12 Temmuz 2010
Cambazhane Başakşehir ;e  Açılıyor

Cambazhane Başakşehir ;e Açılıyor

İp Cambazı Özdemir Turan ;ın gayretleriyle ortaya çıkacak yeni mekan ; 14 Temmuz ;dan itibaren Başakşehir ;de meraklılarını bekleyecek.

Yaşı büyük olanların hayalen hatırlayabildiği ; küçük olanların ise sadece filmlerde seyrettiği ip cambazları ; yeniden sahneye çıkıyor. İki bin yıllık geçmişi olmasına rağmen günümüzde aktif olarak sadece tek bir temsilcisi kalan bu sanat ; ip cambazı Özdemir Turan ;ın 14 Temmuz ;da Başakşehir ;de açacağı cambazhane ile eski günlerine kavuşmayı hedefliyor.

Geçtiğimiz yıl vizyona giren ve Fransız ip cambazı Philippe Petit ;nin ;İkiz Kuleler ; arasında yürüyüş macerasını anlatan ;Teldeki Adam ; filminden sonra Serdar Güven de günümüzde unutulmaya yüz tutmuş bu sanatı ve onun temsilcilerini hatırlatan bir projeye imza attı. ;Canıyla Oynayanlar ; filminde çocukluğunun panayır hatıralarından yola çıkan Yönetmen Güven ; "Çocukluğumuzda etli ; kanlı ; dokunabildiğimiz ; konuşabildiğimiz ; gerçek kahramanlardı." dediği cambazların izini sürüp bu geleneği beyazperdeye yansıtmış. İşte o ;kanlı canlı kahramanlardan ; günümüzde yaşayıp da bu mesleği icra eden tek isim 60 yaşındaki diş hekimi Özdemir Turan. Kalpten bağlı olduğu cambazlığı yaşatmak adına kırk gündür gece gündüz uğraşan Turan ; yeni cambazhaneyi Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ;ın tahsis ettiği alanda açacak.

Özdemir Turan daha 13 yaşında ustası Cambaz Yakup ;un yanında çırak olarak tellerin üstüne çıkmaya başlamış. O gün bugündür tam 47 yıldır bu işe gönül veriyor. Annesi tepkisinden onu 30 yıl sonra seyretse ; babasıyla 20 yıl küs kalsa da o bu sanattan hiç vazgeçmemiş. Fakat şimdiki gençlerin genelde kısa sürede şöhret olmanın peşinde olduğunu düşünen Turan ; bugüne kadar yetiştirecek bir çırak da bulamamış. Çocukları "Baba yeter kalbin ; şekerin ; tansiyonun var." dese de ; o bir poşet ilaç kullanarak telin üzerinde gezmeye devam ediyor. Mest giyerek 45-75 dakikalık gösterilerinde bisiklet sürüyor ; ayağını tenekeye sokuyor. Jübilesini de Haliç ;i bir taraftan diğer tarafa ip üzerinde bisiklet sürerek geçerek yapmayı planlıyor. İp cambazlığının Allah vergisi bir kabiliyet olduğunu belirten Özdemir Turan ; Allah ;ın verdiği dengeye sığınmaktan başka bir sırrı olmadığını kaydediyor. Turan ; insanların sadece eğlenmekle kalmayıp aynı zamanda heyecanlandıklarını ; hatta oturdukları yerden bazı teyzelerin kendisine dua ettiğini dile getiriyor. Halkın teveccühünden son derece memnun olsa da Turan ; devletin ve onun nezdinde belediyelerin kendisine yeteri kadar sahip çıkmamasından da rahatsız: "Her sinirlendiğimde ;Tamam ; hurdacı çağırıp satıyorum bunları. ; desem de yapamıyorum. Ben herhalde bu cambazhanede ölürüm."

Cambazlık Orta Asya ;dan çıkan iki bin yıllık bir gösteri sanatı. Osmanlı döneminde zirve yapmış ; saray eğlencelerinin vazgeçilmezi olmuş. Bu gelenek ; Cumhuriyet döneminde cambazhanelerde varlığını sürdürmüş.

ZAMAN 
Bu yazı 1571 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur