18 Kasım 2019
İOSB'de üç bin kayıt dışı suriyeli çocuk işçi var

İOSB'de üç bin kayıt dışı suriyeli çocuk işçi var

Şişli’de bulunan Kenter Tiyatrosu’nda Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) düzenlediği “Göç, mültecilik ve ayrımcılık sempozyumu”, konuşan gazeteci Ercüment Akdeniz, Türkiye’de iki buçuk milyon çocuk işçi çalıştırıldığını  bunların önemli bir kısmı, İstanbul İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde 3 binin üzerinde Suriyeli işçinin kayıt dışı çalıştırıldığını söyledi.

Akdeniz, burada bulunan atölyelerde çalışan Suriyeli işçilerin çoğunun çocuk olduğunu ve bu çocukların Avrupa menşeli ürünlerin yapımında çalıştıklarını söyledi.

DİSK’in verilerine göre Türkiye’de 2 milyon çocuk işçinin olduğunu belirten Akdeniz, Suriye’deki savaş ile birlikte gelen göçlerle bu sayının iki buçuk milyonu bulduğunu kaydetti.

Göçlerle birlikte çocuk işçiliğinde yaş ortalamasının 6’ya düştüğünü ve çalışma saatlerinin de yükseldiğini söyledi.

Suriyeli m ültecilere yönelik gerçekleşen ırkçı saldırılara da değinen Akdeniz, şu ifadeleri kullandı:

“Savaştan kaynaklı travma yaşayan Suriyeliler bir sonraki travmayı da Türkiye’de yaşıyor. Hem iş yaşamında hem de sosyal yaşam içinde Suriyeliler istenmiyor. Suriyelilere karşı muazzam bir ön yargının örgütleniyor. Suriyeliler her kesin ortak ötekileştirdiği bir kesim oldu. Ancak yapılan araştırmalarda Suriyelilerin yüzde 52’si Türkiye’de kalmak istemiyor.”

Bu yazı 2424 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur