01 Ocak 2011
Sedef Sanatı Ve Ustası

Sedef Sanatı Ve Ustası

 -Biz Fatih Sultan Mehmet İÖO 8.sınıf öğrencileriyiz. Türkçe öğretmenimiz Nurgül Turgut?un verdiği ödev doğrultusunda sizinle yapmak istediğimiz mülakat için bizlere vakit ayırdığınızdan dolayı teşekkür ediyoruz. Öncelikle bize kendinizden bahseder misiniz.

    VG-Adım Mehmet Vehbi Güler. Bu sanata hocam aracılığıyla başladım ve 40 senedir bu işi yapıyorum. Çocuklarım da benden görerek bu sanata ilgi duydular.

-    Sedef ve Sedefkarlık nedir?

    VG: Sedef? sıcak denizlerin akıntılı sularında Tuz? kireç ve fosfordan oluşan kalker bir maddedir. Sedefin aslı? bilindiği gibi deniz yumuşakçalarının kabuklarıdır. Taşıdığı renge göre beyaz? arusek? çöp sedef gibi isimler alır. Çok çeşidi bulunmasına karşılık sedefçilik de yalnızca belirli özelliklere sahip olan sedefler kullanılmıştır. Sedefin bir sanat eserinde ya da süsleme olarak kullanılabilmesi için işlenebilir kalınlıkta olması? gökkuşağının renklerini yansıtması renklerin göz zevkine uyması gerekmektedir.Sedef sanatıyla uğraşan insanlara da sedefkar denir.

-    Bu sanatın tarihi hakkında bize bilgi verir misiniz.

VG:1514 yılında sedefkar Mehmet ağayla  doğmuş.Denizden çıkan sedefleri Sedefkar Mehmet Ağa sanat haline getirmiş. Denizde 3 bin 4 bin senelik sedeflere Osmanlı Sedefi denir.  Bu sedefler şu anda ülkemizde bulunmamaktır.14?15 ve 16. Yüzyıllar arasında zirveye ulaşmıştır.

-    Sedef oymacılığı nasıl yapılır.

VG: Sedef yapmak için öncelikle onu sevmen gerekir.Onu sev ki o da seni sevsin. Bu işi yapabilmek için çok ama çok sabırlı olmalısınız. Kağıdı önümüze alıp öncelikle çizilecek motif çizilir. Eskiden kıl testereyle yapılan oyulur.Bu işlem günümüzde neşter ile yapılmaktadır. Daha sonra sedef özenle kaplanır.Ortaya çıkan tablo bir sabır eseridir.

-    Biz bu sanatla ilgilenmek istersek Başakşehir?de eğitim görebileceğimiz yerler var mı?

    VG: Öncelikle bu sanat ustasından öğrenilmesi gereken bir sanattır. Malesef Türkiye?de sedefkar diye nitelendirebileceğimiz benim dışımda üç kişi vardır.Sadece bu sanatta değil Başakşehir?de el sanatlarına duyulan ilgi az. Bu sene ben bir kurs açmayı düşünüyorum.Gelmek isteyen arkadaşlarınız olursa buraya yönlendirebilirsiniz.    

    -Bize vakit ayırıp yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederiz.

Röpörtajı yapanlar:
A.Cemil COޞAN
Yusuf Can SEZER
Mehmet Emin ÖZÇELİK
Emre METİN

www.BasaksehirRehberi.com
Bu yazı 2735 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur