22 Ekim 2013
Özgür Karabat;  “Başakşehir’i biz kurtaracağız”

Özgür Karabat; “Başakşehir’i biz kurtaracağız”

İstanbul’un yeni ilçelerinden Başakşehir’in CHP’li belediye başkan aday adayı Özgür Karabat halkla bire bir temas ederek yürüttükleri çalışmalar neticesinde Başakşehir’i AKP’nin elinden alacaklarını ve halkı rantsal dönüşüm kıskacından kurtaracaklarını söyledi.

“Başakşehir’i biz kurtaracağız”
Okuyucu Modunu Aç Yazıyı Büyüt:

CEREN BÜYÜKTETİK

‘Özgür Karabat bizim kardeşimizdir’ adlı videosuyla internette fenomen olan CHP’nin Başakşehir belediye başkan aday adayı Özgür Karabat Başakşehir’de yürüttükleri çalışmalara ilişkin BirGün’ün sorularını yanıtladı. Halkın ‘samimi adamı’ Karabat önümüzdeki yerel seçimlerde iddialı olduklarını belirterek Başakşehir için 140 ayrı projeleri olduğunu söyledi.

¬ Başakşehir’i nasıl bir ilçe olarak tanımlıyorsunuz?

Başakşehir AKP açısından önemli bir ilçe. KİPTAޞ ve TOKİ’nin yaptığı çok sayıda bina var. 150 bine yakın insanın yaşadığı bir gecekondu bölgesi var. Aynı zamanda 400 milyon bütçeyle İstanbul’un en yüksek bütçeli ikinci belediyesine sahip. AKP’nin ideolojik önderleri diyebileceğimiz çok sayıda tarikat ; kanaat önderlerinin burada bulunduğu için de onlar açısından mahrem görülen bir ilçe. Ancak ilçe başkanlığım döneminde ayırt etmeden kapı kapı gezdik. İyi muhalefet yaptık ve yüzde 38 oy aldık. STK’lerle ; cemaatlerle görüştük ; kendimizi anlattık.

20131023__1137964130

‘ALGI DEĞžİŞžTİ’

¬ Cemaatlerin tepkileri nasıl oldu?
‘CHP statükocudur’ ; ‘CHP değişimden yana değildir’ gibi algılar şu an bölgede AKP için geçerli. Birtakım önyargıları kırdığımı düşünüyorum. Eleştirilerle başladığımız bir süreçte iki kez CHP kongrelerine katılmak çok zor olmasına rağmen çarşaf liste yaparak seçildim ben iki kez. Bütün mahallelere delege sandıklarını koyduk. Bu üyelerde de bir güven yarattı. AKP’lilerden bile arayarak destek vereceğini söyleyenler oldu. Mesela doktor Osman Korkmaz aradı.

¬ Bir de fenomen olan bir videonuz var...
Ateş İlyas Başsoy benim üniversite yıllarından arkadaşım. ‘Gel sana bir video yapalım’ dedi. O video 500 binin üzerinde izlenmeye sahip oldu. Peşinden de telefonlarım 1 hafta boyunca susmadı. O videoda insanların bana ‘Çok samimi bir adamsın’ şeklinde geri dönüşleri var. Gerekçesi de şu ben onlara dedim ki; ‘Ben halkıma hiç yukarıdan bakmadım. Hatta maalesef aşağıdan baktım çoğu zaman.’ Yerel yönetimlerde ; özellikle de CHP açısından bütçeleri önceden toplamış ; zengin kişiler aday olabilir gibi düşünülüyordu. Biz ilk defa ters göreceğiz. Mesela AKP ile mücadele için minimum 3 milyon bütçeniz olması gerekiyor. Ama biz bu bütçeyi imece usulleriyle planladık. Bölgedeki STK’lerin kampanyaları olacak. İşadamlarının belli miktarı geçmeyen destekleri olacak. Katılımcı bir bütçeyi de beraberinde oluşturacağız.

¬ Başakşehir’de kentsel dönüşümü nasıl sağlayacaksınız?

Birinci önceliğimiz insanların orada yaşamayı sürdürebilmesi. Çok ciddi sosyal ve beşeri bir olgu var. Mesela birçok evde üst katta dede ; alt katta torun oturur. Bu sosyal dokuyu korumanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Eğer depreme dayanıklı yapılar varsa devam edecek ; yoksa belediyenin desteğiyle güçlendirilecek. Bir dönüşüme ihtiyaç duyarsak da oradaki vatandaşın mülkünü değerinden daha fazlasına alarak aynı yerde kalmak şartıyla geri dönüşüm yapacağız. Önceliğimiz var olanı korumak. Belediyeyle ilgili 150 bin dönümlük çok geniş bir arazi var. Bu araziyi de vatandaş lehine kullanarak sosyal donatı alanına dönüştürmeyi planlıyoruz. Olası bir kentsel dönüşümde bölge değerlenecektir. Örneğin bir vatandaşın dairesinde 200 bin liralık bir değer artışı varsa bundan vatandaşa da pay vererek geri dönüşüm yapılmasını sağlayacağız. Oradaki esas değerin onların emekleri sonucu oluştuğunu düşünüyoruz.

20131023__7835351824

‘140 PROJEMİZ VAR’
Yaklaşık 140 projemiz var. Kentin güzel görünmesi gerektiğini ve insanların güzel bir kentte yaşaması gerektiğini düşünüyorum. Sokak dokusunu bozmadan çalışmada dönüşümle ilgili güzelleşme çalışmalarını yapmak. Her yapılacak çalışmada da ortak mülk alanları ; ticari alanlar oluşturaracağız. Mesela gecekondu bölgelerinde yaşayanların da kapıcıları olabilsin istiyoruz. Binaların TEM ve geçiş güzergâhı üzerindeki binaların ortak bir planla boyanarak kentin dışarıdan güzel gözükmesini sağlayacağız. Sokakların bazılarını oyun ; bazılarını alışveriş sokakları olarak planlayacağız. Hiç parkı olmayan mahalleler var. Bizim yeşil alandan kastımız üzerinde bina olmayan yer değil. AKP böyle algılıyor ; ancak biz bu alanların nitelikli yeşil alanlar olması için çabalayacağız. Eski taşocağının bulunduğu alan TEM’den kötü görünüyor. Orayı çocuklar için oyun alanları ; tırmanma duvarları gibi bir alan olarak değerlendirebiliriz.

‘EОİTİM ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ’
¬ Öncelikli projeniz nedir?
Başakşehir’de en temel problem eğitim. Kamu yatırımları doğru planlanmadığı için özel okul sayısı devlet okullarından fazla. Geçen yıl yaptığımız bir çalışmayla belediye bütçesinden yıllık olarak yaklaşık 70 milyon liranın eğitime ayrılabileceğini tespit ettik. Bu bütçenin önemli bir kısmını okul harcamalarına ayırmak istiyoruz. Onun dışında devlet okullarında servis ücretlerini kaldıracağız. Servisçileri de mağdur etmeyeceğiz. Onlar yine ihalelerini yapacaklar ve paralarını alacaklar.

‘HARCAMALARI EޞİT DAОITACAОIZ’
Kamu harcamalarının eşit dağıtılmaması da önemli bir sorun. Örneğin ; Bahçeşehir üst gelir durumu yüksek olanların oturduğu bir bölgeyken ; kamu hizmetlerinden yararlanmayan ; altyapı çalışmalarının bile tamamlanmadığı pek çok mahalle bulunuyor. Buralarda farkı gidermeye yoğunlaşacağız.
Başakşehir’de kişi başına düşen sağlık birimi son derece yetersiz. Kentin en ucunda bir devlet hastanesi var. Kayaşehir ve Bahçeşehir’e bir devlet hastanesi yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Aile Sağlık Merkezleri’ni daha düzenli bir merkez haline getirmek.
 

20131023__4588891864

‘İKTİDAR HALKTA OLACAK’
Başakşehir’de yönetim şeklini değiştireceğiz. AKP iktidarına karşı temel eleştirimiz baskıcı anlayışsa buna karşı bir alternatif yönetimi öneriyoruz. Yapılacak bazı tüzük ; yönetmelik değişiklikleriyle her mahallede bir kent konseyi kuracağız. Çalışanlar ; kadınlar meclisi gibi örgütlenmelerini oluşturarak o mahallenin kaderini o mahalleliden oluşan meclislerin belirlemesini sağlayacak bir çalışma planlıyoruz. Sözün ; yetkinin ve iktidarın halkta olduğu bir meclis şeklinde örgütleme olacak. Bizim kent konseyimizde muhtarından dernek başkanına sağlık çalışanına kadar herkes olacak. Bu yapının önereceği başkan kent konseyinin başkanı olacak.Belediyeden bütçe de ayrılacak. Harcamasına karar vermeyeceğiz ; sadece denetimlerini yapacağız.

¬ Başakşehirli kadınlar için ne tür çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?
Başakşehir’de bir kadın sosyal olarak kendini ifade etmek istese İSMEK’in kurslarından başka bir şey bulamaz. Dolayısıyla her mahallede ciddi anlamda örgütlenmiş ; ekonomik hayata katılmın arttırıldığı ; sosyal ve kültürel faaliyetlerin yürütüldüğü mahalle evlerinin kurulmasını planlıyoruz.

‘CİNSİYET KOTASI OLACAK’
¬ Kent konseylerinde kadın kotası olacak mı?
Cinsiyet kotası olacak. Onun dışında ayrıca kadın ve gençlik meclisleri de kurulacak. Mahalledeki problemlerin bir çoğu kadınlar tarafından daha iyi biliyor. Mahallelerdeki çalışmalar sırasında daha çok kadınlarla görüşüyorum. Başakşehir korunması gereken bir ilçe. O yüzden buraya anne sevgisini getireceğiz.



HER MAHALLEYE BİR SPOR KULÜBÜ
Olimpiyat stadı Başakşehir’de. Olimpiyat amatör spor ruhunun egemen olduğu bir şeydir. Bizim bölgemizde hiç amatör spor kulübü yok. Her mahalleye bir amatör spor kulübü kurmayı planlıyoruz. Halkın spora katılımını sağlamak istiyoruz.

¬ Seçim tahmininiz nedir?
Başakşehir’de bir model yaratmak istiyoruz. Dışarıdan bakınca sosyal demokrat bir parti burada zor kazanır gibi görünen bir ilçe. Bugün itibariyle Başakşehir’de seçimi CHP kazanacaktır. CHP’nin bütün toplumu kapsayan kadrolarının orada olması önemli.
Bu yazı 2105 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur