21 Aralık 2009
Peki ; biz nasılız?

Peki ; biz nasılız?

Dizi dizi hayatlar evimize konuk olalı huzurumuz ve mutluluğumuzda bir dizi halini aldı. Peki ; biz gerçek dizisinin hangi rolünü oynuyoruz.

Günümüz gerçek hayatın rutin olarak algılanan işlevsel süreci seyrettiğimiz dizilerdeki akışa pek hiçte benzemiyor. Dizlerdeki karmaşık karakter ve ahlaksız tipler yaşam ; inanç ; örf tarzımızla pekte uyumlu değil. Dizilerdeki mavi düşler ; hayaller ; aniden zengin olma ; alkol ve sigara... Ve hatta öyle diziler var ki ismini gizli tutalım ; beyaz kaftanlı beyaz sakallı dede ansızın geliyor ; size nasihat ediyor ; sorguluyor ; para veriyor... Sizi zengin ediyor ; gayb ;dan haber veriyor.  Sonra insanlar hep beyaz bir kaftanlı gelse ve bana  para verse diye düşünüyor ; bekliyor ve bana neden uğramıyor diye sitem ediyor.

Bu nasıl bir İslam ahlakı yâda manevi anlayışı tasavvuf eğitimi ; anlayışı ; yaşayışı ; düpe düz bir ruhbanlıktır.  Hıristiyanlıktaki telis inancı canlandırılmakta ve özendirilmekte.  Misyonerlerin yapamadığını  maalesef biz kendi TV ve dizlerimizle yapıyoruz. Farkında olmadan kendi dinimizi de ruhbanlaştırıyoruz. Yaklaşan Noel gibi... Noel baba hediyelerle geliyor çocuklara hediye dağıtıyor ve çocuklarımız her yılsonu bekliyor kırmızı başlıklı o şirin adam ne zaman sepetinde bir şeyler getirecek ; bu bir kültür yozlaşmasıdır. Ne hazindir ki kumanda elimizde olmasına rağmen kanalı eğiştirmiyoruz...

Gün içindeki programlar hele... Allah aşkına adını islami yâda manevi  ihtiyaçlarımıza cevap verecek düşüncesiyle altınlarımızı ; bileziklerimizi bağışladığımız kanallarımızın ahvali... Muhafazakâr  kesimin kanallarında kimler at koşturuyor belli değil. Evlendirme siteleri gibi ; nikâh memurları hazır nazırlar. Gözyaşları ; kahkahalar bir görseniz. Bu kanalları izleyip reyting kazandıran herkes vebal altındadır. Bu tür programlarla mücadele etmek ve anlatmak vicdani bir görevdir.

İnsan hayalleriyle güçlüdür sözüne en çok ben inanıyorum ve bu sözün peşinden koşan koşuyorum ; ama seyredilen diziler özelliklede bizi yaşamaktan kaçtığımız ve korktuğumuz hayatın içinden koparıp ; sanal olan bir gerçekliğin kollarına bizi atıyor. Aslında bu bir kaçış. Herkesin birbirini kritik ettiği ; açığını yakalamaya çalıştığı ; hata ve günahı ortaya çıkarmanın bir gayreti ve samimiyetsizliği var. Yapmacık tebessümler ; sahte sözler ; inanılmayan ; yaşanmayan yapmacık kavramlar ; özentiyi teşvik etmekte. Çocuklarımızın psikolojisini bozmakta. Hz. Mevlana ;nın şu güzel sözlerine kulak verelim "Ömür ; yarınlara bağlanan ümitlerle geçip gitmede. Kavgalarla ; gürültülerle ; didinmelerle tükenip durmada... Sen aklını başına al da ; ömrünü şu içinde bulunduğun gün say. Bak bakalım bu günü hangi sevdalarla harcıyorsun?" evet biz günümüzü ; saatimizi yada dakikalarımızı hangi sevdalarla harcıyoruz.  Hangi sevdalara tabiyiz!

"Peki ; biz nasılız?

Ashab-ı kiramdan Ebü ;d-Derdâ Hazretleri ޞam ;da kadılık yapıyordu. Birgün halkın bir günahkâra sövüp saydığını işitti. Onlara "Siz kuyuya düşmüş bir adam görseniz ne yaparsınız?" diye sordu. "İp sarkıtıp çıkarmaya çalışırız!" dediler. Ebü ;d-Derdâ bu defa "öyleyse günah kuyusuna düşmüş bu adama da niçin bir ip sarkıtıp onu kurtarmayı düşünmüyorsunuz?" diye sordu. ޞaşırdılar. "Sen bu günahkâra düşmanlık  duymaz mısın?" dediler. Ebü ;d-Derdâ Hazretieri şu hikmetli cevabı verdi: "Ben onun şahsına değil ; günahına düşmanım!" ne güzel anlatıyor bizim ahvalimizi. Hepimiz hissemize düşen dersi alır ; vicdan muhasebemizi yaparız.  

21.12.2009 Ercan GÜMÜŞž 16:41

Bu yazı 2673 kişi tarafından görüntülendi.

Yorumlar


Avatar

nur | 03-01-2010 23:00:00

Diziler ve özellikle kürt dizileri!!! bunlara gerçekten ihtiyacımız var mı?hani yada derin devletin kaos tiplemelir ve silahlar yeterince şidd içerikli bir reel hayat yokmu ?yeter artık lütfen yeter


Avatar

kerem | 21-12-2009 23:00:00

harikulade bir yazı olmuş. kaleminize sağlık. evet son zamanlarda gerçektende diziler rotasından çıkmaya başladı. bireyler olarak tepkisiz ; duyarsız kalmaya başladık. bize dair değerlerimizi maalesef zedelemekte. şimdi birlikte sahip çıkma zamanı. Mevlenadan seçilen ve diğer kıssada gerçek manada yazıyı güzelleştirmiş. çalışmalarınızda başarılar dilerim.


Avatar

kerem | 21-12-2009 23:00:00

harikulade bir yazı olmuş. kaleminize sağlık. evet son zamanlarda gerçektende diziler rotasından çıkmaya başladı. bireyler olarak tepkisiz ; duyarsız kalmaya başladık. bize dair değerlerimizi maalesef zedelemekte. şimdi birlikte sahip çıkma zamanı. Mevlenadan seçilen ve diğer kıssada gerçek manada yazıyı güzelleştirmiş. çalışmalarınızda başarılar dilerim.


Avatar

meral | 21-12-2009 23:00:00

"Peki Biz Nasılız?" başlıklı bu yazı ; içerik ve ifade ediliş tarzı bakımından tek kelime ile harika.Çok beğendim.Okuyup düşünmek ve ders çıkarmak gerekiyor.Sonrasında yaşamımızı sorgulamak ve yeniden gözden geçirmek lehimize olacaktır.Gerçek yaşamdan kopmadan yaşama sarılmak ; çevremize tebessümle ve pozitif bir yönden bakmak ;bardağın hep dolu yanını görmeye çalışmak mutluluğumuza mutluluk katacaktır.İnsani ilişkilerimize daha fazla özen göstermek yarar sağlayacaktır.Her yönden sağlıklı bir toplum ve mutlu insanlar görmek temennisiyle...


Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur