31 Mart seçimleri yerel mi genel mi?

Mehmet Hammutoğlu
Seçmene kimi aday görmek istersiniz kanaatinin ve parti içi aday belirleme seçimlerinin dikkate alınmadığı bir köşe kapmaca adaylık süreci oynanıyor.

Peki seçmen adayları ve partileri dikkate alıyor mu? Bence hayır!

Üçüncü gözle baktığınızda:

Seçimler her ne kadar yerel seçim olsa da, mevcut iktidarın ifadesiyle “İstanbul'u kaybeden Türkiye'yi kaybetmiştir” yaklaşımı ve bir önceki yerel seçimlerde İstanbul, Ankara ve İzmir gibi ülke nüfusunun yarısına tekabül eden ülkemizin üç büyük şehrini muhalefete kaptırmış olması söz konusu yerel seçimleri genel seçim havasına sokmaktadır.

Ana Muhalefet CHP’nin kullandığı sloganda olduğu gibi “İstanbul ittifakı, Türkiye ittifakı” vurgusu muhalefettinde iktidar gibi seçimin genel seçim havasında geçmesini istiyor anlamı taşımaktadır.

Seçimler yaklaştıkça küçük partileri bünyelerine katmak için partiler arası yapılan pazarlıklar olduğu gibi tabana yansıyacak anlamı taşımamaktadır.

Bende bir çok araştırma şirketinin ifade ettiği gibi bu seçim bir genel seçim havasında geçecek kanaatindeyim.

Anketler istatistikler stratejiler havada uçuşmaya başladı. Vaat kargaşası, yaptın, yapmadın, biz olsak daha iyi yaparız, bize yaptırmadınız engellediniz ve ve ve.

Ancak kim ne derse desin ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum bu sonuca çok büyük etki edecek. Buna paralel siyasi istikrarsızlıktan dolayı rahatsız olan genç seçmen, bu seçimi bir genel seçim gibi değerlendireceğimiz için bir önceki genel seçimde bağımsız aday olan Sinan Oğan’ın almış olduğu sürpriz oy patlamalarına hazır olmak gerekir.

Yıllarca Kürt siyasi hareketi olarak mecliste bulunan son ismi DEM olan siyasi partinin bile oy oranı %7 ile 10 arasında gidip geliyor. İyi Parti ve MHP yıllardır siyaset içinde olmalarına rağmen böyle bir çıkış sergilemedi. Ancak partisi bile olmayan Sinan Oğan’ın ilk girdiği seçimde % 5,17 yani 2.831.208 oy aldı, inanılır gibi değil. Bu oylar sadece İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük illerden değil içinde yurtdışı oylar dahil olmak üzere ülkenin her tarafından oy barındırmaktadır. Bu oy oranı ülkenin 11 İlini etkileyen deprem sarhoşluğunun hemen ardında yapılan bir genel seçimde alındı. Şimdi bu gençlerin zihinleri daha sakin daha iyi değerlendirme yapacaklar. Kimse vatandaşı garanti oy şeklinde görmesin. Partiler bu sürprizleri hesaba katarak siyaset yürütmeleri gerekir. Oylar homojen siyasi partilerin vaatleri ve siyasi duruşlarından etkilenmeden okuyup değerlendiren bir genç oy kitlesi var. Bu sayı önemsenmeyecek kadar büyük. Bu kitle siyasileri sirkte hünerlerini sergileyen sihirbazları seyreder gibi seyretmektedir. Onlar şapkadan tavşan çıkmayacağının farkındalar.

Şuna da değinmek gerek; artık dünya eski dünya değil, iletişimin hızlı olduğu günümüzde, küresel çapta yaşanan gelişmeler konusunda da kim ne yapıyor, kim kimin yanında, arka kapılarda verilen vaatlerin bağlayıcılığı söylemlerin uygulanmasının önünde bir engel olduğunun farkında bu gençler. Bu da seçim sonucuna etki edecektir.

Ben iyi bir seçim dönemi geçireceğimizi düşünüyorum. Lütfen seçim vaatleri referans edilebilir, uygulanabilir, yalansız ve reel olsun.

Memleketimiz için hayırlı bir sonuç olsun inşallah.

Bu yazı 165 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur