11 Ağustos 2010
Değişim Yolculuğunda Duruşumuz...

Değişim Yolculuğunda Duruşumuz...

İnsanlar hayatındaki sorunları ; kendilerini kötü hissettiren olayları iyileştirmek için bir arayışa giriyorlar ; gelişmek ; büyümek ; değişmek mutlu olmak istiyorlar. Kitaplar okunuyor ; seminerlere gidiliyor eğitimler alınıyor. Peki bunların ne kadarını hayata geçirebiliyorlar?

Yanlış bir inanç ortada dolaşıp duruyor. İki onaylama söylerim ; bir seçim yaparım ; niyetimi söylerim hemen değişirim ; olumsuzluklar biter ; yaşamımda çok mutlu olurum. Çok açık ve net söylemek istiyorum. Böyle bir şey yok. Kum üstüne inşaat yapılırsa en ufacık bir sallantıda bina çöker. Sağlam bir temel oluşturmak için çalışmak gerekir.

Her insanın bir hayat hikayesi var. Bu hikaye içinde yaşanan duygular ; inançlar düşünceler ; oluşmuş kalıplar ; belli başlı davranış şekilleri var. Ailemizden ; çevremizden gördüğümüz ; ne kadar red etsek de kabul etmesek de kopyala-yapıştır adı altında uygulamış olduğumuz bir yaşam şekli var. Alışkanlıklar var. Bilinçaltına ekilen kodlamalar ; yaşamış olduğumuz deneyimlerde üzerimize yapışan duygular ; korkular ve endişeler var. En önemlisi yaşadığımız her şeyin gerçeğimiz olduğu inancı var. Bırakma korkumuz var. Belirsizlik korkumuz var. Değişim korkumuz var. Yükselme korkumuz ; gelecek korkumuz ; güvensizlik korkumuz vs. vs. birçok korkumuz var.

Genetik olarak hücrelerimizde atalarımızdan bugünlere kadar getirmiş olduğumuz olumsuzluklar ; acılar ; üzüntüler ; savaşlar ; kayıplar ; başarı hikayeleri ; olumlu olumsuz yaşanan birçok deneyim var. Yaşanan tüm bu deneyimler ışığında bir insan kendini değersiz ve güvensiz yada başka bir olumsuz duygu içinde hissediyorsa ve bu duyguyu gerçeği olarak yaşıyorsa söylenen bir iki onaylama ile bu değişir mi? Yada gittiğiniz bir seminer ; okuduğunuz bir kitap ; yada bunları bir kere yapmanız bir anda sizin tüm geçmişinizi taşımış olduğunuz ; yaşadığınız duygularınızı ; olumsuzlukları sihirli değnek dibi hemen iyileştirebilir mi?

Bunlar sadece farkındalığınızın artmasını ; yaşamınızda ne olup bittiğini ; neden kaynaklandığının farkında olarak yaşamanızı ; bakış açınızı değiştirmenize değişim yolculuğunda en uygun adımları atmanıza yardımcı olur. Size yol gösterir.Değişim yapabileceğiniz olasılıklar size anlatılabilinir.Çalışmalar yapılır.Size tüm araçlar verilir.Ama kimse sizin adınıza bir şey yapamaz. Bu araçları nasıl kullanacağınız ; nasıl uygulayacağınız yaşamınıza nasıl geçireceğinizin tüm sorumluluğu size ait. Bu sorumluluğa sahip çıkmak ilerleme arzusu içinde olmak ; değişim için kendinize izin vermek ; olumsuzlukları geçmişinize tutunmayı bırakmak tamamen sizin sorumluluğunuzda. Bu tip çalışmalar yapıyorsanız ; değişmek istiyorsanız ;yaşamınızı değiştirmek istiyorsanız ısrarlı ; disiplinli olarak uygulamaya devam etmeniz gerekir. Disiplinli bir çalışma ; inanç ; güven ; kararlılık ; istikrar olmadan tam değişim sağlanamaz.Yapmış olduğunuz çalışmayı kalbinizde hissetmeli ;anlamalı ; yaşam biçiminiz yaşam şekliniz haline getirmelisiniz.Ne yaşadığınızın ve kendinize neden olumsuz bir şeyler yaşattığınızın farkındalığı içinde olmanız gerekir.

Bu kendinize açmış olduğunuz bir savaş değil .Bu çalışmalar kendinizle barıştığınız bir değişim dönemi "Kendinle buluşma ; kendin olma zamanı" olacak. Bu süreç içinde kendinizi tanımaya ; kim olduğunuzu bilmeye ; neler yaşadığınızı nasıl davrandığınızı gözlemlemeye ihtiyacınız var.

Kendinize bir değişim borcunuz var.

Yaşamın içinde kendinizi bir yerlere ; bankaya ; devlete ; insanlara maddi-manevi borçlu hissediyorsunuz ; bu tip deneyimler yaşıyorsanız ; bu borçlar hayatınızı hep işgal ediyorsa ; belki de hayat size kendinize borçlu olduğunuz bir şeyleri hatırlatıyordur. Kendi değerinize sahip çıkma borcu ; bedeninize bakma sağlıklı olmasına yardımcı olma borcu ; kendine ve yaşama güvenme borcu ; kendini sevme ;kendi gücünün farkında olma vs. borcu gibi bunları ödeme zamanınız gelmiştir belki de.

İç dünyanızda kendinize olan borçlu durumunuzu görebilmeniz için kendinize yapmış olduğunuz bu haksızlıkları anlayabilmeniz için dış dünyanızda yukarıda saymış olduğum bu deneyimleri yaşıyor olabilirsiniz.

Değişim yolculuğunuz sırasında atmış olduğunuz adımlarla tabiî ki engelleriniz olacak. Niye hala aynı şeyleri yaşıyorum diyeceksiniz. Belki de ben yapamıyorum hiçbir şey değişmiyor diyeceksiniz.

Kendinize tekrar üzüntülü dönemler yaşatacak ; aynı olayları tekrar tekrar yaşayacak olabilirsiniz. Kendinizi başarısız hissedin diye olmuyor bunlar. Değişmediğini sandığınız şeyler değişiyor aslında. Bir lahana gibi düşünün sorununuzu.Attığınız bir adımda bazen bir yaprak başka bir adımda bazen on yaprak bırakıyorsunuz.Sizde derinlerde kalan iyileşmesi gereken durumları görebilmeniz ve onlarıda iyileştirmeniz için yaşıyorsunuz bir çok şeyi. Farkında olun değişmeyen ne varsa onları değiştirin ; duygularınızı düşüncelerinizi davranış şeklinizi değiştirin diye yaşıyorsunuz. Ne kadar kararlı olduğunuzu gösteriyorsunuz . Düşüşler olacak ; yada siz düştüğünüzü sanacaksınız ama en önemlisi nasıl kalkacağınızı ; herşeyi nasıl iyileştireceğinizi biliyor olacaksınız. Artık kurban psikolojisinden çıkacak yaşamınızın yönetimini elinize alacaksınız. Aklınızda hep şunu tutun.Yaşamış olduğunuz değiştirmek istediğiniz durum neyse ; yaşamın bir noktasından itibaren kalıplaşmış bir engeli değiştiriyor bunu iyileştirmeye çalışıyor olabilirsiniz. .Bunun tam olarak iyileşmesi için biraz zamana ihtiyacınız olabilir. Aynı olaylar aynı duygular tekrar yaşandığında bu sizin testiniz olacak.Gerçekten ne kadar istiyorsunuz değişmeyi. Bunun için yılmadan çalışır mısın? Herşeyi yaparmısın? Kararlılığınız ; cesaretiniz ; değişime olan inancınız ; güveniniz bu durumu rahatlıkla aşmanızı sağlayacak.Duruşunuz ; bakış açınız ;isyan edip etmediğiniz ; duygularınız bu test sırasında ortaya çıkacak ve deneneceksiniz.

Engelleriniz içinde ; bilmeden de olsa içsel olarak bırakmayı red edecek ; acılarınıza bilmeden de olsa tutunacaksınız. Peki neden bunu içsel engellerle dirençlerle karşılaşırsınız?Yaşamış olduğunuz aynı tipte olaylar sizin daha önce bildiğiniz olaylar olduğu için acı da çekseniz kendinizi kötü de hissetseniz güvende hissettiğiniz kontrol edebileceğiniz olaylar olarak görecek aslında bu alışkanlığınıza devam etmek isteyeceksiniz. İşte bu değişim içinde en yorucu olandır. O zaman şunu anlayın ki acıyı ; üzüntüyü ; sıkıntıyı bırakmak istemiyor ; direnç gösteriyorsunuz. Sanıyorsunuz ki orası güvenli bir alan bildiğiniz tanıdığınız bir ortam. Değişimler ise ; size güvensizlik alanı olarak gelebilir. Belirsizlik sizi korkutuyor olabilir...
Her şeyden tam anlamıyla özgürleşmek için kendinize sorular sorun.

ޞimdi seçim zamanı sizin için.

Acıya tutunmak mı ; acıyı bırakmak mı? Değişimlerden korkmak mı değişimlerin iyi güzel şeyler getireceğine inanmayı seçmek mi? Belirsizlik korkusuna yapışmak mı? Akışta olmayı seçip ; belirsizliğin iyi ve güzel şeyler getireceğine inanmak mı? Korkularla dolu bir hayat yaşamak mı? Kararlı olarak ; cesaretle onlarla yüzleşmek ve ilerlemek mi? İnancını yitirmek mi? İnançla devam etmek mi? Kendine haksızlık yapmak mutsuz olmak mı ; mutlu olma hakkına sahip çıkmak mı? ޞimdi neyi seçiyorsun?

Bütün seçimler bize ait neyi seçersek nasıl düşünürsek onu yaşıyoruz. Davranış şeklimizi de eklediğimizde değişim başlıyor. İyi ve güzel şeyler seçersek ; ısrarla seçimimizin arkasında durursak ; kararla inançla devam edersek yolumuzda ; işte o zaman kendimiz olma yolculuğunda ilerlemeye başlıyoruz.

Yaşama bakın değişimleri görün...Değişimler her zaman mükemmeldir. İyi ve güzel şeyler getirir. Belirsizlik korkusu içinde yaşamamıza hiç gerek yok hayatı kontrol ettiğimizi sanırken bir gün sonra bir an sonra başımıza ne geleceğini bile bilemeyiz. Demek ki hiçbir şeyi kontrol edemeyiz. Bırakın ve izin verin belirsiz bir güne başlamanın keyfini çıkartın ; o günün size mucizeler getirmesini seçin. Yaşanan olayları değiştiremeyiz ; olaylara bakış açımızı ; duygularımızı düşünce şeklimizi değiştirerek nasıl bir hayat yaşamak istediğimizi seçebiliriz ; kendimize olan borçlarımızı ödemek için tanrısal armağanlarımıza sahip çıkabiliriz. Geçmiş inanç ve kalıplarımızı ; düşünce şeklimizi bırakabiliriz. Kopyala yapıştır sisteminden çıkabiliriz. Bunun için şöyle düşünebiliriz. ޞu an yaşadığımız kendimizi kötü hissettiğimiz her şey her deneyim aslında bu yaşam içinde bazen ailelerimiz bazen çevremizdeki insanlar arkadaşlarımız tarafından yaşandı ve bitti. Ancak onları ve deneyimlerini anlamazsak yargılarsak kabul etmezsek onları anlamak için bizde yaşamaya devam ederiz. Aynı şeyleri yaşar dururuz. Hem kendimizin hem de başkalarının yaşamış oldukları deneyimlere saygı duyarak herkesi olduğu gibi sevgiyle kabul ettiğimizde bizlerinde bunları yaşama ihtiyacı kalmaz.

Acılar ; üzüntüler ; değişimlere direnç göstermek ; red edişler ; bırakmaktan duyulan korkular bunlarla ilgili kurulan tüm oyunlar tüm deneyimler yüzyıllardır yaşandı ve bitti. Egosuyla hareket eden korkularının esiri olan milyarlarca insan var oldu. Bizler adına her şey yaşandı. Hiç ihtiyacımız yok bu deneyimlere. Hepsi bitti...ޞimdi sen kendinle buluş ve farklı bir adım at.

ޞimdi değişim ve değişime güvenme zamanı. ޞimdi kendimize sahip çıkma ; kendimiz olma zamanı. Gücümüze değerimize yaşamımıza sahip çıkma zamanı. Mutlu olma hakkımıza sahip çıkma zamanı. Özgürce sevgimizi vermek ; sevgiyi yaşamak zamanı. Hayatı sevgiyle paylaşmak zamanı.

Atmış olduğumuz her adımda güvenle inançla ilerleyelim ne olursa olsun hiçbir engelin önümüze çıkmasına izin vermeden ; yapamazsın ; başaramazsın diyen sesleri umursamadan ilerleyelim. Disiplinli ; istikrarlı bir şekilde kendi üzerimizde çalışalım geçmiş kalıpları ancak böyle kırıp atabiliriz Bir kere yaptım olmadı demek ; yeterinde istemiyorsun demektir. Kaç seminere gittim işe yaramadı demek ; ben biliyorum ama hayatıma geçirmek istemiyorum ; yaşamımdaki olumsuzluklar iyileşirse ezberim bozulacak ben ne yaparım hangi oyunu oynarım demektir. Acıya olumsuzluğa tutunmaktır. Başkalarının enerjisini kurban rolünü oynayarak çalmaktır. Bırakmaktan korkmaktır.En önemlisi kendinden korkmak ; kendinden kaçmaktır.

ޞimdi kaçmak mı inançla güvenle ilerlemek mi? Siz kendiniz için adımları atın ; evrenin tüm desteği sizinle olacak. Kendinizle yüzleştiğiniz ;kendinize olan tüm borçlarınızı ödediğiniz ; yaşamınıza sahip çıkmak için en güzel adımları attığınız ışık ve sevgi dolu harika bir ay diliyorum.

Tüm güzellikler sizlerle olsun.

Sevgiyle kalın..

Füsun Paşa
Yaşam Koçu
fusun.pasa@mailmedianetwork.com Bu yazı 2559 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur