14 Eylül 2019
Başakşehir Dahil Olmak Üzere İmar Barışında  Siz yapın, biz görmeyiz. Ancak şikayet olursa, sıkıntı yaşanabilir. Ona da bakarız

Başakşehir Dahil Olmak Üzere İmar Barışında Siz yapın, biz görmeyiz. Ancak şikayet olursa, sıkıntı yaşanabilir. Ona da bakarız

Güntay Şimşek

‘İmar Barışı’ yıkımından, yeni kentsel dönüşüme

‘İmar Barışı’ adımı Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Mehmet Özhaseki’ye nasıl bir katkı sundu, başarı hanesine neler kattı? Yorum yapmak zor. Ancak ortada bir gerçek var ki Özhaseki, Ankara Belediye Başkanlığı’nı kaybetti. Ülke de ‘İmar Barışı’ ile kaybetmeye devam ediyor. Sadece ve sadece ‘İmar Barışı’ ibaresiyle usulsüzlüklere teşvik kapısı aralandığı için iş çığırından çıktı.

‘İmar Barışı’na ‘Şu tarihten sonrakiler baş vuramaz’ gibi uyarıları da unutun. ‘İmar Barışı’ ile birlikte yola çıkıp, imar yasasına çiğneyenler, hazine arazisine, site ortak alanlarına, tahsisli alanlara, otopark, yangın merdiveni, yeşil alan olarak ayrılan yerlere konanlara bile ‘İmar Barışı’na başvurma hakkı verildi.

Daha vahimi bu konuda adli makamlara, belediyelere ulaşan şikayetlerde ‘İmar Barışı’ başvuruları toplanıncaya kadar beklemeye alındı. Yani haksız, hukuksuz yapılaşmanın önü açıldı.

Belediyelerde bu durumu işlerine geldiği için kullanıyorlar. İmar yasasını çiğneyenlere teşvik eder gibi göz yumuyor, sessiz kalıyorlar. Karışıklık onların da işine geliyor.

Başakşehir Belediyesi’nde bizatihi şikayetim olduğu için durumu çok iyi biliyorum. En başta belediyeler imar yasasını çiğniyor. Hatta kendilerine görüş soranlara da ‘Siz yapın, biz görmeyiz. Ancak şikayet olursa, sıkıntı yaşanabilir. Ona da bakarız.’ Hemen hemen tüm belediyelerde genel yaklaşımım bu. İçişleri Bakanlığı müfettişlerine hatırlatmış olayım.

Hasılı yasaya, mevzuata uyan, hakkını ve haddini bilen vatandaşı çileden çıkaran bu tarz barış ilanları, belediyelerin de işine geliyor. Bir yönüyle devletin, milletin malına, arazisine konan, hatta çalanlara, belediyeler de ‘barış’ atmosferinde daha fazla kapılarını açıyorlar. Dürüst vatandaşların gözleri önünde rahatsız edici bir paylaşım, can sıkıcı kanun çiğnemeler ve hukuksuzluklar sergileniyor.

Halihazırdaki Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un bu ‘İmar Barışı’ adımından çok hoşnut olduğunu sanmıyorum. Kentsel dönüşümün yeni yol haritasında bakalım bu rahatsızlıklar ne kadar yansıyacak.

KAYNAK: BLOOMBERG HT 

Bu yazı 2307 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur