15 Temmuz 2020
Hangi Liseyi Tercih Etmeliyim ?Tercihlerde nelere dikkat edilmeli?

Hangi Liseyi Tercih Etmeliyim ?Tercihlerde nelere dikkat edilmeli?

Hangi Liseyi Tercih Etmeyelim?
 

LGS sınavı yapılır yapılmaz 8.sınıf velilerimizi bir tercih telaşı sardı, bir okul arayışı koşuşturması başladı. Özellikle ilk kez 8.sınıf öğrencisi olan velilerimizde bu telaş oldukça fazla. Bu yazımızda, okul seçiminde nelere dikkat etmeli, doğru tercih nasıl olmalı, tercihlerde nelere dikkat edilmeli gibi başlıklar üzerinde durarak bu konuda bazı paylaşımlarda bulunmak istiyorum. Tercihin teknik kısımları değil de felsefi kısımlarında durmak istiyorum
  Eğitim bir süreç işi olduğu için, yapılan bir tercihin neticesi aslında 3 yıl sonra alınıyor. Dolayısıyla , bir öğrencinin 3-4 yılını gözlemledikten sonra karar doğru mu, yanlış mı belirlenebiliyor. Aynı bölgede 15 yıldır Lise tercihi yapıyoruz. Önceden ismi farklıydı tabii. Belirli liselere gönderdiğimiz öğrencilerden 2-3 yıl içinde okul ile ilgili çok net geri bildirimler geliyor. Okulun idare ve öğretmen profili, fiziki durumu vs. Bu da bizim tercihimizin ne kadar isabetli olup olmadığı konusunda bilgi veriyor elbette.
  Tercih olayı da, sınav sürecinin bir parçası aslında. Sınav sürecini ben 3’e ayırıyorum. Sınava hazırlık %60, sınav %20, tercih %20 şeklinde. Yanlış bir tercih tüm süreci sıfırlayabilir;  ama ben normal etki olarak  %20 olarak belittim.
  Toplumdaki “ İyi bir lise , iyi bir üniversitedir. ” algısı doğru aslında. İstisnalar hariç. Bir çok velide , çocuğunu liseye gönderirken bu anlayış mevcut. Ama şu da bir gerçektir ki tek başına lise yeterli değil. Ben hep şunu söylerim: Üniversiteye hazırlık başarısı bireysel bir başarıdır. Öğrencinin bu işi ciddiye alıp , elinden geleni yapması işin önemli bir bölümünü teşkil ediyor. Diğer kısım da zaten eğitim kurumu, aile, arkadaş ve sosyal medyanın etkisi vardır. Son yıllarda arkadaş ortamı ve sosyal medya daha fazla etkilemeye başladı. Özellikle okulun öğrencinin motivasyonu konusunda etkisi büyük.
Veli ve öğrenci olarak “ Doğru Tercih" te nelere dikkat edilmeli, bu konuda özellikle üzerinde durduğum bazı kriterler var:
* Okulun Akademik Ve Sosyal Başarısı
* Eğitim Kadrosu
* Fiziksel İmkanları
* Okulun Proje Ve Hedefleri
* Ulaşım
   Tercihte bulunacağımız okulun akademik başarısı işin önemli ayaklarından bir tanesi. Üniversite sınavı başarısı, olimpiyat çalışması, laboratuvar çalışmaları, İngilizce eğitimi gibi. Diğer ayak ise sosyal başarı, spor müsabakaları, şiir-kompozisyon dereceleri, resim, müzik gibi sanatsal faaliyetlerdeki başarı ve çalışmaları. Özellikle iş dünyasında , sosyal yönü güçlü kendini iyi ifade edebilen , ekip çalışmasına yatkın kişiler  daha çok tercih ediliyor. Öğrencimizin sosyal yönünü güçlendirmek için lise son şansımız olacak.
   Her okulun idari ve öğretmen kadrosu hakkında bilgi toplamak zor olabilir ama, o okulda çalışan öğretmen ve o okula devam eden bir öğrenci size sağlıklı bilgi aktarabilir. Bir eğitim kurumu, eğitim kadrosunun omuzlarındadır. Bu kadro ne kadar güçlü ise kurumu o kadar yükseğe çıkarabilir kadronun ufku ne kadar fazla ise kurumu ve sizi o kadar uzağa taşıyabilir. Kadroyu motive edip hedefe odaklayacak, gerekli disiplinli çalışmayı planlayacak olan da kurumdaki eğitim liderleridir. İstikameti ve derdi olan bir eğitim lideri gençleri geleceğe taşıyabilir. Çünkü eğitim bir gönül işi.

   Eğitim kurumunun fiziksel ve sosyal alanları; spor salonu, seminer salonu, yüzme havuzu, laboratuvar, atölyeler, bahçe, sınıflar, koridorlar, kantin, kütüphane, eğitimin verileceği alanlar önemli; çünkü öğrenci 4 yılını bu mekanlarda geçirecek ve dersler ile sportif ve sanatsal çalışmalar bu mekanlarda yapılacak. 

   Eğitim kurumunu geleceğe taşıyacak olan kurumun sahip olduğu, uyguladığı ve uygulayacağı proje ve hedefleridir. Kurumun misyonu ve vizyonu yapılan çalışmaların kalitesini ortaya koyar. Tercihte bulunacağımız lisenin hedef ve projelerini öğrenmemiz faydalı olacaktır. Çünkü biz gençleri geleceğe ve hayata hazırlıyoruz. Gençler bundan 15 yıl sonra şu anda adı bile olmayan meslekler ile uğraşıyor olacak. Lise sürecinde kazandıkları davranış ve donanımlar onları geleceğe taşıyacak.


   İstanbul gibi büyük şehirlerde, tercih yaparken, bir de ulaşım kriteri ortaya çıkıyor. Hani klasik “En yakın okul iyi okuldur.” anlayışı çok yabana atılacak bir konu değildir. Birçok öğrencinin 4 yıllık lise hayatı yollarda, trafikte geçebiliyor. Okula ulaşım bir çileye dönüşüyor ve öğrencinin üniversite sınavı ve okul ders başarısını olumsuz etkiliyor.

   Tercih süresince mail ve telefonla çok sorulan bazı sorulara cevap vermek istiyorum. Örneğin; öğrencinin puanı 430, veli okulları araştırıyor, inceliyor daha eksik puanlı (420-410) bir okula gitmesin diye puanına en yakın okulu tercih ediyor. Böylelikle çocuğa, aileye ve eve uygun okulu seçeceğine puana uygun okulu tercih ediyor. 10-20 puanlık bir fark okulun seviyesini etkilemez ve göstermez. Bulunduğu semtten dolayı az tercih edilen okullar var, puanı düşük olabiliyor. Ama eğitim kadrosu daha iyi ve sosyal imkanları daha fazla. Velilerimiz, öğrencileri daha yüksek puanlı bir okula girsin diye yanlış tercihte bulunabiliyorlar.

  Bir diğer çok sorulan soru da özel okul tercihi meselesi. 10 yıl öncesine göre veliler özel okulları daha çok tercih eder hale geldi. Özel okulların sayısının artması ile beraber burslu alınan öğrenci sayısı da arttı. Özel okulların üniversite başarısı daha çok arttı ve ayrıca sosyal ve fiziksel imkanlarının fazla olması bu okullar bir tercih sebebi haline geldi. Ayrıca özel okula çocuğunu gönderen velide şu farkındalık oluştu. Veli biliyor ki çocuğum daha güvende olur, çocuğum ile daha çok ilgilenilir, çocuğum daha çok takip edilir ve motive edilir.

  “Çocuğumu fen lisesine göndereyim mi?” bir diğer soru. Ben bu tür velilere şunu tavsiye ediyorum. Eğer öğrenciniz meslek olarak tıp, diş hekimliği, eczacılık ve mühendislik istiyorsa fen lisesine gönderin, yok eğer hedefi net değil, kafası karışık ise normal Anadolu lisesine gönderin, diyorum. 

 Doğru tercih maratonunda veli ve öğrencilerimize kolaylıklar diliyorum. Ailelerine ve öğrencilerine en uygun tercih yapmalarını temenni ediyorum. 

                                                         

 Mustafa TEZCAN

Bu yazı 2421 kişi tarafından görüntülendi.