15 Ağustos 2022
Uyarılar peş peşe geliyor! İstanbul'da kuvvetli sağanak yağış

Uyarılar peş peşe geliyor! İstanbul'da kuvvetli sağanak yağış

İstanbul'da gök gürültülü kuvvetli sağanak yağış etkili olurken uyarılar da peş peşe geliyor. İstanbul'da birçok noktada yağmur nedeniyle araçlar mahsur kaldı, Mısır Çarşısı'nda da su baskınları yaşandı.

ARAÇLAR MAHSUR KALDI

İstanbul Anadolu Yakası'nda sabah saatlerinde başlayan sağanak yağışın etkisiyle Maltepe'nin Aydınevler ve Zümrütevler mahallelerinde ve Çekmeköy Taşdelen'de cadde ve sokaklar sular altında kaldı. Sancaktepe'de bulunan bir TIR parkı da yağmur sularıyla dolarken, Sancaktepe'de bulunan galericiler sitesini su bastı. Maltepe D-100 Karayolu yan yolda tıkanan rögarlar nedeniyle su birikintisi oluştu. Yan yolu kullanan araçlar ilerlemekte zorlandı. Maltepe Zümrütevler Mahallesi'nde ise bir çöp konteynerinin yağmur sularıyla birlikte ilerlediği görüldü. Maltepe Büyükbakkalköy Mahallesi Cezaevi yolunda ise bir araç alt geçitte mahsur kaldı.


MISIR ÇARŞISI'NDA SU BASKINLARI

Eminönü'nde yağmurun etkisiyle Kapalıçarşı ile Mısır Çarşısı'nda bazı işyerlerini su bastı. Kuvvetli yağış Fatih Eminönü'nde etkili oldu. Bir anda etkisini gösteren yağıştan kaçmak isteyenler alt geçitlere, dükkan tentelerinin altına sığındı. Yağmur yağışıyla Eminönü Meydanı çevresinde su birikintileri oluştu. Meydanda bulunan dükkanları su bastı. Esnaf kendi çabasıyla suyu tahliye etmeye çalıştı. Mısır Çarşısı'nın içinde de su birikintileri oluştu, orada biriken su da esnafın çabasıyla tahliye edildi. Kapalıçarşı'da da sel oluştu. Bir çok dükkanı su bastı.


OKULU SU BASTI

Beykoz'da yağmur nedeniyle yollar göle döndü. Soğuksu İlkokulu'nu su bastı.


TRAMVAY SEFERLERİNDE AKSAMA

Sağanaktan kaynaklı Fatih Aksaray bölgesinde tramvay seferlerinde aksamalar yaşanmaya başladı. Su birikintilerinden dolayı da bazı bölgelerde araçlar ilerlemekte güçlük çektiği görüldü.

METRO İSTANBUL'DAN AÇIKLAMA

Yağışın etkisiyle toplu taşıma seferlerinde de aksama yaşanıyor. Önlem amaçlı bazı durakların kapatıldığını duyuran Metro İstanbul, T1 Kabataş-Bağcılar tramvay hattında trenlerin düşük hızla ilerlediğini belirtti.

HAVA ULAŞIMINA YAĞMUR ENGELİ

İstanbul'da etkili olan yağmur ve CB (kümülonimbus) olarak adlandırılan elektrik yüklü bulutlar hava ulaşımını olumsuz etkiliyor. Olumsuz hava koşulları nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yapmak isteyen uçaklar havada tur atmak zorunda kaldı.

İstanbul'da şiddetli yağmur nedeniyle Pegasus Havayolları'na ait Tel Aviv-İstanbul seferini yapan yolcu uçağı Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yapamadı. Havada tur atan ve yakıt kritiğine giren uçak Çanakkale Havalimanı'na yönlendirildi. Olumsuz hava koşulları nedeniyle iniş için sıra bekleyen çok sayıda uçak havada tur atmak zorunda kaldı. Uçakların yakıt kritiğine girmemesi için 09.28-10.20 saatleri arasında Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yapan uçaklara öncelik verilirken, kalkış seferlerinde ise yarım saatlik gecikmeler meydana geldi.

AFAD: TEDBİRLİ OLUN

AFAD'dan yapılan uyarıda İstanbul için kuvvetli yağışın devam etmesi beklendiği belirtilirken, "Sel, yıldırım, dolu, hortum gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olun." ifadelerine yer verildi.

AKOM'DAN UYARI

AKOM'dan yapılan yeni açıklamada, "Sabah saatlerinde Sarıyer ve Beykoz ilçelerinde etkili olan sağanak yağmurun ilerleyen saatlerde etkisini arttıracağı, öğle saatlerine kadar gök gürültüsü ve şimşek ile beraber yer yer yoğun sağanak geçişlerinin yaşanacağı tahmin ediliyor. Önümüzdeki saatlerde Anadolu yakasında yoğun yağış geçişleri yaşanması beklenmektedir." denildi.


"AKŞAMA KADAR SÜRSE FELAKET OLUR"

Dolu yağışlarının da görülebileceğini söyleyen Şen, "Dolu yağışları o kadar büyük değil, araçlara zarar vermez. Yağışlar İstanbul'u esir alacak. Akşama kadar sürecek ama öğleden sonra şiddeti azalacak. Akşama kadar böyle sürse felaket olur." ifadelerini kullandı.

 Şen, "İstanbul gibi bir yerde rögar kapaklarının temizlenmesi lazım, yağış öncesi.. Sürekli de o bölgelerde görevli bulundurulması lazım." şeklinde konuştu. Şen etkili olan yağışların yarın etkisini kaybedeceğini de belirtti.

SEL, SU BASKINI, YILDIRIM, DOLU...
Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezinden yapılan açıklamaya göre, günün ilk saatlerinden itibaren bölgenin kuzeybatı kesimlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak öngörülüyor.

Yağışların, Marmara'nın güney ve doğusunda (İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova) aralıklı ve yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

Sağanak nedeniyle oluşması muhtemel sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve hortum gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.


İSTANBUL VALİLİĞİ UYARDI

İstanbul Valiliği, sosyal medya hesabından dün uyarı mesajı yayımladı:

"Meteoroloji'ye göre; yarın ilk saatlerden itibaren İstanbul'da sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların; aralıklı ve yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Ani sel ve su baskınına karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" 

Bu yazı 1584 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur