29 Mart 2020
HERKES TOPU TACA ATIYOR; BAŞAKŞEHİR ŞEHİR HASTANESİ YOL YAPINI KİM DURDURDU ÖNCEKİ YÖNETİM Mİ? ŞİMDİKİ YÖNETİM Mİ? OLAN BAŞAKŞEHİRLİLERE OLUYOR

HERKES TOPU TACA ATIYOR; BAŞAKŞEHİR ŞEHİR HASTANESİ YOL YAPINI KİM DURDURDU ÖNCEKİ YÖNETİM Mİ? ŞİMDİKİ YÖNETİM Mİ? OLAN BAŞAKŞEHİRLİLERE OLUYOR

BAŞAKŞEHİR ŞEHİR HASTANESİ ULAŞIM YOLLARI İBB ESKİ YÖNETİMİ TARAFINDAN DURDURULDU

Başakşehir Şehir Hastanesi’ne ulaşım için 2017’de metro çalışmaları, 2018’de de karayolu inşaatı durduruldu. 25 Aralık 2019’da ise İstanbul Valiliğinde yapılan toplantıda Başakşehir Hastanesi çevre yollarının birinci öncelik olduğu belirtildi. ve gerekli bütçe istenmiş olmasına rağmen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı herhangi bir girişimde bulunmadı.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), Başakşehir Şehir Hastanesi’ne metro ve karayolu inşaatlarını durdurduğu yönünde kamuoyuna yanlış bilgiler verilmektedir. Ulaşım yoları ile ilgili yapılan çalışmaların durdurulması, yeni dönemde yapıldığı izlenimi yaratılmak istenmektedir.

Başakşehir Şehir Hastanesi, Sağlık Bakanlığı tarafından “Yap İşlet Devret” modeliyle yapılmakta olup, hastane çevresindeki yolların projesi de aynı kapsamda Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlandı. İBB söz konusu yol inşaatlarına, 2015 yılında İstanbul genelinde herhangi bir proje belirtmeden çıktığı “torba karayolu inşaatları ihalesi” kapsamında başladı. Hastane çevresindeki karayollarına bugüne kadar 580 milyon TL harcandı.


-İNŞAATI 2018’DE İBB DURDURDU-
Karayolu inşaatı, 2018 Temmuz ayında İBB tarafından durduruldu. İnşaatı yapmakta olan müteahhit firma, aynı torba ihalenin devamı olarak, Dolmabahçe – Ortaköy Karayolu Tüneli inşaatına yönlendirilerek bu tünelin inşaatına başladı. Bunun sonrasında Temmuz 2018’den bugüne, Başakşehir Şehir Hastanesi karayollarına ilişkin herhangi bir imalat yapılmadı. Geçmiş dönemde hastane projesinde değişiklik yapılması ile birlikte, karayolu ulaştırma ağı, giriş kapıları ve peyzaj projeleri revize edildi. Yapılan bu değişiklikler beraberinde, inşaatlarda ilave revizyon gereksinimi de ortaya çıkardı.


-METRO ÇALIŞMALARI 2017’DE DURDURULDU-
Hastaneye erişim için çok önemli bir ulaşım sistemi olan Başakşehir – Kayaşehir Metro Hattı’nın inşaatına herhangi bir kredi anlaşması yapılmadan tamamen özkaynak ile finanse edilecek şekilde, Mart 2017’de başlandı. Aynı yılın Aralık ayında ise dönemin İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın 131 sayılı yazısı ile hattaki tüm çalışmalar durduruldu. 2018 Mart ayında ise “Başkanlık Oluru” ile çalışmalar yeniden başlatılmasına karşın projeye herhangi bir finans sağlanamadı. Yüklenici firmaya ödeme yapılmadığı için metro inşaatı Ekim 2018 itibariyle eski İBB yönetimi döneminde tekrar durduruldu.


- ULAŞTIRMA BAKANLIĞI GİRİŞİMDE BULUNMADI-
Başakşehir Şehir Hastanesi’ için çevre yollarının birinci öncelik olduğu, 25 Aralık 2019’da İstanbul Valiliği’nde yapılan toplantıda dile getirildi. Toplantıda, İBB yetkilileri kaynak yetersizliği nedeniyle, çevre yollarını tamamlanmasının mümkün olmadığını belirtti. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya İBB’nin konuyu bir yazı ile kendilerine iletilmesi halinde Ulaştırma Bakanlığını devreye sokmaya çalışacağını ifade etti. Bu tarihten sonra, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, gerek karayolu gerekse de metro inşaatı konusunda herhangi bir girişimde bulunmadı.

Bu yazı 4440 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur