19 Mart 2019
Başakşehir 2019 Yerel Seçim Analizi

Başakşehir 2019 Yerel Seçim Analizi

Evet 2019 yerel seçimleri BasaksehirRehberi.com olarak sokağın nabzını tutup yorumumuzu hazırladık.

İŞTE  TESPİTLERİMİZ

:)))) kah gülümseyerek,  :(((( kah, ah çekerek başlıyoruz.

Ne, Başakşehir’in düğümü konumunda olan orta mahalleler, ne kanal İstanbul, ne Bahçeşehir Göletin ne olacağı, ne Toki’nin açıklayacağı yeni projeler, ne  ulaşım sorunu, nede kimin başkan olacağı önemli görünmüyor.

Her şeyden önce yerel seçim olsa bile kesinlikle kişilerin veya yerel projelerin dikkate alınmadığı tamamen genel seçim havasında partilerin  ittifakların yarıştığı bir seçim olacak.

İkincisi bu seçim sonuçlarında genel katılım oranı düşüş tabloları sürpriz olmayacak.

AK Partiden Başlayalım;

Başakşehir’de seçimlere bu kadar yaklaşmış (18-03-2019)  olmamıza rağmen AK Parti’nin meydanlara çıkmaması  soru işaretlerini çoğaltıyor. Ne oluyor ???  Faaliyetlerinde daha çok iç dinamitleri harekat ettirecek kayıpları önleyecek şekilde kapalı mekanlarda konferans salonlarında programlar, hemşeri derneklerinde kahvaltılı toplantılar, ev ziyaretleri tercih ediliyor. Ayrıca aylardır yıllardır ihmal edilen kısa sürede çözülebilecek hizmetleri hızlıca yerine getiriyor. Tüm seçimlerde olduğu gibi içeriği değişse de çay, kahve, bardak gibi alışılagelmiş varlığını hatırlatacak siyasi çalışmalar sürdürmekte. Seçim irtibat ofiseri seçim kazanılmış havasında çay kahve içerek zaman dolduruyor. Bu, halkla birebir yüz yüze gelmekten çekinildiğini gösteriyor. Kaldı ki çarşılarda esnaf soruyor nerde bu insanlar. Makamın oluşturduğu çalışma düzeni  AUDİ ve MERCEDES’lerden inip halka nasılsınız demek zormu geliyor. Ben şunu anlamıyorum bu makam halkın, hadi seçim kaybedildi o zaman 15 gün sonra lada'ya binilecek. 

Peki..! AK Parti Başakşehir, böyle bir durumda seçimlerin galibi olarak, nasıl ortaya çıkacak?

Sokak; Başakşehir AK Parti’nin oy deposu olmasına rağmen MHP’nin desteği olmazsa ve küskünleri ikna edemezse, seçimi kaybedebilir. Edindiğimiz iç kaynaklar böyle bir endişenin varlığının hissedildiği yönünde. Dolayısıyla,  MHP Başakşehir’in alacağı oy sonuçları direk etkileyen çok büyük bir etken olacaktır. Başakaşehir’de AK Parti seçimi kazanırsa bunu MHP’nin başarısıdır hanesine yazılması gerekir kanaati oluştu bizde.

Aslında Başakşehir’de ve tüm Türkiye’de olduğu gibi insanlar kesinlikle AK Partinin İl ve İlçe Belediye Başkan Adaylarına,  İlçe Başkanlarına, Meclis Üyelerine bakarak değil, tamamen il il, ilçe ilçe dolaşan halka davayı, dürüstlüğü, kibirden uzak durmayı, akçeli işlere bulaşmamayı, adam olmayı öğretmeye çalışan ve projelerini anlatan “Recep Tayyip Erdoğan” Markasına inanarak oy atacak. Seçimi kazandıracak olanda bu.

Herşeye rağmen Yasin Kartoğlu, bir önceki Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'a göre daha çok kabul görüyor.

Saadet Partisi, Türkiye genelinde CHP’nin olduğu Millet İttifakı ile ittifak yapsa bile tespitlerimiz Saadet Partisi Başakşehir İlçe Örgütü kesinlikle CHP'nin olduğu Millet İttifakına oy atmaz.  Bekir Demirkaya gibi profili yüksek bir adayla seçime hazırlanan Saadet Partisi sokakta en aktif olan siyasi parti olarak görülüyor. Bu inanç ve çalışma kesinlikle önemli oranda oy arttıracaktır. Seçimi kazanmasa bile bu oy artışı güven tazeleyecek.

Bekir Demirkaya gibi profili yüksek bir aday kazanması durumunda Başakşehire önemli katkıları olacak.

Bu durum karşısında CHP’nin başını çektiği Millet İttifakı nasıl başarılı olur. Olur mu? Ne durumda? 

Aslında en şanslı olan cephe,  CHP’nin başını çektiği Millet İttifakı. Neden mi;  Başakşehir’in muhafazakar diyebileceğimiz oyları alacak olan Ak Parti gerçekten durumu koruma peşinde. Yeni oy kazanma derdinde değil  “defans” yapıyor. CHP ve Millet İttifakı başarıya aç “atak” pozisyonunda. Reel durumu göz önünde tutacak olursak CHP-İYİ Parti + gizli destek HDP Başakşehir’de % 44-45-46 oy aralığında gidip geliyor. Millet İttifakı Bloğunun seçimi kazanması şimdiye kadar hiç olmadığı kadar yakın, kesinlikle sürpriz değil, hatta en yüksek olasılık. 

Burada belirleyici olacak olan bazı etkenleri sıralayacak olursak AK Partinin 4. Etap gibi sorunları olan bir bölgenin çözümü konusunda ilgisiz kalması  ve bunun oluşturacağı tepki oyları. Orta mahallelerde ileriki  zamanlarda yapılacak projeler için mevcut yaşayan insanların yaşam şartlarının olgunlaştırılmaması ve nadasa bırakılmasının getireceği tepki oyları. Başakşehir Millet Bahçesinin açılmasının aksine Bahçeşehir Gölette yapılan inşaatların durdurulması yönündeki mahkeme kararlarına rağmen inşaatın sürdürülmesi. İYİ Partinin MHP Tabanından ne kadar oy alacağı, küskünlerin sandığa gitmemeleri gitseler bile geçersiz oy kullanmaları. Ayrıca Başakşehir için CHP’nin İBB Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun toplumda estirdiği olumlu hava sonuca direkt etki edecektir. 

CHP Başakşehir Belediye Başkanı Abdulhadi Akmugan Yeminli Mali Müşavir iki donem Başakşehir belediye meclis üyeliği, bir dönem İBB meclis üyeli yaptı.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi için Binali Yıldırım’ın samimi, içten, esprilektüel kişiliği geçmişte yaptığı ve şimdi devam etmekte olan projeleri  kazanması için yetmeyebilir. İstanbul’u çokta rahat alabilecek diyemeyiz. Çünkü karşısında sempatik tavırları ile halkta karşılık görmeye başlayan ileriki zamanlarda CHP’nin başına bile geçebilecek Ekrem İmamoğlu var. İmamoğlu’nun en büyük vurgusu içeriği net olarak belli olmasa bile iş imkanlarının arttırılması, işsizliğin azaltılması yönünde yapacağı projeler ilgi çekiyor. Metro yapıyoruz ama insanın metroya binecek parası olmayınca bu projeler ilgi çekiyor.

Toparlayacak olursak başta zikrettiğimiz katılım oranının düşeceği sürprizi, ikinci sürprizi yeni oy kullanacak olan 18 yaş sınırındaki gençler olacak.

18 yaşını doldurmuş yeni oy kullanacak olan gençlerinde kapalı devre AK Partili bir yönetimdense, bazı şeylerin önünün açılacağı CHP yönetiminde free olacakları bir ilçe tercih etmeleri. İşte bu gençler “Recep Tayyip Erdoğan” Markası ile doğdu onunla büyüdü. Geçmişte yaşananları bilmemekte, bilseler bile mukayese yapabilme bilinçleri yetersiz. Yani anlayacağınız kurulmuş saatli bomba.

(bununla ilgili detaylı bir şey yazmayacağım ama sayın büyükler tahayyülünüzü zorlayın. Suyun önüne set çekmeyin. Suyun akışını kontrol altına alın. Yoksa, set patlar su altında kalırsınız. Sonra neden böyle oldu diye ah vah edersiniz. Gençlerle konuşuyoruz ilginç, ilginç hikayelerle karşılaşıyoruz. DİKKAT! )

Allahtan bu seçimlerin ilçemiz ve ülkemiz  için hayırlı sonuçlar getirmesini dileriz. Bu ülke büyük belalarla uğraşıyor, daha büyük yükleri kaldıramayacak kadar yorgun. İnsanlardaki endişeyi giderecek, samimiyeti arttıracak, heyecan getirecek projelere ihtiyaç var, heyacana aç, aç.

Mehmet Hammutoğlu / BasaksehirRehberi.com

Bu yazı 3549 kişi tarafından görüntülendi.

Yorumlar


Avatar

Fatih İŞGÖREN | 19-03-2019 19:17:09

Milletimizin sağduyusu ile SAYIN YASİN KARTOĞLU açık ara farkla Başakşehir i; Sayın Binali YILDIRIM açık ara farkla İstanbul u alacak inşallah. Ve ayrıca İmamoğlu bana hiç de samimi ve sempatik gelmiyor. Çok yapmacık geliyor.


Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur