12 Ekim 2013
Başakşehir Kimin?

Başakşehir Kimin?

İnsanlar yaşadıkları yerlere sahip çıkmalıdır. Sahip çıkmakta yetmez korumalıdır. Korumakta yetmez güzelleştirmelidir ; daha iyi yaşam için geliştirmelidir.

Eğer bu yaşadığımız yer Kent ise  daha karmaşık bir yaşam sizi bekliyor demektir. Ve siz kenti çok iyi düzenlemelisiniz ki insanlar sağlıklı mekanlarda yaşayabilsinler ; bir yerden bir yere rahat gidebilsinler ; güvenlikli ve sağlıklı işyerlerinde çalışabilsinler. Yeterli Sosyal Donatı Alanları (yaşam alanları) içerisinde ruh ve beden sağlıklarını koruyup geliştirebilsinler. Kısacası tüm insani ihtiyaçlarını en güzel şekilde karşılayabilsinler diye yaşadığımız yerleri çok iyi planlamamız ve bu doğrultuda uygulamalar yapmamız gerekir.

Bunun için yapılacak olan  plan sonucu ;  iki mülkiyet ortaya çıkar.  ޞahıs (özel – tüzel) ve kamu alanları diye adlandırdığımız bu alanlarda şahıs alanları burada yaşayanların özel mülkiyetidir. Kamu alanları ise burada yaşayanların ortak alanlarıdır. (yol ; yeşil alan vb.)

Diğer bir anlatımla; kentteki bütün varlıklar halkındır. Belediyeler ise bütün bu mülkiyet haklarını düzenleyen ; hemşerililerinin sağlıklı bir yerleşim alanında yaşaması için çalışmalar yapan düzenleyici idare konumundadır.
Fazla geriye gitmeden 2009 yılında kurulan Başakşehir Belediyesi’nin belediyecilik anlayışına bir bakalım…

Başakşehir’in sahibini kendisi görmektedir. İstediğim yeri imara açarım ; istediğim yerde istediğim mülkiyeti değiştiririm ; istediğim yere istediğim parayı harcarım ; istediğim yere istediğim fonksiyonu veririm ; kentin gerçek sahiplerini müşteri olarak görürüm. Bunları çoğaltmak ve örneklemek çok mümkündür.

Sanki 2009 yılında demokrasinin gereği olan seçimde oy vermemişiz de kentin 5 yıllık sahipliğini vermişiz.

Başakşehir Belediyesi’nin Kenti-Kentliyi algılamasıyla ilgili bir sorunu olduğunu düşünüyorum. Kent canlı bir organizmadır. Ona istediğiniz gibi dokunamazsınız ; hor kullanamazsınız. Ticari kurum gözüyle bakamazsınız yoksa kalbi tekler ; damarları tıkanır ; akciğeri tükenir ve onu kaybedersiniz.

Evet insanlar yaşadıkları kentlere sahip çıkmalıdır. Çünkü kentlerin sahipleri onlardır. Kent onlardır. kentinize ve kendinize sahip çıkın. Kent sizin ; bizim hepimizin.
Bu yazı 2118 kişi tarafından görüntülendi.

Yorumlar


Avatar

terazi | 13-10-2013 22:00:00

SAYIN BAޞKAN ADAYI KANAYAN YARAMIZI ÇOK GÜZEL ÖZETLEMİŞž.GÖREVİ VE MESLEĞžİ GEREĞžİ BAޞAKޞEHİRİN ADETA KANGIREN OLAN SORUNU TEޞHİS ETMİŞž.BAޞAKޞEHİRDE BİR KENT KONSEYİ KURULDU BELEDİYELERLE İLGİLİ SORUNLARI VATANDAޞ BU KENT KONSEYİNDE ÇÖZÜM SAОLAYACAKTI SÖZÜM ONA.FAKAT TAM GIRGIRLIK MI DEMELİYİM?AОLANCAK HALİMİZE GÜLEMİYORUM.ÇÜNKÜ KENT KONSEYİN BAޞKANI YİNE ޞİKAYET KONUSU BAޞAKޞEHİR BELEDİYE BAޞKANI MEVLÜT UYSAL!!!!HANGİ AKLA MANTIK?DOОRUSU ANLAMIޞ DEОİLİM.KİMSENİN BU DURUMA YETERİ KADAR TEPKİSİ DE OLMADI.KANUN VAR AMA EޞİTLİK VE RİYAKAT UYGULAMADA YOK.!!!RİYAKAR İNSANLAR VAR.DURUM BÖYLE OLUNCA GEMİSİNİ YÜRÜTEN KAPTAN MİSALİ SALDIM ÇAYIRA MEVLAM KAYIRA.<< SAYIN İSMAİL ÇİÇİN ADAY ADAYINA SORMAK İSTİYORUM EОER BAޞAKޞEHİR BELEDİYE BAޞKANI OLURSA KENT KONSEYİNİ TAMAMEN BAОIMSIZ ÇALIޞMASI İÇİN GEREОİNİ YAPACAK MI???>>>SÖZ VEREBİLİYOR MU???GÖREVE GELİNCE SÖZLER BUHARLANIP UÇUP GİDECEK Mİ? BAޞAKޞEHİRE İYİ BİR ޞEHİR PLANCISI ACİL KAN GİBİ İHTİYAÇ HAKKIMIZ DA HAYIRLISI OLUR İNޞALLAH.<<MUBAREK KURBAN BAYRAMINIZI KUTLAR ;NİCE BAYRAMLARA TÜM SEVDİKLERİNİZ VE SEVENLERİNİZLE KAVUޞUP AОIZ AFİYYETİYLE YAޞAMAYI MEVLAM NASİP ETSİN ALLAH ;a Emanet olun.


Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur