11 Kasım 2012
Belediyeye İkinci Emlak ޞoku

Belediyeye İkinci Emlak ޞoku

ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN BAޞAKޞEHİR BELEDİYESİ’NE İKİNCİ EMLAK VERGİSİ ŞžOKU..!
        

Başakşehir’de 2009’dan bu yana sürekli gündemde olan ve aslında Türkiye genelinde milyonlarca insanı da ilgilendiren emlak vergilerine esas teşkil eden rayiç değerleri ile ilgili önemli bir sorun Anayasa Mahkemesi tarafından çözüme kavuşturuldu. 

          Anayasa Mahkemesinin son kararına kadar devlet; vatandaşın gayrimenkulü için ben bu rayici belirledim ey vatandaş sende bu rayiç üzerinden dört yıl boyunca bana şu kadar emlak vergisini ödeyeceksin diyordu…  Bununla da yetinmeyen devlet‚ dört yıl için belirlediği emlak vergisi rayiç bedelini her yıl yeniden değerleme oranı nispetinde arttırarak‚ vatandaşın ödeyeceği emlak vergisine her yıl ortalama enflasyon oranında bir zam daha yapıyordu. Yani olay tam bir Deli Dumrul hikâyesi gibiydi!

         İşin vahim olan yanı da vatandaşın kendi gayrimenkulü için belirlenen rayiç değere itiraz etmesi yasal olarak mümkün değildi. Yani yasa koyucu rayiç değerlere itiraz hakkını sadece‚  dört yılda bir bu rayici belirleyen komisyonun üyelerine vermişti. Dolayısıyla‚ mahalleleri komisyonda temsil eden muhtarlara önemli görevler düşmekteydi. Düşüyordu düşmesine lakin muhtarlarda Belediyelerden gördüğü baskılardan ve Belediyelerle ters düşmemek adına yüksek emlak vergilerini mahkemeye taşıyamıyorlardı.

İstanbul’un birçok bölgesinde vatandaş özellikle arsalar için tahakkuk eden vergilerin yüksekliği karşısında ödeyecek parayı bulamamışâ€š borcunu ödeyebilmek için belediyelere gidip kardeşim bu rayiç değerlerin çok çok altında biz arsamızı size vermeye razıyız alın da bizlerde emlak vergilerimizi ödeyelim demişti. Demişti demesine ama karşısında Belediye’de bir alıcı bulamamıştı. Bu durum daha sonra özellikle arsa rayiçleri için özel bir düzenleme ile kısmen geriye çekilsede halen birçok ilçede rayiç değerleri oldukça yüksek seyretmeye devam ediyor. 

        Bu yüksek rayiç değerleri nedeniyle adına tahakkuk eden emlak vergilerini ödeyemeyen Bursa’da yaşayan bir vatandaşâ€š yasal olarak itiraz hakkı olmamasına rağmen yasaya ve kendisini temsil eden Muhtar’ın da yüksek belirlenen değere itiraz etmemesine sinirlenip soluğu Bursa Vergi Mahkemesinde alıyor. Vatandaşın başvurusunu inceleyen Bursa 2. Vergi Mahkemesi başvuru gerekçesini yerinde buluyor ve olayı Anayasa Mahkemesine taşıyor.  Anayasa Mahkemesinde nemi oldu? Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi özetle şunu söyledi; emlak vergisi mükelleflerinin ne kadar vergi ödeyeceklerinin hesaplanmasına esas olan ve takdir komisyonlarınca belirlenen rayiç değerlerini takdir eden komisyon kararlarının idari bir tasarruf olduğunu ve bu kararlara karşı emlak vergisini ödemekle mükellef vatandaşa itiraz yolunun kapatılmış olması‚ “Anayasal bir güvence olan‚  hak arama hürriyeti ve hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmamaktadır.”  diyerek komisyon üyeleri dışında vatandaşların bireysel dava açmalarının önündeki engel olan yasayı Anayasa’ya aykırı bularak iptaline karar verdi ve bu karar 13 Ekim 2012 tarih ve 28440 sayıl Resmi Gazete de yayınlanmıştır. 

Güvercintepe Mahalle Muhtarı Artık Yalnız Değilsin…

             Bilindiği üzere‚ dört yılda bir belirlenen Emlak Vergisine esas teşkil eden rayiç değerler Başakşehir’de 2009 yılında % 250 lere varan fahiş miktarlarda arttırılmış ve artışlar uzun bir süre itiraz konusu olup gündemde kalmıştı. Sonrasında da Belediye hatasını anlayıp yetişebildiği bölgelerde rayiçleri aşağı çekebilmenin yasal yolunu bulmaya çalışmıştı. O dönemde sadece Güvercintepe Mahalle Muhtarı “yüksek emlak vergilerini dava etmişâ€ ve mahalleli adına bu davayı kazanmıştı.

Vatandaşâ€š 2013 Yılı Ocak ve ޞubat Ayı İçinde Bireysel İtirazlar Yapılabilecek.

Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra‚ artık vatandaşta 2013 yılı için gayrimenkulüne belirlenecek rayiç değerini yüksek bulması halinde yargıya taşıyabilecek. Başakşehir Belediyesinin bütçe gelirleri içinde yer alan emlak vergileri de yüksek rayiç değerleri nedeni ile hedeflenen tahsilat oranlarına ulaşamadı! Başakşehir bölgesinde ki bu yüksek rayiç değerler göz önüne alındığında‚  Anayasa Mahkemesi’nin bu kararından sonra Belediye’ye karşı açılacak bireysel davaların sayısında ciddi bir artış olması kaçınılmaz görünüyor…

Ne diyelim; yanlış hesap Bağdat’a varamasa da bazen Anaysa Mahkemesi’nden de dönebiliyor. 

http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/10/20121013.htm&main

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/10/20121013.htm
(27.10.2012)

Bu yazı 2059 kişi tarafından görüntülendi.

Yorumlar


Avatar

Komşu İnsiyatifi | 11-11-2012 23:00:00

Sağolsun Anayasa Mahkemesi de olmasa vatandaşın hali nice olacak. facebook: Komsu İnsiyatifi


Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur