15 Temmuz 2012
Kelebek Etkisi

Kelebek Etkisi

Amerikalı meteoroloji uzmanı Ed Lorenz ;in’in isim babalığı yaptığı ‘’ Kelebek Etkisi’’ ni birçoğumuz biliriz. Bir deney yapar ve şu sonuca ulaşır. Amazons  ormanında bir kelebeğin kanat çırpması ; Avrupa ;da fırtına kopmasına sebep olabilir.Yani önemsemediğimiz ya da önemli görmek istemediğimiz her  durum ;  geleceğimizi düşündüğümüzden  fazlasıyla etkileyebilir.

   2004 yılında ABD yapımı bir filmin adı da Kelebek Etkisi idi. Böylece bu kavramı ;   hemen herkes de öğrenmiş oldu.Film ; çocukluk dönemine ait kötü anıları olan bir gencin geçmişe  gidebileceğini keşfetmesi ve hatalarını düzeltmeye çalışması üzerine kuruludur. Ancak her şey düşündüğü gibi yolunda gitmez.

     Birçok insan  bu filmde olduğu gibi geçmişe dönüp ;hatalarını telafi etmek ister elbette.Malesef   bu şansı  ancak bilim-kurgu yapımı filmlerde yakalayabiliriz ancak .Bir de bu talih yüzümüze ;tecrübeli kişilerin uyarılarını dikkate aldığımızda güler.Geçmişi yaşamadan önce ;doğru adımlar atarsak; bilim kurgu filmlerde geçmişe dönen kahramanlara da özenmemize gerek kalmaz. Geçmişe gidebilen yoktur ama geçmişi yaşayan  kişilerin tecrübelerinden faydalanma şansımız vardır. Birçoğumuzun en çok da gençlerin  ıskaladığı bir husustur bu.Tecrübelere itibar etmemek. Gençlerimizin itibar ettiği o kadar çok ‘’itibarsız’’ meşguliyetler var ki; onlar da ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar.Tatile  yeni girdiğimiz bu günlerde ; tatillerini boşa harcayıp ah vah eden tecrübeliler! ile konuşmak bile  rotayı doğru tarafa çevirmek için yeterli olacaktır.

    Uzmanların ve tecrübe sahibi büyüklerimizin hem fikir olduğu ortak husus ‘’TATİL’’ kelimesinin içeriğinin son yıllarda boşaltıldığıdır. Okulların kapalı olması ;öğrencilerin geç saatlerde yatıp geç saatlerde kalkmayı alışkanlık haline getirmelerini  gerektirmez.Hele de uyanık geçen saatlerinin büyük bir bölümünü internet ve TV karşısında geçirmelerini  hiç gerektirmez.Bir öğrenci için hayatının en önemli bir dönemidir tatil.Okul yoktur ama eksiklerini kapatabilecek kadar çok zamanı vardır.

     Neler yapılabilir. Herşeyden önce mutlaka akraba ziyaretlerinin yapıldığı ; imkan varsa  köylere gidilip farklı hayatları tanıma  fırsatlarının   edinildiği ; sünnet ;nişan ;düğün telaşlarının yaşandığı ;örf ve geleneklerimizi yakınen tanıma  fırsatlarının olduğu dönemlerdir tatiller.Gerekirse çalışma hayatına merhaba denilen  dönemlerdir. Bunları yaşarken ; e ksik olduğu dersin kitabı günde yarım saat çalışılabilinir.Bunun için özel öğretmene de gerek yok.Kitaplarda zaten çok detaylı açıklamalar var.Hatta internet sitelerinde dersi tahta işleyen öğretmen videoları bile var.Böyle bir fırsatı hangi dönem gençliği yakalayabildi ki.Günde yarım saat ;bir ders saati bile değil.Ama tatil bittiğinde eksiklerin kapatıldığı binlerce saate bedel olacaktır mutlaka.

   Yaz tatilini en iyi  değerlendirme yollarından biri de yabancı dil öğrenmedir. Okul sıralarında öğrenilemeyen konuşma ve dinleme pratiğini geliştirmek için herkes imkanları ölçüsünde elindeki fırsatları değerlendirebilir.İngilizce filmler ; internet kaynaklı ders anlatımları ;yabancı dil kurslarının düzenlediği İngilizce Yaz Okulları  çalınacak kapılardan en önemlileridir.Yabancı dil öğrenmek için en doğru zamandır ;tatiller.Ama asla ve asla internet ve televizyon başında yan gelip yatarak öldürülen zamanlar değildir   ve asla da olmamalıdır. Aksi takdirde ; kelebek etkisinde olduğu gibi ; bu dönemlerimiz  gelecek yıllarımızda fırtınaların kopmasına ;yaşma standartlarımızın istemediğimiz şartlarda olmasına  sebep olabilir.Aman dikkat!

    Kelebeğin bir kanat çırpması bu kadar önemli ise; tatilde bir kur bile olsa alacağınız yabancı dil eğitimi gelecek kariyerinizi kimbilir nasıl etkileyecektir. Gençler ;haydi büyük düşünelim…

Sevil Yorgun

17.06.2012  Bu yazı 2226 kişi tarafından görüntülendi.

Yorumlar


Avatar

hilal | 17-12-2012 23:00:00

tecrübelerden faydalmak akıllı kişilerin yaptığıdır.


Avatar

hilal | 17-09-2012 22:00:00

sevil hocam yazınızı zevkle ve ibret alarak okudum.yazılarınızın devamını bekliyorum. hoşçakalın


Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur