31 Temmuz 2018
Çocuk İstismarı' nasıl önlenir

Çocuk İstismarı' nasıl önlenir

Fatih Kılıçaslan
 
İstismara maruz kalan çocuğun tedavisi uzun yıllara dayalı klinik, psikolojik ve sosyal rehabilitasyonu gerektiren bir süreçtir. Çocuk, tedavi altına alınmazsa uyum ve davranış sorunları görülebilir. Çocuk gerek aile içi ilişkilerde, gerekse kişilik ve sosyal gelişiminde etkileri uzun yıllar sonra ortaya çıkabilecek sorunlarla karşılaşabilir. Gelecekte ki yaşamında istismar uygulayan bireye dönüşebilir. Stres ve sürekli baskı altında kalan çocuk hem aile içi hem de aile dışı ilişkilerine sağlıklı yön veremez. Uyum sorunları beraberinde iletişim çatışmalarına neden olabileceği gibi yaşam kalitesi düşer. Çocuk, intihar girişiminde bulunabileceği gibi çevresini cezalandıran, zarar verebilen davranışlar gösterebilir.

İstismarın çocuk üzerindeki psikolojik etkileri nelerdir?

İstismarın yol açtığı travma karşısında çocuk, psikiyatrik tedavi altına alınması yanı sıra mutlaka ailelerde psikolojik destek görmeliler. İstismar uğramış bir çocuğa, çocuk psikiyatrisi kliniklerinde uzman doktor tarafından ilk klinik müdahale yapılır. Uzman doktorun diğer meslek elemanlarıyla işbirliği içersinde tedavi planı oluşturur. Psikolog bireysel veya grup terapisi yöntemleriyle psikolojik sağaltımını, sosyal hizmet uzmanı aile ve sosyal çevresini organize ederek sosyal destek sağlar. Tedavi döneminde aile, eğitim ve danışmanlık yoluyla çocuğu ile sağlıklı iletişimi konusunda geliştirilir. Çocuk aile ve topluma uyumu sağlanıncaya, yaşama sevinci yeniden kazandırılıncaya kadar uzmanlar desteği ile takip edilmelidir.

Tedavi sürecinde ailenin rolü

Klinik tedavi döneminde aileler çocuklarıyla ilişkilerine özen göstermeleri oldukça faydalıdır.

Ebeveynler yaşanan uyum ve davranış sorunları karşısında çocuğu anlamaya çalışarak çocuğun kendi duygularını ifade edebilmesine yardımcı olmalıdır. Ebeveynlerin çocuklarıyla kuracağı güvenli yaklaşım çocuklarının kendi sorunlarıyla baş edebilmesinde en etkili yaklaşımı oluşturacaktır. Yaşanılan travmanın etkisiyle korku, kaygı, endişeyle yaklaşan aileler çocuklarını kontrol altına alma, denetim kurma yolunu seçebilirler. Bu yaklaşım çocuk üzerinde baskıyı arttırabilir. Tedavilerine destek olmak isteyen ebeveynler, karşılıklı diyalog geliştirerek çocuklarını anlama çabaları yanı sıra çocuklarının seviyesine uygun yaklaşım çocuğu kendi duygularını ortaya koymasına yardımcı olur. Böylece çocuk karşı karşıya kaldığı tehlikeleri ebeveynleri ile paylaşabilir. Ebeveynlerde çocuğun sorunlarını çözme fırsatı elde edebilirler.

İstismar çeşitleri nelerdir?

Duygusal düzeyde istismar ilgisizlik, sevgisizlik, bağırma, alay etme, suçlama, tehdit etme, dışlama ve utandırma olarak sayılabilir. Fiziksel istismar dövme, vurma, tokat atma, tekme atma, itme, boğma gibi zarar verici davranışları içerir. Cinsel istismar, çocuğu cinsel amaçlı sömürmek ve cinsel kötüye kullanım amaçlı çocuk ticareti sıralayabiliriz.

Aile ve toplum desteğinden yoksun çocuklar sokağa yöneliyor. Marjinal alt kültürün bir parçası olarak madde kullanıyor, sokakta mendil satıyor, okuldan ayrılıyor, çocuk işçisi olarak merdiven altı işyerlerinde çalışıyor. İhmal ve istismar çocukları savunmasız bırakarak tedavisi güç, etkisi uzun yıllar sürecek hastalıklara yol açmaktadır.

Bu yazı 3183 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur