10 Ocak 2010
BİLİNÇLİ ; YETENEKLİ ; ÜRETKEN VE NE YAPTIОINI BİLEN İNSANLAR

BİLİNÇLİ ; YETENEKLİ ; ÜRETKEN VE NE YAPTIОINI BİLEN İNSANLAR

Düşünce Analiz

 SORUN:

1.       Ülkemizde ki insanların kendini garantiye alma uğruna yeteneklerini ; düşüncelerini ; üretkenliklerini köreltmesi.

2.       Bilinçsiz ebeveynlerin çocuklarını yanlış yönlendirme sonucu yeteneklerini köreltmesi ve çocuğun sosyal gelişiminde olumsuz etkileri.

3.       Lise çağındaki gençlerimizin Liseden mezun olduktan sonra genellikle üniversiteye geçen gençlerimizin kişiliklerinden kayıp vermesi ve sorumluluklarının farkında olamaması ve her şeye tepeden bakması.

gibi unsurlarla yetişen gençlerimiz bulunmaktadır. Bunlar için alınabilecek önlemler şöyle olabilir.

 

ÇÖZÜM:

Öncelikle çözümün okul öncesi eğitim ve benzeri aktivitelerle karıştırılmaması gerekiyor.

1.       5 ve 15 yaş grubu çocuklar: Bu yaş grubuna  dahil çocuklar için şu hususların uygulanması çocuğun gelişiminde önemli etken olabilir.

-          Çocuklar bu dönemde kaşif gibidir. Herşeyi merak ederek öğrenirler ve kendilerini de merak ederler. İşte bu hususta bir uzman eşliğinde çocuğun gelişimi izlenerek onda ki yetenek keşfedilip bunun çocuğa izah edilmesi ve bu yönde yönlendirilmesi gerekir.

-           Aynı zamanda çocuk bu yaşlardan itibaren kendisinde belli bir kişilik oturtmaya başlar ve bu hususta kendisine kişiliğinin önemli olduğu kavratılmalı ve kendisi gibi olması öğretilmelidir. Yani ilerleyen zamanlarda başka şeylere özenmesi başka bireyler gibi olmaya çalışması ; kişilik kaybına uğramaması azaltılmış olur.

-          Herkesin doğuştan gelen bir yeteneği vardır. Ama herkes bu yeteneği keşfedemez ve kimse yeteneksiz değildir. En basit örnekle ; Ali çok güzel çay yapabiliyorken Veli çok güzel bir müdürlük yapıyor olabilir. Ve Ali?nin bu hususta kendini Veliden aşağıda görmemesi konusunda bilinçlendirilmelidir.

2.       15 ve 19 yaş grubu gençler:

-          Bu yaşa kadar gelmiş çocuklar yaşları itibariyle çok kararsız olmakla beraber. Bazı şeylerin onlarda tam olarak oturmaya başlaması zamanıdır. Yani bir insan bu yaşta hırsızlığı meslekte edinebilir kaportacılığı da ve bu yaş grubunda kazanılan özellikler ve alışkanlılar kolay kolay terk edilemez.

-          Bu yaş grubuna dahil bireyler kendilerini boşlukta hissederler ve kişilik kayıplarının yaşanması onlar için çok müsaittir.

-          Bu yaş grubuna dahil bireyler bulundukları yaşa kadar kendilerindeki bazı şeyleri keşfedememişse ve kararsızlık ölçüsü hayli yüksek ise bu bireylere meslek edindirerek kendisinin artık bazı şeylerle meşgul olması ; uygun bir lisanla anlatılarak bunu kabul ettirilmek gerekir.

3.       19 ve 24 yaş grubu gençler:

-          Bu gençler daha çok günümüzde bir çoğu üniversite okumakta ve ?üniversite bana bir şeyler kazandırabilir? diyerek okumaktan daha çok aileden uzak olmakla beraber tamamen nefsinin etkisi altındadır.

-          Bu gençler mezun olduktan sonra üniversite okudum ben ; 300 Liraya 500 Liraya çalışmam ; bu ülkede iş yok diye kendilerini iş hayatından uzaklaştırarak üniversitede kazanmış oldukları rehaveti bir türlü üstlerinden atamazlar ; kendilerini ve kıymetli zamanlarını boşa harcamış olurlar.

-          Halbuki bu gençler şunu kavramalılardır ki üniversite iş sahibi yapmaz ; bilgi öğretir ve sen bu bilgiyi kullanarak iş yaparsın.

-          Bu ve benzeri durumlara müteakiben bu yaş grubu depresyona girmektedir.

-          Peki bu durumda ne yapabiliriz. Onlara bazı şeyleri kabullendirmenin zor olduğunu da görerek temkinli davranarak misaller göstererek hareket edebiliriz.

SONUÇ:

-          Gençlerimiz bu ve benzeri durumlar yüzünden körelip yetenekleri yok olmakta ; depresif ve ne yapacağını bilemeyen bir toplum yetiştirmekteyiz. Bu gidişe biraz meyil vermek sanırım daha doğru olacaktır.

-          Ayrı bir konu ise gençlerimizin interneti yanlış kullanmadan dolayı sosyallikte ; insanlar arası diyalog ve ilişkilerinde kopukluklar yaşanmakta  bu konunun da izahatı yapılmalı bilinçlendirilmelidir.

-          Son olarak ise; bilinçlendirme ve topluma yararlı nesiller yetiştirme projesi diye adlandıracak olursak ; bu proje ; sağ ya da sol görüşlü fark etmeksizin tüm insanların çekinmeden danışabileceği bir kurum olması gerekmekte. Aksi olduğu takdirde hoş olmayan durumlar söz konusu olmaktadır. Ve reklamının gerçekten farklı yapılması gerekmekte.

Bu yazı 2527 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur