10 Aralık 2013
 Konut fiyatları nereye gidiyor?

Konut fiyatları nereye gidiyor?

KAYNAK: SONDEVİR.COM

Sağımız ; solumuz inşaat… Mahalle aralarında bile; kompleks olduklarını iddia ettikleri ve lüks segmentinde satılan konut inşaatları tam gaz devam ediyor.

Çok kısa zaman dilimlerinde ; çok katlı binalar hızla göğe yükseliyor. Satıcılar satışlarda sorun olmadığını söylerken ; fiyatlar artıyor ; reklamların büyük bir kısmını bu konut projeleri işgal ediyor.

İstanbul’daki konut fiyatları dikkat çekmeye başladı.

Birçok ortamda Türkiye’de konut balonu olup olmadığı tartışılıyor. Daha birkaç gün önce uluslararası yatırım alanında çalışan bir grupla yaptığım görüşmede sordukları ve üzerinde durdukları konuların başında geliyordu; İstanbul’daki konut projeleri ve dünya ölçeğine göre hızla yükselen fiyatları…

Dünya çapında değişik ülkelerde konut fiyatlarındaki artışı derecelendiren Knight Frank şirketine göre ; konut piyasasında Türkiye en hızlı büyüyen ilk 10 piyasa arasında yer alıyor.

Ernst&Young ;a göre ise ; Türkiye ; Avrupa ;da en cazip emlak piyasalara sıralamasında ikinci sırada geliyor.

Uluslararası danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers? (PwC) göre ise ; “Emlakta Gelişen Trendler 2013” sıralamasına göre İstanbul ilk sırada yer alıyor.

ING Bank’ın Avrupa’nın 12 ülkesinde her yıl yaptırdığı Konut Fiyatları ve Mortgage Kredileri Araştırması’nın 2013 sonuçlarına göre ise; konut fiyat artışı beklentisinde ilk sırada yer aldık.

ING Bank’ın raporuna göre ; Türkiye’de tüketicilerin 2014 yılında konut fiyatlarında artış beklentisi içinde olduğunu ve Türkiye’de konut kredisini geri ödemede zorlanan tüketicilerin oranının yüzde 33 düzeyinde olduğunu gösterdi. Tüketicilerin önümüzdeki bir yıllık süre zarfında konut fiyatlarında artış olacağı yönünde 12 ülke arasında en iyimser profili çizdiği ortaya çıktı...

Son olarak Nouriel Roubini; dünyaya yeni konut balonu uyarısı yaparken ; Türkiye’nin de büyük şehirlerinde konut balonu riski olduğunu ; ancak Türkiye’de konut balonu riskinin gelişmiş ülkeler kadar olmadığını söylemiştir.

Roubini’nin söylemleri arasında dikkatimizi çeken ve katıldığımız nokta ise lüks ve ticari yapılarda kapasitenin eritilemeyebileceğine dikkat çekmesidir. Zaten yazımızın başında özellikle İstanbul’daki lüks konut yoğunluğuna vurgu yapmıştık.

Peki ; tüm bu araştırmalara ve söylemlere karşın rakamlar ne diyor? Onlara bakalım;

Merkez bankasının 2010 yılından bu yana düzenli olarak açıkladığı “konut fiyat endeksi”ne göre ise ; 2013 ağustos ayında konut fiyat endeksi yüzde 12 ;73 oranında artış göstermiştir. Metrekare başına konut değeri olarak hesaplanan birim fiyatlar 2012 yılı Ağustos ayında 1127 ;59 TL/m2 iken 2013 yılı Ağustos ayında 1263 ;49 TL/m2 olarak gerçekleşmiştir.

Merkez bankası verilerine göre ; ağustos 2013’te İstanbul’daki konut fiyat endeksi yüzde 16 ;90 büyüme kaydetmiştir.

Konuttaki bu rakamlar ekonomik büyümenin ; enflasyonun ve faiz hadlerinin oldukça üzerindedir. Yani makro anlamda ekonomi ile konut fiyatları arasında bir dengesizlik vardır.

İnşaat sektörü 200’ün üzerinde alt iş kolunu beslediği için ekonomi adına lokomotiflik yapmaktadır. Ekonominin makro dengelerinde kısa vadede olumlu etkiler yapar. Ancak uzun vadede kalıcı ve yapısal düzelme sağlayamaz.

Yılların hazır giyimcisi ; sanayicisi ; perakendecisi vs. elinde sermayesi olan kim varsa sektörde iş yapmaya çalışıyor. Kalite ve farkı öne çıkaran reklamlarla ; insanlara yeni "yaşam alanlarının" kapıları aralanıyor! Projelere daha kazma vurulmadan satışlar başlıyor ve fiyatlar artış trendine giriyor. İlk alan kazanıyor!

İstanbul’da kentsel dönüşüm hamlesiyle başlayan süreçte gelinen nokta budur.

Bu kadar lüks konutta oturacak lüks yaşayacak vatandaşımız yok. Yabancı ise bir yere kadar alım yapacaktır. Çünkü yabancılar özellikle İstanbul’daki fiyatları sorgulamaya başladı bile…

İkamet için alanlara lafım yok… Yatırım için alanların ise bunları göz ardı etmemesi gerekiyor.

Bu yazı 2104 kişi tarafından görüntülendi.

Yorumlar


Avatar

TERAZİ | 22-12-2013 23:00:00

harika bir analiz.tebrik ederim.gelir dağılımında konut fiyatlarındaki artış gibi doğru orantıda artması gerekir.gecim sıkıntısıyla aile yapıları yok oluyor.bir cok değerler kayboluyor.yaşam ferahlığı diye bir şey kalmıyor.insanlar mutlu ve sıcak bir yaşam hayal ederken sonuc kabus oluyor.şehirler yaşanmaz oluyor.


Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur