23 Haziran 2011
Hiperaktif mi ; Yaramaz mı?

Hiperaktif mi ; Yaramaz mı?

Semra  Hanım ;   aniden  hızlı hızlı çalan kapı ziliyle irkildi. ? Allah iyiliğini versin Emre! Bir gün de kapıyı normal insan gibi çalsan!? diye içinden geçirerek kapıya doğru yöneldi

 Kapı açılır açılmaz içeri giren Emre ; eşyalarını kapının ağzına bırakarak doğruca televizyonun karşısına geçti.

 ? Kim bilir bu konuda kaç kere konuştuk. Tamam diyor ; yine bildiğini okuyor? diye düşündü Semra Hanım. Oğlunun yanına giderek: ?Emreciğim eve girdiğimiz de ?merhaba? deyip ; çantamızı odamıza koyduktan sonra elimizi yüzümüzü yıkayıp ; üstümüzü değiştireceğimiz konusunda seninle anlaşmıştık değil mi?? diye sordu. Gözünü televizyondan alamayan Emre ; annesine evet anlamında kafa salladı.

Semra Hanım ; sürekli olarak Emre?ye yapması gerekenleri hatırlatmaktan yorulmuştu.

 Emre doğduğundan beri çok hareketli bir çocuktu. İstekleri yerine getirilmediğinde kendisini yerden yere atar ; istediğini elde edinceye kadar ağlardı .Okul hayatı başlayınca işler daha da zorlaşmıştı. Öğretmeni  sürekli olarak ; ?Emre zeki bir çocuk ; ancak dikkatini derse vermiyor. Aklı hep oyunda. Çok yüz verip şımartmışsınız? diyor.  Semra Hanım ise ; dersleri aksamasın diye elinden geleni hep yapmıştı. Nerede hata yaptık diye kendini sorgulamaktan bıkmıştı. Neydi bu çocuğun sorunu?
        
Merhaba Sevgili Anneler ; Babalar! Biliyorum ki Semra Hanım?ın yaşadıklarına benzer sorunları yaşayanlarınız hiç de az değil. Bu problem ile başa çıkmaya çalışırken ; yıpranıyor ve üzülüyorsunuz. Kiminiz ? babası da böylemiş? deyip kendini rahatlatıyor ; kiminiz kendini ; kiminiz ise  başka birini suçlayarak

( anne ;baba ;öğretmen ; babaanne ; dede vs.)  durumu açıklamaya çalışıyor.

     Oysa ki çocuğunuzun bu davranışları ;? Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite (DEHB)Bozukluğu? olarak tanımlanan durumdan kaynaklanıyor olabilir. 

 Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu(DEHB) Nedir?

Yaklaşık olarak çocukların % 6 sında görülen   gelişimsel bir sorundur. Hiperaktivite  sadece  yaramazlık ; söz dinlememe sorunu değildir. Her yaramaz çocuk hiperaktif olarak tanımlanamayacağı gibi ; dikkatini toplamakta güçlük çeken her öğrenci de ?dikkat eksikliği? sorunu var diye adlandırılamaz. DEHB sorunu olan çocukta 3 belirti önemlidir:

?    Çocuğun yaşıtlarından belirgin olarak hareketli olması ve hareketlerini kontrol etmekte güçlük çekmesi
?    Dikkatini yoğunlaştıramaması ; işini tamamlayacak kadar dikkatini toplayamaması. Özellikle öğrenmeyle ilgili alanlarda çabuk sıkılmaları
?    Dürtüsel davranmaları ; kurallara uymakta  güçlük yaşamaları ; isteklerini erteleyememeleri

DEHB nin tedavisi mümkün mü? Nasıl bir tedavi süreci vardır?

Tedavi edilmediği takdirde ileriye dönük bir çok probleme  sebep olan bu durum ; erken teşhiste  yüz güldürücü sonuçları getirmektedir.  Tedavinin ilk adımı ailenin bu konuda bilgi sahibi olmasından ; çocuğuna nasıl davranacağını bilmesinden geçer. Çocuğun ev ; okul ve sosyal yaşamdaki uyumu ; akademik başarı düzeyi ; dikkat eksikliğinin derecesi ; öğrenme alanındaki eksiklikleri psikolog tarafından belirlenir. Tüm bunların sağaltımını hedefleyen bir eğitim planı hazırlanır ; sistemli şekilde uygulanır.  Çocuğun görsel ve işitsel dikkatini ; otokontrol becerisini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılır.

DEHB sorunu olan çocuğun ; anne babasının öncelikle neler yapması gerekir?

Ebeveynlerin ortak tutum ve davranış içinde olmaları çok önemlidir Birbirlerini suçlamak yerine  çözüm arayışı içinde olmalıdırlar. DEHB ; tedavi edilmediğinde ; ergenlik ve erişkinliğe kadar devam eden davranış ve dikkat problemlerine neden olarak ; öğrencinin eğitim hayatına mal olabilmektedir. Anne-babalar ; bu konuda uzman yardımı almaktan asla çekinmemelidir.

Sorularınız için  e-mail adresimden bana ulaşabilirsiniz.
Psikolog Gülten İKİZOОLU
gultenikizoglu@gmail.com
488 54 68
  Bu yazı 2202 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur