14 Mart 2011
Arı kovanına çomak sokmayan çocuk mu olurmuş!

Arı kovanına çomak sokmayan çocuk mu olurmuş!

Arı kovanına çomak sokmayan çocuk mu olurmuş!

Su içen bir serçeyi izlediniz mi hiç çocukluğunuzda? Her yudumda başını kaldırıp çevreyi gözetleyişini... Bir serçenin yüreği olursunuz o an? ya da ürkek bir serçe olur çocuk yüreğiniz.

Ağzındaki yiyeceği taşımakta zorlanan bir karıncaya acıyıp yuvasının girişine daha çabuk ulaşmasına yardım ettiniz mi hiç? Diğer karıncalar hassas duyularıyla olağandışı bir durum olduğunu nasıl da sezerler ve arkadaşlarını yuvaya almak istemezler... Yuvaya girmek için ısrarcı olan zavallı karıncayı ısırarak? sürükleyerek yuvanın girişinden uzaklaştırırlar. Ve siz yardım ettiğinizi sanırken aslında ne büyük bir kötülük ettiğinizi anlarsınız. Hayatın seyrine müdahale etmenin doğru olmayabileceğini müşahede edersiniz daha çocuk yaşta..

Toprağa gömdüğünüz bir şeftali çekirdeğinin filizlenişini ya da kuluçkaya yatan bir tavuğun yumurtalarının civcive dönüşmesini beklerken sabretmenin nasıl bir duygu olduğunu öğrenirsiniz.

Yaz geceleri sırt üstü toprağa uzanıp gizemli bir sonsuzluğa dalarak yıldızları saymayı denemişseniz ve yıldız kümelerini ilginç objelere benzetme oyununa ve o kadar yıldızın boşlukta nasıl durduğuna dair çocukça bir felsefi tartışmaya katılmışsanız eğer? öğrenmenin okulla sınırlı bir faaliyet olmadığını bilenlerdensiniz....

Oyuncaklarınızı kendiniz yapmışsanız bir de? çocukluğunu geçmiş yüzyılda tamamlayan kuşaklardansınız siz de....

ޞimdiki çocuklar televizyon izliyor? vakitlerini bilgisayar karşısında geçiriyorlar. Çamurda? toz toprak içinde oynayıp kıyafetlerini kirletmiyorlar. Bir ağaca tırmanmıyor? düşüp kollarını kırmıyorlar.

Sokaklarımızdan kuş ve çocuk cıvıltıları yükselmiyor.

Artık çocuklar tek başına büyüyorlar. Kavga etmeyi ve barışmayı bilmiyor? yaramazlık etmeyi bile beceremiyorlar.

Arı kovanına çomak sokmayan çocuk mu olurmuş!

Bakkala ekmek almaya giderken arkadaşlarıyla oyuna daldığı için? annesinin nasıl tepki vereceğini tecrübe edemeden büyüyor şimdiki çocuklar...

Uçurtma yapmasını bilmeyen ve hazır uçurtmaları da uçurtabilecekleri gökyüzü olmayan çocukların çağı...

Zamanlarını bilgisayarda oyun oynayarak? televizyon seyrederek ve de ödev yaparak geçiren çocuklar? geleceğe bir hatıra taşıyamazlarsa? büyüdüklerinde sıkıldıkça hangi zamana sığınacaklar?..

Bilal GEZER/ İdealokul.com
Bu yazı 2212 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur