04 Nisan 2010
Uyuşturucu Neden Gençlerimizi Hedef Alıyor?

Uyuşturucu Neden Gençlerimizi Hedef Alıyor?

Başakşehir Kutupder Başkanı Murat Çalık? Alkol ve uyuşturucu gibi pek çok kötü alışkanlık? bütün dünya gençliğini tehdit eden birer modern felaket olduğunu ve Amerika?da her yıl 20 bin? Avrupa?da 10 bin kişinin uyuşturucu komasından öldüğünü açıkladı.

Çalık; Ülkemizdeki resmi istatistiklere göre 1980?1992 döneminden bu yana 12 yılda uyuşturucu kullanımının yüzde 500 arttığı belirtiliyor. 2005 yılında İstanbul?da yapılan bir araştırmada? son 3 yılda liseli öğrencilerde eroin kullanımı yüzde 100? Extasy alışkanlığı ise yüzde 300 arttı. Yeşilay? Sağlık Bakanlığı? Türk Eğitim Sendikası gibi kuruluşların yaptırdığı araştırmalara göre ülkemizde sigaraya alışma yaşı 10? alkole başlama yaşı 11? uyuşturucuya yönelme yaşı 12 olarak açıklanıyor dedi.

Kutupder Başkanı Murat Çalık? Boşanmış ailelerin çocukları arasında uyuşturucuya başlama oranı yüzde 20?dir. Bu tür çocuklar sorunlarını uyuşturucunun çözeceğine inanıyor. Bir kısmı sorunlarına çözüm bulmak için uyuşturucuya başlıyor. Bazıları ise anne babaya duyduğu aşırı öfke ve kendinden öç alma duygusuyla uyuşturucuya alışıyor. Bir grup genç de ailede kabul edilmeme? suçlu bulunma? yargılanma? bilinçsizce yapılan yanlışlar? uyuşturucu kullanan grupların kendisine ailesinden daha fazla değer vermesi gibi nedenlerle uyuşturucuya başlama eğilimi gösteriyor açıklamasında bulundu.

Çalık? Anne ve baba çocuğun arkadaş çevresini reddederek ona fikirlerini kabul ettiremez. Çocuklarını? arkadaşını iyi seçebilecek bilgilerle donatmalı. Önce çocuğun gönlünü kazanıp ona arkadaşlığın ne olduğunu anlatarak o çevreden nasıl bir zarar gelebileceğini somut örneklerle izah etmeli. Çocuk hala o çevreden kopmuyorsa onu bir psikiyatra göstermelidir dedi.

Aile? toplumun en küçük kurumu ve hücresidir. Gençleri uyuşturucudan korumada en büyük görev aileye düşüyor. En başta anne ve baba? çocuklara örnek olmalı. Öncelikle çocuklarının her türlü sıkıntı ve problemlerini kendilerine açma ortamı sağlamalıdır.

Kutupder Başkanı Murat Çalık? Çocuğunun uyuşturucu kullanıp kullanmadığından emin olmak isteyen ailelere dikkat etmesi gereken önemli ayrıntıları şöyle sıraladı.

?Eve gelmeyen çocuk gerçeği gizlemek için yalan söyler. Bazen de o gece nerede olduğunu ve neler yaptığını hatırlayamaz. Sakin biri olarak tanıdığınız çocuk aniden sinirli ya da aşırı vurdumduymaz bir kişiliğe bürünür. Okuldan kaçmaya başlar. Özellikle öğle saatlerinde? uyuşturucu aldıktan sonra sık sık okuldan kaçmasıyla dikkat çeker. Eski arkadaşlarıyla pek görüşmeyerek yeni arkadaşlar edinir. Bu arkadaşlar genelde yaşça ondan büyük olur.

Madde bağımlısının bir süre sonra ten rengi sararmaya başlar. Yüzü solar? gözleri çukurlaşır? bakışları anlamsızlaşmaya başlar. Uyku saatleri değişir. Gündüzleri uyuma ihtiyacı duyarken geceleri uyuyamaz. Uyuşturucuyu gece almışsa bütün gece gayet canlı olmasına karşın sabaha doğru yorgunluk ve huzursuzluk hissiyle yataktan kalkamaz. İştahı azalır? devamlı kilo kaybı yaşar. Çevresindekilerden sürekli para ister fakat parayı nereye harcadığını açıklayamaz. Para bulamadığında alabildiğine hırçınlaşır. Okuldaki başarısındaysa ani düşüşler gözlenir.?

?Gençler kötü arkadaş grubundan uzak durmalı? boş zamanlarını yararlı şekilde değerlendirmeli. Maneviyatını güçlü tutmalı. Okuma? spor? kültürel etkinlikler gibi faydalı meşguliyetler edinmeli. Gençlikte yaş gereği problem teşkil eden tutumlarda bulunulabilir. Bu nedenle büyüklerin uyarıları dikkate alınmalıdır.?

Başkan Çalık? Gençlerimizi? uyuşturucu kültürünün filizlendiği meyhane? birahane? pub? diskotek? kahvehane ve kumarhane gibi yerlerden uzak tutulabildiğimiz oranda onların sağlıklı yetişmesini sağlayabiliyoruz demektir. Onlara milli manevi değerlerimizi öğretmeli? kendisiyle ve inançlarıyla barışık olarak büyümelerini sağlamalıyız açıklamasını yaptı.

www.BasaksehirRehberi.com
Bu yazı 1702 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur