12 Ekim 2013
Bir Okulun Bize İlk Dersi

Bir Okulun Bize İlk Dersi

Geçtiğimiz günlerde Başakşehir ;de bir büyük lisenin açılışı yapıldı.

Açılışta konuşan İBB Başkanı Sayın Kadir Topbaş ve Başakşehir Belediye Başkanı Sayın Mevlüt Uysal‚ bu okulun 104 derslikli olduğunu ve 75 milyon liraya mal olduğunu söylediler.

Başakşehir öyle bir ilçe ki bir tarafında 80 kişilik sınıflarda okuyan öğrenciler var‚ diğer tarafında da 24 kişilik prestij okullarında okuyan öğrenciler.

Başakşehir’de 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı ;nda yaklaşık 58 bin olan ilk orta lise yaşındaki öğrenci sayısı‚ 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı ;nda 61 bin civarına çıktı.

Önceki eğitim öğretim döneminde 1163 olan derslik sayısı‚ yeni yapılan okullarla 1447 ye çıktı. Ortalama öğrenci sayısı 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı ;nda 49 civarında iken yeni yapılan okullarla 43’e inmiş oldu‚ ancak 104 derslikli 2500 öğrenci kapasiteli lise yerine 660 derslik‚ Başakşehir’in okul sıkıntısı çekilen çeşitli bölgelerinde yapılmış olsaydı‚ ilçemizde derslik sayısı 2000’i aşmış olacak‚ böylece derslik başına düşen öğrenci sayısı 30 olacaktı. Özellikle ilkokul yani temel eğitim için gerekli olan‚ yürüme mesafesinde okul ihtiyacı Başakşehir ;de çözülmüş olacaktı.

Başakşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü‚ 8 ekim 2012 tarihinde Başakşehir Mahallesi 104 derslikli okul inşaatı yapım işi adı altında 45 milyon 500 bin Türk Lirası yaklaşık maliyet ile bir ihaleye çıkmıştır. Bu ihale 43 milyon 100 bin Türk Lirası değerle sonuçlanmış ve 21 kasım 2012 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. İhale sonuç ilanına göre işin yüklenicisi Özülke inşaat ile Maksem Yapı inşaattır. Bu okul için ayrıca Başakşehir Belediyesi tarafından tefrişat için bir miktar daha harcama yapılmıştır.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş ve Başakşehir Belediye Başkanı Sayın Mevlüt Uysal ;ın‚ basına yaptığı açıklamada belirttiği 75 milyon lira hesabından gidildiğinde okuldaki derslik başına maliyetin‚ 721 bin lira olduğu görülecektir. Kamu İhale Kurumu kayıtlarına bakıldığında güncel okul inşaatı ihalelerinde derslik başına maliyetin 115 bin ile 140 bin Türk Lirası arasında değiştiği görülmektedir. Buradan da açıklıklı görülebilir ki yapılan her derslik başına en az 6 kat derslik yapılabilecek iken bu tercih edilmemiştir.

Yöneticilerin 50 milyon civarındaki maliyeti neden 75 milyon lira olarak ifade ettiklerinin sorulması gerekir. Neden böyle inşa edilmiş olan okulun binası üzerinde kişisel reklamlarını yaptıklarının sorulması gerekir. Böyle bir okul yapılırken milli eğitim mevzuatına göre‚ 104 derslikli bir okulun nasıl sevk ve idare edileceğinin sorulması gerekir. Bu okula öğrencilerin nasıl girip çıkacağının‚ servislerin nasıl hareket edeceğinin‚ ne kadarının taşımalı eğitim olacağının‚ sorulması gerekir.

Yaşadığımız bu günlerde‚ yaraya merhem olmak yerine‚ sorunun üzerini örtmeye yönelik bu çeşit prestij projelerini sıklıkla görüyoruz.

Hazreti Ömer ;in dediği gibi "İsraf etmede hayır‚ hayırda israf olmaz."

Serdar Bayraktar

Bu yazı 2084 kişi tarafından görüntülendi.

Yorumlar


Avatar

Abdulhadi Akmugan | 11-11-2013 23:00:00

Serdar bey haklı.Aynı para ile daha çok derslik yapma imkanı varken siyasi hesaplarla son derece lüks bir İHL! yapıldı.(İMAM HATİP ile LÜX kavramları yan yana getirilmiş) bu ne yaman çelişki.


Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur