02 Ağustos 2011
Ramazan Nasıl Bir Aydır?

Ramazan Nasıl Bir Aydır?

Ramazan nasıl bir aydır?  Ağızlar yemeğe? gözler zinaya? diller gıybete? eller harama? kulaklar kötüye kapanıyor.

Diğer aylarda?  yemeğimizin vakti biraz geçse keyfimiz kaçıyorsa? bu ayda zorlu koca bir günü Allah ın izni ve yardımı ile o kadarda büyük sıkıntı çekmeden tamamlıyoruz. Gözlerimiz birçok zaman umursamadan baktığımız kötülüklerden çevriliveriyor. Konuşmalarımız da daha dikkatli ve seviyeli oluyoruz.

Ticaretimizi? dolayısıyla ellerimizi haramdan uzak tutuyoruz.

Duyduklarımız? daha güzel cümleler oluyor.

Hiddetli? şiddetli azametli ağabeylerimiz? daha yumuşak sakin kalabiliyor.

Her şeye kızan? durmadan konuşan ablalarımız? cümlelerini seçerek sarf ediyor.

Bu işin kerameti nerede? bilen var mı?  Evet? Rabbim emrediyor da ondan. O emrettiği için yemeği kesip orucu tutuyoruz? namazlarımıza daha çok dikkat edip? teravihleri kaçırmamaya çalışıyoruz. Mukabelelere devam ediyoruz? kalp kırmıyoruz? hayır ve hasenatlarımızı arttırıyoruz. Zekât? fitre? kumanya dağıtıyoruz? çocuklarımızın başlarını okşayıp? onlara hediyeler alıyoruz.

Ne kadar güzel değil mi? Hayatımız bir düzene giriyor. Hiddet dolu evlerden? şefkat fışkırıyor. Sağlık problemleri olanlar sıhhat buluyor. İçki kumar gibi alışkanlığı olanlar bir ara veriyor. Çocuklar birbirlerine tuttukları oruçları anlatıyor? gelecek bayramın güzel planları yapılıyor. Medyada? mahyalarda ?HOޞ GELDİN YA ޞEHRİ RAMAZAN? yazıyor. Sokaklar? caddeler? parklar ve ramazan çadırları dolup taşıyor. Komşular hatırlanıyor? ihtiyaçları varsa giderilmeye gayret ediliyor. Unutulan eş? dost ve ahbap varsa hatırlanıp hal hatır soruluyor?

Peki? peki sonra ne oluyor? Bayram ile birlikte bizde ramazanı uğurluyoruz. ?Bir dahaki seneye görüşmek üzere? arkasında hoş bir seda bırakarak bizi terk ediyor. Nostaljik ramazan gecelerini anlatmak için? yazarlara makale? çizerlere resim? şairlere mısra? programcıya konu? bize de hoş hatıralar bırakarak gidiyor.

Ama maalesef ramazan yalnız gitmiyor. Getirdiği birçok güzelliği de beraberinde götürüyor. Her şey tekrar bir ay öncesine geri dönüyor? daha doğrusu döndürüyoruz. Sanki emredilen şeyler hükmünü kaybetmiş gibi.

Oruç olmaz ise diğer şeyler geçersiz mi oluyor? Önce nefsime sonra siz değerli dostlara söylüyorum. Ramazan ayı? bizim için bir nefis terbiyesi ayı? çok şeyler öğrendik ve tatbik ettik? bundan sonrada bunları göz ardı etmeyelim. Unutmayalım? ertelemeyelim? vazgeçmeyelim ve ihmal etmeyelim vazifelerimizi.

Bu sene bu güzel ayı yaşadık. Bakalım bir dahaki seneye kadar vaktimiz var mı? Birbirimizi uygun hal ile uyarmak? hepimizin vazifesi ve bu vazifemizi küçük görmeyelim? güzellikleri 30 günlük bir aya mahkûm etmeyelim.

Rabbim bu gün ve gecelerimizi bereketlendirdiği gibi? bundan sonraki gün ve gecelerinizi de bereketlendirsin. Hanenize huzur? işlerinize bereket? ibadetlerinize devamlılık ve ömürlerinize hayır versin

Selam ve dua ile SADETTİN TURHAN 

YAZIYI ÖMER ÇELİK ;İN SESİNDEN DİNLEMEK İÇİN RESME TIKLAYINIZ


20110804__2707330585

Bu yazı 2251 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur