31 Aralık 2008
Avm`lerde Kira Sorunu

Avm`lerde Kira Sorunu

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Akyiğit ; alışveriş merkezlerinden (AVM) çıkıp çıkmamanın ; her markanın kendi stratejik kararı olacağını belirterek ; "AVM`ler sorunun kaynağına ulaşıp ; kendi yapacaklarını yaparsa ; marka oradan çıkmaz. Ama yapmaz ; kulağını tıkarsa bazı markalar daha fazla zarar etmektense çıkma yolunu dener diye düşünüyorum" dedi.

Bazı AVM`lerde yüksek kira sorunu nedeniyle yaşanan kepenk kapamalara ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Akyiğit ; dernek olarak şu anda böyle bir eylemi önermeleri ya da desteklemeleri gibi bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti.

Bu konudaki çalışmalarının ; bilinç yaratmak üzerine odaklandığını ; söyleyen Akyiğit ; "Kapatma konusunda her marka kendiyle ilgili böyle bir karar alabilir" dedi.

Akyiğit ; markaların bazı AVM`lerde masraflarını karşılayacak yoğunlukta iş yapamamaları nedeniyle kiralarda indirim talep ettiklerini anımsatarak ; iş yapmakta sorunu olan AVM`lerin kiracıları elde tutma ve AVM`yi geleceğe hazırlama perspektifi çerçevesinde 2009 yılına yönelik destek paketleri sunmalarının gerekebileceğini kaydetti.

Ekrem Akyiğit ; "ޞu anda işlerin kötü olduğu AVM`lerde ; 2009 sonuna kadar ciro kirasının iki taraf için de adil bir çözüm olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Kira yüksekliği nedeniyle AVM`lerden çıkmayı düşünen markalar olup olmadığına ilişkin soru üzerine Akyiğit ; şöyle devam etti:

"Bu her markanın kendi stratejik kararıdır. Geçmişe bakıldığında markalar ; kar edemediği yerden ; sorunlu olan mağazadan çıkıyordu. Burada ; cadde mağazalarını kastediyorum. Eğer AVM`ler sorunun kaynağına ulaşıp ; kendi yapacaklarını yaparsa ; marka oradan çıkmaz. Ama yapmaz ; kulağını tıkarsa bazı markalar daha fazla zarar etmektense çıkma yolunu dener diye düşünüyorum."
"BAZI AVM`LER DÖNEMSEL ZAMLARI GÜNDEME GETİRİYOR"
Tescilli Markalar Derneği (TMD) Başkanı Selçuk Güzenge de şu anda AVM`lerle görüşmelere devam ettiklerini ; "Kanyon`la yaptıkları görüşmenin olumlu geçtiğini ancak net bir sonuç için bir süre talep ettiklerini" anlattı.

Güzenge ; "Biz de seve seve kabul ettik çünkü amacımız aceleyle bir yerlere varmak değil. Kepenk kapatmak hiç değil" dedi.

Her AVM`de farklı sorunlar yaşandığını ; bu nedenle hepsiyle ayrı ayrı görüşmek istediklerini ; bazı AVM`lerden ise randevu almakta zorlandıklarını aktaran Güzenge ; yüzde 30`a varan kur farkı ve işlerindeki yüzde 15-30`luk düşüş karşısında firmayla mal sahibinin masaya oturması gerektiğini söyledi.

Güzenge ; bazı AVM`lerin kur farkı nedeniyle sıkıntı yaşanan bu dönemde dönemsel zamları gündeme getirdiğini kaydederek ; tamamen ciroya dönme önerilerinin ; karşı taraftaki yatırımcı için uygun olmayabileceğini ; en azından bir sabit kira tespit edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Trabzon ve Ankara`da yaşanan kepenk kapatmalar konusunda Güzenge ; "İstanbul`da da bu şeyler görülebilir. Bunu tehdit olarak algılamayın. Ancak gelinen durum dünya nezdinde bir olay. Tüketiciyi canlandırmak için neler yapacağız bunları konuşmamız lazım. Burada AVM`ler de üzerine düşeni yapacaktır" diye konuştu.

Aylin Kürkçü


Kaynak : Anadolu Ajansı Bu yazı 2790 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur