23 Ocak 2012
Anayasa Konusunda Ümidim Yok

Anayasa Konusunda Ümidim Yok

Mehmet ޞevket Eygi | Milli Gazete

Millî kimliğimize ; millî kültürümüze ; halkımızın yapısına ; devletimizin tarihî devamlılığına uygun yeni bir anayasa yapılabileceğini sanmıyorum.

Kafasında sekiz tilki var ; kuyrukları birbirine değmiyor... Herkesi suçlamam ; bu kategoriye koymam ama böyle olan kafalarla anayasa manayasa yapılmaz.

Bu ülkeye ; bu halka ; bu devlete uygun anayasayı yapabilmek için öncelikle gemileri yakacaksın. Hani ; Tarıq bin Ziyad Afrika ile Avrupa ;yı ayıran boğazdan geçtikten sonra donanmayı yaktırmış ve askerlerine dönüş ve kaçış yolu kapandı ; haydi ileri demiş... İyi bir yeni anayasa böyle yapılır ancak.

Biraz Atatürkçülük ; biraz Müslümanlık ; biraz laiklik ; biraz dincilik ; Biraz Mehmet Akif ; biraz Nazım Hikmet ; biraz Mevlana ; biraz Pir Sultan Abdal ; biraz şundan ; biraz bundan ; biraz ondan... Böyle yamalı bohça anayasa Türkiyenin önüne açmaz.

Yeni anayasada neler olmalı ; neler olmamalı?

Olması gerekenler:

(1)    Millî kimliğe uygunluk...
(2)    Türkiye kültürüne uygunluk...
(3)    Tarihî devamlılık...
(4)    Bizim kendi evrensel insan haklarımız...
(5)    Bilgelik...
(6)    Ahlak ve fazilet...
(7)    ޞeffaflık ; temizlik ve dürüstlüğün korunması ve pekiştirilmesi...
(8)    Sosyal adalet...
(9)    Âdil hukukun üstünlüğü (âdil olmayan hukuk da vardır...)
(10)    İngiltere ;de olduğu gibi din ; inanç ; ibadet ; dinî eğitim ; inançlarına uygun bir hayat sürebilme hürriyeti...
(11)    Ülke gelirlerinin âdil ve hakkaniyetli şekilde paylaşımı...
(12)     Asalaklığa ; rüşvete ; soyguna ; talana ; haram ranta ; kara paraya ve zenginliğe ; nepotizme paydos...
(13)     Geçmişe dönük nereden buldun ; bu serveti nasıl elde ettin sorgu ve hesabı getirilmelidir...
(14)     Zengin ; kodaman ; rütbeli ; seçkin çocukları askerlik yapmayacak veya kolay ve rahat vatanî hizmet görecek ; fakir halk çocukları ateşe sürülecek; bu konuda adalet ve eşitlik sağlanmalıdır...
(15)     Vatandaşların oylarının her türlü satın alınması önlenmelidir...

Yeni anayasada olmaması gerekenler:


1.    Resmî ideoloji olmamalıdır...
2.    Kemalizm olmamalıdır...
3.    Arivizme ve arivistlere bütün yollar kapatılmalıdır...
4.    Bugünkü millî olmayan eğitim sistemi kökünden değiştirilmeli ; gerçekten millî bir eğitim getirilmelidir...
5.    Partilerin iç nizamları demokratikleştirilmeli ; parti başkanlarının diktatörlüğüne son verilmelidir...
Yüce Meclis ;(Çocukluğumda bazıları "yuca" derdi...) milletvekili maaşlarını artıran kanunu bir gece yarısı yıldırım hızıyla ; bütün partilerin ittifakıyla çıkarttı.
Anayasa konusunda henüz dişe dokunur bir hazırlık yok.
Benim ; yeni anayasa konusunda fazla bir ümidim yok.
Ne şiş yansın ne kebap ; yamalı bohça bir anayasanın faydası olmaz.
Yapacaksan ; yakın tarihimizdeki ârıza ve kopukluğu tâmir edeceksin ve Türkiye ;nin ihtiyaçlarına ve gerçeklerine uygun bir anayasayı yürürlüğe koyacaksın. Bu yazı 2071 kişi tarafından görüntülendi.

Yorumlar


Avatar

terazi | 24-01-2012 23:00:00

MEHMET ޞEVKİ EYGİ BÜОÜMÜZ NE GÜZEL ÖZETLEMİŞž*AОZINA ;ELİNE SAОLIK.*ALLAH AKIL SAHİBLERİNE ÖОÜT ;YOL YORDAM OLSUN DİYE HZ.PEYGAMBERİMİZ (S.A.V)EFENDİMİZE MUCUZEVİ KURANI GÖNDERMİŞž.*ADELETLİ OLMAYI ;İLİM İRFAN SAHİBİ OLMAYI ;BİRÇOK HAKİKATİ VE İNSAN GİBİ YAޞAMANIN ERDEMLİKLERİNİ ;KURALLARINI ; ADALETLİ VE BİRBİRİMİZLE SAYGI VE SEVGİYLE YAޞAYIP KUL HAKKIYLA EBEDİ AHRETE GÖÇMEMEMİZİ EMREDİYOR.**OYSA GÜNÜMÜZDE NE AVRUPA İNSAN HAKLARI ;NEDE ALLAH IN ADALETİ UYGULANABİLİYO*HER KES BU GÜNÜ KURTARAYIM*YARIN ALLAH KERİM*AKINTIYA BIRAKMIޞ*ARTIK AKINTIDA BİR ÇALI ÇIRPI RASTLARSA TUTUNUP KURTULMAYA ÇALIޞILIYO*ARTIK ORMANLARDA KALMADIОINA GÖRE BOОULMAKTAN KAÇAMAYIZ MALESEF.*ÖYLE BİR BETONLAޞTIK Kİ*RUH KALMADI NE YAZIK*ETRAFIMIZI BETON MEZARLIОINA ÇEVİRDİK.*ADINA BÜYÜME DENDİ ;İSTİHDAM DENDİ ;BÜYÜK DÜŞžÜNMEK DENDİ DENDİ DENDİ SONUÇ NE OLDU?*AKREBİ BİR ATEޞDEN ÇEMBERİN İÇİNE KOYDUОUNUZDA EОER O AKREP O ATEޞTEN ÇIKMAMA UMUDUNA KAPILIRSA*KUYRUОUNDAKİ ZEHRİYLE KENDİNİ ZEHİRLER VE ORACIKTA ÖLÜR.GÜNÜMÜZDE İNSANLAR BİRİKİMLER İLE BANKALARA borçlanarak ev ;araba ve tatil yapıyo*sonrada çoluk çocuk bir aile yok olup gidiyo.*ya intihar ;YADA ޞİDDETLİ GEÇİMSİZLİKLER ;BOޞANMALAR V.S V.SLER.ADALET ;SAYGI ;SEVGİ VE HOޞ GÖRÜDEN YOKSUN BİR TOPLUM*SORARIM HANGİ ADALETİ GETİRİRSEN GETİR**İLK ÖNCE ALLAHIN ADALETİ SAYGI ;SEVGİ ;KUL HAKKI ;YETİM HAKKI YEMEMESİNİ BİLEN TOPLUM OLUޞMASI GEREKİR.*AHLAKİ ÇÖKÜNTÜ İÇERSİNDE DEBELENEN TOPLUMA NEYİ GETİRİRSEN GETİR HİÇ BİR CAYDIRILICILIОI VE ÖNEMİ OLMAZ.**BİRLİK BERABERLİK VE KARDEޞLİK İÇİNDE GÜZEL YARINLAR YAޞAMAK DİLEОİYLE ALLAH ;A EMANET OLUN.*


Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur