26 Ocak 2011
Karneleri Nasıl Yorumlayalım

Karneleri Nasıl Yorumlayalım

Sevgili veliler ; bir Çinli bilgenin güzel bir sözü var;

?Doğduğun zaman 1?sin.Sadece bir tane 1.Zamanla 1?in sağına sıfırlar eklenmeye başlar.Diplomalar ; sınav  başarıları ;okul başarıları ; ünvanlar ; roller ; rozetler ; sertifikalar ; evler ; arabalar?.Bunların her biri bir sıfırdır ama 1?in sağına eklendikçe senin değerin artar.ޞu hale  gelirsin:

1000000000000000???.0

Sen hayatta olduğun sürece bu sıfırların bir anlamı vardır. Ne zaman sen öldün 1 gitti.

000000000000000???.0

Oldu. Sıfırların hiçbir anlamı kalmadı.?

Bu 1 bizim psikolojik rollerimizi ; 0?lar ise sosyal rollerimizi ifade ediyor. Bazen hayatta yaptığımız büyük mücadelelerle çalışmalar bu 0?lar içindir. Ama sağlam bir 1?in sağında ise anlamlıdır. Yoksa  o sıfıra ulaşırken 1?imiz sarsıntıya giriyorsa elde edeceğimiz 0?ın tek başına bir anlamı yok.

Öğrencilerimizin aldığı karnelerde işte bu 0?lardan.Velilerimizin gereğinden fazla  önemsediğini düşünüyorum. Zaman zaman öyle öğrencilerim oldu ki  karnelerini aldığında eve gitmek bile istemiyorlardı. Neden ? Çünkü karşılaşacakları tepkiden korkuyorlardı?    

Veli görüşmelerimizde hep şunu belirtmişimdir.Bu karne öğrencinin karnesi değil ailenin karnesidir.Eğitim süreci boyunca işin içine girmeyen velimiz sadece sonuca odaklanmaktadır. Karneye  bir sonuç olarak bakmak doğru değildir . Sadece sürecin bir bölümüdür. Ölçü notların iyi yada kötü olmasından ziyade mevcut alışkanlıkların ne durumda olduğudur.

Olaya birde diğer taraftan bakalım. Öğrencimiz çok iyi bir karne getirdi .Tüm notlar 5. Her şey  tamam ve bizim öğrenci süper.Ama 5?lik birçok öğrenci ortaokul yada lisede tepetaklak gidiyor.Niçin?Çünkü temel alışkanlıklarda sıkıntı var ve süreç aleyhine işliyor notların 5 olmasının çok bir önemi yok.Onun  için öğrencimizi iyi tanımamız gerekiyor.

Ailemizin karnesi öğrencimiz hakkında kısmen bilgilendirici mahiyettedir. Hepsi o kadar daha ötesi yok.Bu nedenle yukarıdaki açıklamalarım ışığında velilerime şu tavsiyelerim olacak:

-Karneleri çok  aşırı önemsemeyelim.

-Çok  fazla sert tepkiler vermeyelim.

-5?lik not sistemi ile yapılan bir değerlendirmenin çocuğun kişilini yansıtmadığını bilelim.

-Karne için bir söz vermişsek mutlaka yerine getirelim.

Sonuç olarak  özellikle  şunu belirtmek isterim ki ; Hayatımızdaki  1 ve 0 ?ları   iyi tespit edip ona göre hareket edelim.                   Bu yazı 2285 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur