15 Mart 2011
Seçim Sloganları

Seçim Sloganları

Türkiye seçim sloganları ile çok partili döneme geçtikten sonra tanışmaya başladı. Demokrat partinin ?yeter! Söz milletin? ; ?Her mahallede bir milyoner yaratacağız? sloganları bunun ilk örnekleridir.

Sloganların hedef kitlesi halktır.

1961 Anayasası ile birlikte düşünce özgürlüğünken yararlanarak değişik görüşte siyasi partiler kuruldu. Bu partilerin liderleri söyledikleri sözlerle ünlendi. Bu dönemin en renkli liderlerinden biri  Süleyman Demirel  olmuştur.

?sokaklar yürümekle aşınmaz? ; ?Benzin var dı da biz mi iştik? gibi sözler partisinin demokrasi anlayışını ve yaşanan petrol krizini anlatmak için  yeterli olmuştur.

Bülent Ecevit konuşmalarını daha çok şiirsel bir dille anlatarak kitlelere kısa zamanda ulaştı. ?Ne ezen ne ezilen halkça bir düzen? ;?Toprak işleyenin ;su kullananın? sözleri sloganlaştı. O?nu iktidara taşıdı.

Sloganlardan söyleyenin kim olduğu anlaşılmalıdır.

Sloganlar söyleyenlerin dünya görüşünü tam yansıtırlar. ?Bir koyup üç alacağız? ;?Benim memurum işini bilir? Turgut Özal.

?Türkiye?yi böldürtmeyeceğiz? Alpaslan Türkeş. Olduğunu herkes anımsar.

Sloganlar mizah içerir.

?Kadayıfın altı kızardı? sözleri ile Necmettin Erbakan hükümetin kendileri tarafından kurulacağını ; karşı tarafın hükümet kurma şansının kalmadığını ince bir üslupla anlatmaktadır.  

Erdal İnönü mizahın yanına bilim adamlığını da ekleyerek; ?Beş yıl daha limon gibi sıkılmak mı istiyorsunuz?? diyerek vatandaşın dünü ve bu günü ne gönderme yapmaktadır.

Günlük taleplere göre üretilen sloganlar kalıcı olmuyor.

?Herkese 2 anahtar? Tansu Çiller.

? Yarınlar bu gün üzerine kurulur? Mesut Yılmaz.

?Laik Cumhuriyeti ödünsüz koruyacağız? Deniz Baykal tarafından söylenen sözler  günlük isteklere yönelik olduğu için sloganlaşamadan bitmiştir.

Sloganlar ?ben ?yerine ?biz? içerikli olmalıdır.


?Devleti Devlet yönetecek? Devlet Bahçeli.

 ?Benim adım Kemal? Kemal Kılıçdaroğlu.

?Güçlü lider? Recep Tayip Erdoğan.

Bugünkü liderlere çizilen imajlar hep ?ben? eksenlidir. Bu imaj gerçek demokrasisini kuramamış toplumlarda liderlerin ülkelerini kurtaracağına halkı inandırılmak istiyorlar. ?Biz? yerine ?Ben? düşüncesi kitlelere yayılıyor.Gerçek demokrasi engelleniyor. Siyaset bencilleşiyor. Ama ; refah dağılmıyor.

Zenginlikten ; demokrasiden ve hep birlikte refahtan yana olmak.

Yönünü demokrasiden yana çevirmeyen ülkelerde; ben gelirsem her şey düzelir mantığı yanlıştır. Bu yanlışı düzeltmek için demokrasiden ; zenginlikten ; refahtan yana olmak gerekir.Sloganlar:zenginliğin gerçek demokrasilerde olabileceğini anlatmalıdır.

Tıpkı ?Bu düzen değişmelidir? ;  ?Bir ağaç gibi tek ve hür ; bir orman gibi kardeşçesine? ?Zenginlik halkın olacak? sloganlarında olduğu gibi.  

16.03.2011 NİHAT EMEKSİZ                                          

Not: 18-31 mart tarihleri sandıkların askıda kaldığı süredir
Bu yazı 2443 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur