18 Ağustos 2009
Konutta Faizler İndi ; Fiyatlar Çıktı!..

Konutta Faizler İndi ; Fiyatlar Çıktı!..

Güleroğlu ; 2006 ;nın ikinci yarısında bankaların konut kredisi faizlerini yükseltmesiyle durgunluğa giren emlak piyasasının geçen aydan itibaren bankaların tekrar faiz oranlarını indirmeye başlamasıyla canlanmaya başladığını belirtti.

Geçen 3 yıllık süreçte birinci el konutlarda çok sıkıntı yaşanmadığını ; piyasanın büyük bölümünü oluşturan ikinci elde ise ?yaprak kımıldamadığını? dile getiren Güleroğlu ; şunları söyledi:

?Geçen dönemde talebin olmaması ve kriz nedeniyle arz yönlü hareket ; ev fiyatlarının yüzde 40 ;lara varan oranda geriye çekilmesine neden oldu. Ancak ; konut kredisi faizlerinin tekrar 2006 yılındaki seviyelerine gelmesi piyasaya canlılık getirdi. Yeni faiz oranlarına tüketicilerin büyük ilgi gösterdiğini öğrendik. Emlak komisyoncularının da işlerinde hareketlilik başladı. Bunun bir sonucu olarak geçen aydan bu yana fiyatlarda tekrar yükseliş trendi başladı. Temmuza göre yüzde 5 ;lik bir artış var. Kredi faizleri ve talep böyle devam ederse fiyatlarda artış kaçınılmaz. Bu yüzden ev alacak olanların elini çabuk tutması gerekiyor.?

?İNޞAATLARDA HAREKETLİLİK?

Güleroğlu ; sürecin böyle devam etmesi halinde emlak piyasasının 2005 yılında yaşadığı ?altın döneme? kısa sürede tekrar ulaşabileceğine inandığını belirtti.
Bu dönemde en büyük hareketliliğin ; değeri 75-150 bin lira arasında olan konutlarda yaşanacağına inandığını dile getiren Güleroğlu ; inşaat şirketlerinin önceki konut projelerinden ellerinde çok fazla stok bulunmadığını ; bu nedenle yeni projelere kısa sürede başlanacağını ifade etti.

Güleroğlu ;İzmir ;de özellikle Mavişehir-Çiğli bölgesindeki şantiyelerde tekrar inşaat hareketliliğinin gözleneceğini ; kriz nedeniyle ertelenen 3 bin konutluk yatırımın bu dönemde başlayacağını kaydetti.

Oda Başkanı Güleroğlu ; durgunluk döneminde emlak müşavirlerinin de sıkıntılı günler geçirdiğini ; odanın 3 bin 500 üyesinden 400 ;ünün iş yerlerini kapattığını belirterek ; ?Bu dönemde üyelerimize mesleki eğitimin yanında psikolojik destek de vermeye çalıştık. Önümüzdeki dönemde vatandaşlara daha iyi standartlarla hizmet veren işletmeler yaratmaya çalıştık? dedi.

spothaber Bu yazı 1970 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur