23 Kasım 2012
KANSERDEN 2030’DA YILLIK  13 ;2 MİLYON İNSAN ÖLÜMÜ BEKLENMEKTEDİR

KANSERDEN 2030’DA YILLIK 13 ;2 MİLYON İNSAN ÖLÜMÜ BEKLENMEKTEDİR

2030 yılında dünyada kanserden yılda 13 ;2 milyon insanın ölümü beklenmektedir; bu 2008’de görülen ölüm rakamının tam 2 katıdır.

The International Agency For Research on Cancer (IARC) tarafından yapılan araştırmalara göre ; 2030 yılında 21 ;8 milyon kişiye kanser tanısı konulacağı açıklanmıştır. 2008 yılı ile ilgili rakamlar ise yeni tanı konulan hasta sayısı 12 ;7 milyon iken ; bu hastalıktan ölen hasta sayısı 7 ;6 milyondur.

2008 yılında yeni tanı konulan hastaların görüldüğü ülkelere göre  %56 ;sı gelişmekte olan ülkeler olarak tespit edilmiş olup ; ölümde ise bu oran %63’e yükselmiştir.

2008 yılında dünyada yeni tanı konulan kanser hastalarının 1.61 milyonu akciğer ; 1 ;38 milyonu meme ve 1 ;23 milyonu kolon kanseri hastası olarak belirtilmiştir. Ölen hasta istatistikî rakamlarına bakıldığında 1 ;38 milyonu akciğer ; 0 ;74 milyonu mide ve 0 ;6 milyonu karaciğer kanseridir.

Yaklaşık 20 yıl sonrası oranlarının bugünki değerlere göre yüksek olması ; bu hastalıklara karşı altta yatan nedenlerle mücadele etmemizin neden önemli olduğunu vurgulamaktadır.

Çağımızın vebası kanserin ; dünyada ve Türkiye’ de görülme sıklığı her geçen gün artmaktadır. Yurdumuzda her yıl yaklaşık 200.000 kişinin yakalandığı kanserin tedavisi ; özel uzmanlık alanlarının ; son teknolojiye sahip tıbbi cihazların bir arada olmasını gerektirir. Çünkü kanser tedavisinin en önemli gereği ; hastalığın değişen koşullarına göre tedaviye yön verebilmek için bütün birimlerin aynı hastanede bulunmasıdır.

Medicana Hastaneler Grubu Kanser Merkezlerinde; kanser tedavisi dünyada uygulanan ve kabul gören standartlarda yapılmaktadır. Kanser tedavisinde başarının vazgeçilmez koşulu ; konuyla ilgili tüm uzmanlık dallarının birlikte çalıştığı multidisipliner yaklaşımdır.

Modern tıbbın en gelişmiş cihazları

Radyasyon Onkolojisi ünitelerimiz gelişmiş teknolojideki yüksek enerjili LINAC ; tek enerjili LINAC ; Brakiterapi ; Simülatör ve Üç boyutlu tedavi planlama sistemi  cihazları ile hizmet vermektedir.

Tek enerjili LINAC cihazı ; genellikle meme ; baş- boyun  ve akciğer yerleşimli tümörlerin tedavisinde kullanılır. Yüksek enerjili LINAC cihazı ise ; derin ve yüzeyel tümörlerin tedavisinde yarar sağlar.

PET CT’ nin en sık kullanım alanı onkolojik hastalıklar olup; kanserin ilk teşhisinden evrelenmesine ; yaygınlığının belirlenmesine ; tedaviye cevabın değerlendirilmesinden ; tedavinin verileceği canlı kanser hücrelerinin yoğunluğunun tespit edilmesine ve böylece hastanın en doğru tedavi planlamasının yapılmasına kadar tüm onkolojik hastalarda rahatlıkla ve hasta konforu en üst düzeyde olacak şekilde yapılmaktadır.

Konusunda uzman ekibi ; hastanın tedavi alanının belirlenmesinden ; tedavi yöntemi ve cihazı seçimine ; tedavinin başlangıcına kadar gereken tüm işlemleri en kısa ; doğru ve güvenilir yolla gerçekleştirir.
Doz Ayarlı Radyoterapi: IMRT

Kanser hastalığına multidisipliner bir anlayışla yaklaşan Medicana International İstanbul Hastanesi’ nde;  kanser tedavisinde IMRT teknolojisiyle kanserli hücrelere maksimum radyasyon dozu verilirken ; ışın almaması gereken çevre dokulara minimum düzeyde ışın verilerek ; yüksek korunma sağlanabiliyor.

IMRT teknolojisini ve tedaviye getirdiği avantajlar

“IMRT her şekilde ve kritik organlara yakın yerleşimli tümörleri bilgisayar kontrollü çok yapraklı kolimatörlerle ışınlayabilen bir teknolojidir. Işınlama sırasında tümörlü bölgeye yüksek doz verirken alan içinde kalan normal dokulara aynı anda düşük doz verebilen bir sistemdir. Cihazın kafasında bulunan 120 adet ; yaprak kadar ince kurşun koruyucular tedavi esnasında devamlı değişerek bu olanağı sağlamaktadır. Bu yöntem sayesinde tümör ve hedef dokularda radyasyon dozunun arttırılmasıyla lokal kontrolde başarı oranı artmaktadır.”

BÖBREK NAKLİ HAYAT KURTARIYOR

Son dönem böbrek yetmezliği olan kişiler tedavi edilmezlerse yaşamaları mümkün değildir. Bu hastalar için diyaliz ve böbrek nakli olmak üzere iki tedavi alternatifi vardır. Bu tedavi alternatiflerinin seçimine hekim ; hasta ve ailesi görüşerek karar vermelidir. Diyaliz hastayı yaşatan bir tedavi yöntemidir. Fakat hiçbir makine doğal organın yapmış olduğu bütün fonksiyonları yerine getiremez. Bu nedenle böbrek nakli hem hastanın yaşama süresi ; hem yaşadığı hayatın kalitesi itibariyle çok büyük üstünlüklere sahiptir.

UNUTMAYIN HER CANLI YAޞAMAYI HAK EDİYOR

Böbrek nakli son dönem böbrek yetmezliği olan hastaların bedenine ; bu fonksiyonları yapabilecek sağlam bir organın yerleştirilmesidir. Böbrek nakli için gerekli olan sağlıklı organ kadavradan ya da canlı vericilerden sağlanır.

Fakat organ naklinin çok sayıda hastaya şifa verebilmesi için kadavradan organ bağışlarının sayısının artması gerekmektedir.

Medicana International İstanbul Hastanesi Organ Nakli Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar

HER SOОUK ALGINLIОI GRİP DEОİLDİR

Grip ile Nezle çoğunlukla birbiriyle karıştırılır. Hâlbuki grip ile nezlenin tedavi yöntemleri birbirinden farklıdır. Medicana International İstanbul Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof.Dr. Tanfer Kunt “ belirtiler ortaya çıktıktan sonra bağışıklık sistemindeki değişiklikler ve virüsün özelliği nedeni ile klinik tablo farklı oluyor. Boğaz ağrısı ; burun tıkanıklığı ; ateş ; terleme ; halsizlik ; öksürük gibi tipik belirtilerin görüleceği gribal enfeksiyonlar bazı kişilerde ayakta geçirilirken bazı kişilerde istirahat etmek zorunlu oluyor” dedi.

Soğuk algınlığı ve Grip Arasında Fark Tablosu İse;

 

Soğuk Algınlığı

Gripal enfeksiyon

Ateş

hafif veya yok

37-39°C

Öksürük

yok

genellikle var

Burun tıkanıklığı

daima

bazen

Boğaz ağrısı

bazen

genellikle

Hapşırma

genellikle

bazen

vücut genelinde ağrı

yok

genellikle


Bu yazı 1971 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur