13 Temmuz 2012
 ;Alevilik ayrı bir din midir? ;

;Alevilik ayrı bir din midir? ;

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün "Alevilik İslam ;dan ayrı bir din ;dir. Ve Cemevi bu dinin ibâdethânesidir." demiş.

677 Sayılı Tekke Ve Zaviyelerin Kapatılmasına yönelik Kanunun varlığı ; yıllardır bu kanunun kaldırılamamış olması ; Alevilerin bir kısmını "ayrı bir din" arayışına iten en önemli nedenler arasındadır. Türkiye ;de Alevi-BektâşÃ® kesimin örgütlü yapılarının kentleşme sürecinde kendileri için statü arayışındadırlar.Bir yandan resmi ideolojinin temelleri olan inkılap kanunlarının getirdiği engelle karşılaşıp ; Devrim kanunu duvarına toslamaları ; diğer yandan resmi ideolojiye ; cumhuriyet devrimlerine gösterdikleri sadakat birbiriyle çelişir bir durum arzetmektedir.

Bu yüzden ; bugün Alevilerin hangi legal zeminde kendilerini ifade edecekleri en önemli sorun olarak karşımızda durmaktadır. Bu konudaki hukuki zemin kayganlığı meseleyi çetrefilli hale getirmektedir. Başta hukuki zeminin oluşturulması gerekmektedir. Bunu da tarihten bağımsız olarak ele alamayız. Bir yandan bin yılı aşkın bir tarih ve kültüre vurgu yapılırken ; diğer yandan modern-ideolojik yaklaşımlarla ; tarih ve inançtan soyutlamaya çalışmak çelişki olur.

Alevi-Bektaşi tanımlaması Türkiye ;de ; özellikle son yıllarda ; tarihi kökenleri yüzyıllara uzanan dini-kültürel ;hatta belli ölçülerde siyasi bir kimliğe tekabül eden mensubiyeti gösteren bir kimlik tanımını ifade eder. Bir yanda Alevi-Kızılbaş Ocakları ; diğer yanda Bektaşi Tarikatı mensupları ve bunun birbirine telif edilmesi sonucu ortaya çıkan ortak ; ancak homojen bir yapı arzetmeyen bir kimlik yumağı ifadesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Hala daha "Meşhur Meçhul" olma konumunu sürdüren mevcut kimliğin çevresinde süregelen spekülatif yaklaşımlar ; bu kimlik mensuplarının dahi sağlıklı bir tanım aralığı geliştirme sıkıntısı çektiğini göstermektedir.

Yazının Devamı İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı 2236 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur