29 Nisan 2009
 ;Alışverişte güneş yok ama bulutlar dağılıyor ;

;Alışverişte güneş yok ama bulutlar dağılıyor ;

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal ; bu sene kolay olmasa da cirolar ve ziyaretçi sayısında artış beklediklerini belirtirken ; derneğin Başkan Yardımcısı Koray Özgül ; "Geleceğe yönelik umutlu bir tablo var. Güneş yok ama bulutlar aralanıyor." dedi.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ; sektörün genel durumunu verilerle ortaya koymak ve değişim ve trendleri izlemek amacıyla ilk kez bir endeks oluşturuldu. İstanbul ;dan 15 ; Anadolu ;dan 20 olmak üzere toplam 35 alışveriş merkezinin katılımıyla oluşturulan endekse katılan alışveriş merkezleri ; 1 ;3 milyon metrekare ile merkezlerin yaklaşık üçte birini temsil ediyor. 2009 Ocak ayı 100 olarak alınan endekste ; 2008 yılı Ocak ayından 2009 yılı Mart ayına kadar olan süredeki aylık ziyaret sayısı ; ciro ve istihdam verileri yer aldı. Endeks sonuçlarını İstanbul ;da açıklayan Dernek Başkanı Hakan Kodal ; verilere göre ; son bir yılda alışveriş merkezlerinin toplam 1 milyon metrekare büyüyerek yaklaşık 4 ;8 milyon metrekareye ulaştığını söyledi. Alışveriş merkezlerine ziyaretçi sayısı ayda 54 milyon kişiden 67 milyona yükseldi. Başka bir ifadeyle alışveriş merkezleri her ay toplam Türkiye nüfusuna yakın ziyaretçi çekiyor. Sonuçlara göre ; alışveriş merkezlerinin organize perakende sektörü içerisindeki payı giderek artıyor. Hakan Kodal ; 2008 yılında gerçekleşen 16 milyar TL ;lik ciroyu ; sektörün ulaştığı büyüklük açısından oldukça cesaret verici olarak nitelendiriyor. Cirolarda ; yılın ilk çeyreği dikkate alındığında 2008 ;e kıyasla 2009 ;da sadece yüzde 4 ;lük bir azalma gözleniyor. Kodal ; başta otomotiv olmak üzere diğer sektörlerdeki büyük düşüşler dikkate alındığında yüzde 4 ;lük rakamın kötü olmadığı görüşünde. Kodal ;a göre ; 2008 yılı sonu ile 2009 yılının başında perakende sektöründe yapılan kampanyalar olumlu etki gösterdi ; tüketiciler buna müspet tepki verdi. Özellikle tekstil gibi krizden en çok etkilenen sektörlerde sürüme yönelik satış arttı. Tüketiciler ; krizde alışveriş ihtiyacını daha küçük ürünlere yönelerek gideriyor. Yeni açılan alışveriş merkezleri kendi müşterisini oluşturuyor. Açılan her yeni metrekare ; sektöre ayda 13 ziyaretçi kazandırıyor. Ziyaretçi sayısındaki artış Anadolu ;da daha fazla. "Tüketici artık AVM kültürünü benimsedi." diyen Kodal ; bu merkezlerde 2009 ;da toplam 20 milyar lira ciro ve 1 milyar ziyaretçi hedeflediklerini açıkladı. Krizin dibinin artık göründüğünü ifade eden Kodal ; senenin ikinci yarısından itibaren yavaş da olsa toparlanma olacağını tahmin ediyor. Araştırmaya göre ; 2009 ;un ilk üç ayında en yüksek ciro ocak ayında gerçekleşti. Yılın ilk çeyreğinde hipermarket mağazalarının ciroları yüzde 4 artmasına rağmen ; hipermarket dışında kalan mağazaların cirolarında ise yüzde 6 düşüş oldu. Kriz dönemlerinde fast food gibi hızlı tüketim maddelerinde artış gözleniyor.

Hakan Kodal ; AVM ;lerde yüzde 10-15 marka değişiminin normal ve sağlıklı seviyede bulunduğunu ; kriz sebebiyle bu sirkülasyonun biraz fazla olduğunu ; bunun yanında yerli markaların pazar payını artırdığını söyledi. Kodal ; sektördeki 350 bin istihdamın 500 bine ulaşmasını hedeflediklerini belirtti. Akademetre Research Üst Yöneticisi (CEO) Halil İbrahim Zeytin ise perakende sektörünün geleceğine ışık tutacak AVM endeksinin ; kayıtlı ekonomi için temel göstergelerden biri olacağını ifade etti.

Anadolu ;daki AVM ;ler daha çabuk toparlanır

Anadolu ;daki alışveriş merkezleri ile İstanbul ;dakilerin ciroları değerlendirildiğinde ; 2009 yılının ilk üç ayında Anadolu ;da ciro düşüşü olmadı. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hakan Kodal ; Anadolu ;daki merkezlerin İstanbul ;dakilere göre toparlanmalarının daha hızlı olacağını tahmin ediyor. Kodal ; kriz sebebiyle alışveriş merkezleri yatırımlarında 1-1 ;5 yıllık kayma olacağını düşünüyor: "Türkiye ;de geliştirme projelerinde ekonomik kriz nedeniyle AVM ;lerde yavaşlama var. Eskisine göre daha az merkez hayata geçecek. Önümüzdeki 5 yılda Türkiye ;ye yatırım hep gündemde olacak ama 1-2 yıl yatırım beklemiyorum." Türkiye genelinde 185 olan alışveriş merkezi sayısının 2009 yılı sonu itibarıyla 230-240 ;ları bulması bekleniyor.

YETKİN BİLGİN(Zaman) Bu yazı 2447 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur