07 Haziran 2020
LGS ve YKS Öncesi Velilerimize Öneriler!

LGS ve YKS Öncesi Velilerimize Öneriler!

Sevgili Velilerimiz, yukarıda yazdığım başlığı yanlış okumadınız!
 

 LGS ve YKS ÖNCESİ VELİLERİMİZE TAVSİYELER!


      Sevgili Velilerimiz, yukarıda yazdığım başlığı yanlış okumadınız. Liselere Giriş Sınavı (LGS) ve  Yüksek öğretim Kurumlar Sınavı (YKS)  öncesi öğrencilere değil, velilere tavsiyeler; çünkü şu zamana kadar gördüğüm sınava hazırlık süreçlerinde öğrencinin yanında hep aile var. Bu nedenle sizlerle sınav öncesi bazı konuları paylaşmak istedim.

  Ayrıca bu konuya değinmemin önemli sebeplerden bir tanesi de sınav sürecinin tam olarak tanımının yapılamamasıdır.   

Sınav  sürecini ben üçe ayırıyorum:

Sınava Hazırlık Dönemi (`)
Sınav ( )
Tercih Dönemi ( )
    Sınava hazırlık süreci sadece bir yıllık süreç değil elbette. Öğrenciler son sınıfa başladıklarında karşılarına bir sınav çıkıyor,  olayın farkına varana kadar ocak ayı  geliyor ve bir çok öğrenci tam motive olamadan sınava giriyor.  Ama bu süreçte önemli olan iki şey var ;

Öğrencimiz sınavı ciddiye alıyor mu?

Elinden geleni yapıyor mu?

Hayatlarının  en önemli dönemlerinin ortasında zorlu bir sınava tabii oluyorlar, kolay değil. Bu süreç de ergenlikten dolayı yaşayacağımız belli sıkıntılar var zaten buna bir de sınav maratonu eklenince, süreç çekilmez hale gelebiliyor. Sınava hazırlık sürecinde öğrenci ile sağlıklı iletişimi korumak ve devam ettirmek önemli. Sınav sonucu her ne olursa olsun onlar bizim evlatlarımız olmaya devam edecek.

     Sınava hazırlık kadar sınavın kendisi de önemli. Yukarıda bu bölümlerin normal şartlarda yüzdelik etkisini de belirttim. Sınav aslında tüm hazırlanma sürecini de boşa çıkarabilir. Sınavla ilgili biraz daha ayrıntıya girmek istiyorum.

 Öncelikle bu sınavlar ne ölçüyor? Buna kısaca bir bakalım.

Bu sınavlar öğrencilerin;

1.Bilgisini

2.Hızını

3.Dikkatini

ölçmektedir. Bu maddeleri biraz açacak olursak bilgi kavramı   içerisine çalışma, tekrar, test çözme, konulara hâkimiyet gibi başlıkları sığdırabiliriz. Hız kavramı içerisine  zamanı verimli kullanma yeteneği, planlama, anlama, algılama ve yorumlama hızı ,test çözme hızı girer. Peki dikkat kavramı içerisine neyi alacağız? Genelde ihmal edilen kavramda budur zaten. Öğrencinin sınav başarısını çok ciddi etkileyen sınav kaygısıdır. Bu  kaygıyı şuna benzetiyorum: Bir yıl boyunca çalışıp didinen bir çiftçinin tam ürünü alacakken ihmali ya da bu aşamayı önemsememesi yüzünden tarlada çıkan bir yangınla  tüm mahsulün yok olması.

    Eğer bir öğrencide kaygı varsa bu, genelde evdeki birinin ya da  birilerinin kaygısıdır. Şu  ana kadar öğrencilerimde bu hep böyle çıktı. Öğrencinin yakın çevresindeki değer verdiği, önemsediği bir kişinin kaygısı öğrencinin kaygısını katlanarak artırmakta. Sınava kaygı ile giren bir öğrencinin  de sınav sonucunu kestirmek çok zor. Birkaç yıllık emeğin kimse boşa gitmesini istemez elbette. Peki bu durumda veliler olarak ne yapmamız ya da yapmamamız gerekiyor. Birkaç madde altında toplayacak olursa:

1.Öncelikle sınav, başarı ve  başarısızlık kavramları üzerinde çok konuşulmamalı  ve  özellikle çocuklarımızla bu konularda  tartışmaya girmemeliyiz; çünkü onlar zaten kendi içlerinde yeterince huzursuzluk yaşadığı için bu duyguları aktive etmemek lazım diye düşünüyorum.

2.Öğrencinin, sizin ona güvendiğinizi hissetmesi gerekir ve öğrenci bir güvensizlik sezmemelidir.

3.Olumsuz ve imalı cümleler kurmayın. Pozitif olun. Moral desteği verin.

4.Sınav yaklaştıkça evde olağanüstü hal ilan etmeyin. Her şey normal devam etsin. Sınav  bir ölüm kalım meselesi haline gelmemelidir.

5.Öğrenci ile iletişiminizi canlı tutun. Gereksiz konularda polemiğe girerek iletişim kazaları yapmayın; çünkü bu süreçte birileri ile konuşmak ve bir şeyler paylaşmak önemli bir ihtiyaçtır.

6.Öğrencilere zaman ayırın, onlarla beraber olun, konuşun, oynayın, eğlenin, film izleyin,  onların  stres atmalarına yardımcı olun, onlara ortam hazırlayın.

7.Öğrencilere çok müdahale etmeyin, özellikle akıl vermekten kaçının. Anne baba tarafından verilen öğütlere tamamen kulaklarını tıkarlar,  nefesinizi  boşa harcamayın. Bunun yerine okul da  öğrencinin, sözünü dinlediği bir öğretmeninden yardım alın. Sizin yerinize o kişi, öğrenci ile konuşsun daha etkili sonuç alırsınız.

8.Bu sınavlar öğrencinin zekâsını ölçen bir sınav değildir. İyi bir hazırlık  ve birikim gerektiren disiplin sürecidir. Bu bilinçle öğrenciye yaklaşalım.

Sınav süreci devam ettiği için başka öğrencilerin sonuçları ile kıyaslamaya girmeyin, özellikle arkadaşları, komşu ve akraba çocuklarıyla
Çocuklar hayatta bir çok sınava giriyor, bu onların ilki, dolayısıyla ilk sınavda bütün merminizi tüketmeyin. Her fırsatta onların beden, ruh, zihin ve duygu sağlıklarının daha önemli olduğunu, onları sevdiğinizi belirtmeyi ihmal etmeyin.
Unutmayalım biz öğrencilerimizi geleceğe ve hayata hazırlıyoruz. Sınav bu süreç deki  basamaklardan sadece bir tanesi. İyi insan olmaları sınav sonucundan daha önemli.

Sınavda ve hayatta başarılar dilerim .
                                                                                                            Mustafa TEZCAN

Bu yazı 2070 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur