22 Aralık 2009
TV ve Çocuklarımız

TV ve Çocuklarımız

Ebeveynler hayatlarını çocuklarına adar. Ömürlerini ; bir gün dünyada kendi ayakları üzerinde pırıl pırıl parlamak için gerekli becerileri kazanacakları ümidiyle çocuklarını yetiştirmek ; onların kararlarını yönlendirmek ; fikir vermek ; sorunlarını çözmek ve davranışlarını şekil­lendirmek için harcarlar. Ailelerimiz hayat yollarında el ele tutuşur ve çocuklarımız tek başlarına yürümeye hazır olun­caya kadar onlara destek olur ;  bildiklerini öğretir ; inançlarını aktarır ve ideal bir birey olmaları için çalışırlar

Çocuklarımızı başarılı ideal bireyler olarak görebilmek yeryüzündeki en büyük mutluluğumuzdur.

Bütün gayretimizle çocuklarımız için çalışırken çevresel faktörler ve kötü alışkanlıklara karşı onları korumaya çalışıyor olmamız sorumluluğumuzu daha da artırıyor. Öyle ki gelecek nesillerin sıhhatli olabilmesi bugünlerdeki çalışmalarımıza bağlı olacaktır.

Çocuklarımızla zamanımızı paylaşmalı ve düşüncelerine değer vermeliyiz. Çevremde gözlemlediğim kadarıyla bir çok ebeveyn çocukları için her türlü masraftan kaçınmazken hayat koşuşturmacası arasında onlara yeterli vakti ayıramıyor. Çocuklar ya PC başında oyun oynayarak boş vakitlerini geçiriyor ya da TV izliyor.

TV günümüz eğitiminde önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Çocuklarımızı kötü ortamlardan ne kadar uzak tutmaya çalışırsak çalışalım olmuyor ; evimizin içindeki TV onlara her türlü ortamın kapısını açıyor. Her günü çocuklarla geçen bir eğitimci olarak günümüz çocuklarının yaşadığı onlarca sorunun arasında en büyüklerinden biri olarak bu TV sorununu görmekteyim. TV?deki şiddet içerikli ; cinsel içerikli programlar çocukların gelişimlerini olumsuz yönde etkiliyor. Kimi çocuk yaşının üstünde tepkiler verirken kimisi hiç kimse ile arkadaşlık kuramıyor. Çocuklarımızın bu halini gördükçe üzülüyor ve bilinçli ebeveynlere tembihlerde bulunuyorum ; ? ne olur çocuklarımızı saçma sapan TV programlarından uzak tutalım.?

Mesela ; özel bir kanalda gece geç saatlerde yayınlanan bir dövüş programı var ; gerçekte sadece shovdan ibaret olan bu programı izleyen çocuklarımız gördüklerini gerçek sanıp günlük hayatta bunları çevresindekilerle uygulamaya çalışıyor. Sonrasında altından kalkamayacağımız acılar sonuçlar doğabiliyor. ޞimdi soruyorum ; hangi anne baba çocuğuna bu programı izletebilir? Fakat geçen günlerde öğrencilerimden birinin ? biz babamla birlikte izliyoruz o programı? demesi beni fazlasıyla üzdü. Ebeveyn olmak ; bilinçli bir ebeveyn olmak sanıldığı kadar kolay değil.

Çocuklarımızın kişiliklerine en büyük etkiyi anne ve babaların tutumu yapar.

Bu yazı 2500 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur