07 Kasım 2021
Stres zararlı mıdır?

Stres zararlı mıdır?

Eskilerin bir sözü vardır “Her şeyin azı karar çoğu zarardır” tıpkı bu söz gibi stresin azı karar çoğu zarardır ve kararında stres bizi güçlü kılar.

Zorluklar karşısında bütün canlılar ya kaçar ya da mücadele eder, stres bize mücadele gücü verir. Zorluklara karşı direncimizi artırır. Stres sırasında vücutta Adrenalin salgısı artar, adrenalinin bir diğer adı kortizondur. Hormonun belli seviyelerde salgılanması vücudumuzu güçlendirir. Yaradılışımızdan gelen varlığımızı koruma isteği bu şekilde sağlanır. Bunu vücudu daha hızlı çalıştırarak yapar kalbimiz daha hızlı çalışır tansiyonumuz yükselir, kan akımı hızlanır dokulara daha çok kan ve kanla birlikte taşınan hava içeriği olan oksijen ve besinler taşınır. Stres durumunda kaçmak istersek bu mekanizma sayesinde bacaklarımız koşmak için gerekli enerjiyi bulur. Eğer tercihimiz kaçmak yerine zorluklara direnmek ise,  vücut direncimiz bu mekanizma sayesinde sağlanır. 

Ancak bu tepkiler kısa süreli olmalıdır, stresin uzun sürmesi demek hormon salınımının uzun sürmesi yani kalp hızının uzun süre devam etmesi tansiyonumuzun uzun süre yüksek kalması demektir ki bu vücudumuza zarar vermeye başlar. Uzun süreli stres bir çok hastalığın sebebidir. İbn-i Sina bir deney yapar, iki kuzuyu kafese koyar. Kuzulardan birisinin görebileceği şekilde bir kurdu ayrı bir kafeste tutar. Kuzulara aynı beslenme ve havalandırma şartlarını sağlar. Kurdu görmeyen kuzu normal gelişirken kurdu gören kuzu giderek zayıflar hastalanır ve ölür. Doğada canlılar tehlike ile karşılaştıklarında kaçarlar tehlike geçtiğinde birkaç dakika sonra sanki hiçbir tehlike ile karşılamamış gibi hayatlarına devam ederler oysa insan böyle değildir, yaşadığı stresi hemen unutamaz.

Üzerinden uzun zaman bile geçmiş olsa bile aynı olayı hatırladığında vücudu aynı duyguları yani stresi yaşar, tıpkı kurdu gören kuzu gibi.

Stres konusunda yapmamız gereken tamamen stressiz bir hayat oluşturmaya çalışmak yerine stresi kontrol altına almaya çalışmaktır. Stres kontrolü zor değil bunun için birkaç öneri; 

Beslenmenize dikkat edin

Günümüzde beslenme alışkanlıklarımız çok değişti, her besini doğal olarak yetiştiği mevsimde tüketmek sağlık için daha uygundur.

Zararlı alışkanlıklardan uzak durun

Sigara, alkol gibi vücudumuza zararlı olan maddeleri kullanmamak strese iyi gelir

Düzenli egzersiz yapmak iyi gelir

Günlük yaşamın koşturması içerisinde en azından yürüyüş yapmak stresi kontrol etmede etkili bir uygulamadır.

Kitap okumak

Her gün on dakika kitap okumak günlük stresimizi üçte iki oranında azaltır

Stres konusunda önerilerimize önümüzdeki yazılarımızda devam etmek üzere şimdilik hoşçakalın

Dr.İrfan Balcı
@bizailedanismanlik

Bu yazı 2442 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur