08 Haziran 2009
ޞehirli Olmak ;ta Bireysel Sorumluluk

ޞehirli Olmak ;ta Bireysel Sorumluluk


Başakşehir 2. Etap; kültürü ; eğitimi ekonomik düzeyi ve sosyal statüsü farklı binlerce insanın yaşadığı küçük bir şehir. Her bir blokta yaşayanların sayısı ; bir köyde yaşayanlar sayısı kadar ; diğer bir ifade ile her blok bir ?Modern Köy?.

2. Etap? ta da onlarcası bulunan blokların her biri ; Sosyo-ekonomik düzeyi ve kültürleri farklı komşularımızın ortak kapıdan giriş-çıkış yaptıkları ?Bize Ait? (!); aynı zamanda sevinç ve üzüntülerine tanık olduğumuz yabancıların yaşadığı ?Bize Ait Olmayan? (!) bir yapı. Nitekim çağımızın bu çok katlı yapıları yeni bir kültür oluşturmakta ; sakinlerine ?Empati? k düşünme ve davranmayı dayatmaktadır.

Sosyal bilimcilerin ?ޞehirli olmak? dedikleri ; ? ޞehirli? veya diğer bir ifade ile ?Medeni? olmak ; ortak yaşamda ?Empati? yi gerektirmektedir.

? Empati? : En basit anlamiyla bir insanin kendisini karsisindaki insanin yerine koyarak onun duygu ve düsüncelerini doğru olarak anlamasidir. En yalin anlatimiyla ; dünyaya bir baskasinin gözünden baktiginizda ; kendinizi o kisinin yerine koydugunuzda onun düsünce ; algilama ve duygu dünyasini kesfetmemiz ; anlamamızdır.

İnsanın olduğu yerde sorun olacaktır ; Başakşehir 2. Etap? ta da sorun olacaktır. ?ޞehirli? olmamız sorunlara yaklaşımımızı ; çözümde metodumuzu farklılaştırmalı. Toplu Yapı Yönetimi olarak ; sakinlerimizi etkileyen binalarda ve çevrede yaşanan güvenlik ; asayiş ; teknik ve arıza sorunlarına anında müdahale ederek çözüm üretmekteyiz. Ancak bizleri direkt veya dolaylı olarak etkileyen toplumsal ve bireysel algı ; kültür ve eğitim düzeyinden kaynaklanan toplumsal sorunların çözümü ; teknik sorunların çözümü kadar kolay olmamaktadır. Toplu Yapı Yönetimi olarak ; sitemizde yaşanan toplumsal sorunlara teknik sorunlardan farklı bakıyoruz. Çözümde ? Empati? yi önemsiyoruz. Empati için iletişimi gerekli görüyoruz.

Toplumsal sorunların oluşmasında ; kendimiz için kullandığımız bir tercih ; farkında olmadan çevremize olumsuz yansır ve rahatsız edici olabilir. Çevremizi rahatsız eden tercih ?Bireysel Özgürlük? değildir ; olamaz. Örnek olarak ; gecenin geç bir saatinde uykumuz kaçtı ise ; küçük çocuğumuz ile serin bir bahar gecesinde çocuk parkında sessizce oynamamızın hiçbir sakıncası olmaz. Ancak gecenin ve uykunun en derin anında çocuk masumluğu ile çocuğumuzun anne-baba nidaları arasında canhıraş feryatları ile çevreyi rahatsız etmesinin savunulacak bireysel özgürlüklerle ilişkisi olamaz ; olmamalı. Bunun mağduru veya taraftarı karşı ; alt- üst komşumuz veya karşı blok komşumuz olabilir. Bunun gibi ; çoğaltılacak benzer örnekleri 2. Etap? ta da yaşadığımızı düşünüyoruz. Toplu Yapı Yönetimi ; bu nitelikte sosyal algı ; empati gerektiren şikayet ve sorunlarla ; öncelikle müdahale etmeden muhatabın nazikçe dikkati çekilerek uyarılmasını hedeflemektedir.

İnanıyoruz ki ; benzer üzücü olayların yaşanmaması için komşularımız ; daha duyarlı olacaklardır. Buna ihtiyacımız var.

Empati? yi komşularımızla iletişimimizde ; bloklarımız ve çevrenin tahrip edilmemesinde ; ses ve görüntü kirliğine fırsat verilmemesinde ; otoparklara yanlış araba park etmemizden ; asansörleri özenli kullanmaya kadar tüm davranış ve hareketlerimize yansıtmalıyız.

Başakşehir 2. Etap Toplu Yapı Yönetimi? ne tabii ki sorunlar taşınmalı ; Toplu Yapı Yönetimi sorunları çözmekte muktedir ve sorumludur ve bunun bilincindedir. Ancak kurumsal olarak temel yaklaşımımız; sorunu yaşayan sakinlerimiz öncelikle Bina Yöneticilerimiz ve kat maliklerimiz ile sorunu paylaşarak ortak bir irade ortaya konulmasını hedeflemeli. Bu metot sorunun çözümünü kolaylaştıracak ve hızlandıracaktır. Toplumsal iletişimimizi geliştirecektir.

Basaksehiretap2.org Bu yazı 2408 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur