09 Ağustos 2017
Türkiye’de çocuklar dijital medyayı nasıl kullanıyor?

Türkiye’de çocuklar dijital medyayı nasıl kullanıyor?

çağın dijital çocuklarının teknolojik aletlerle olan iletişimi her geçen gün artıyor. Peki‚ çocukların dijital medya kullanımı hakkında neler biliyoruz? Florida Devlet Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin yaptığı araştırma sonuçlarını Devr-i Alem Eğitim Kolejleri Kurumsal İletişim Koordinatörü Filiz Kantekin değerlendirdi.
 
Z kuşağının yaşam biçimini en çok tamamlayan icat teknoloji. İletişim çağının tam ortasında dünyaya gelen çocukların‚ internete bağımlı olmadan dijital dünyaya adapte olmaları en çok üzerinde durulması gereken konulardan biri. Çünkü teknoloji gelişim düzeylerine uygun ve sosyal yaşantılarını engellemeden verimli olarak kullanılabilirse onları daha sağlıklı bir geleceğe taşıyabilir.
 
Devr-i Alem Eğitim Kolejleri Kurumsal İletişim Koordinatörü Filiz Kantekin Z kuşağına ait çocukların‚ teknolojiye çabuk adapte olabilme becerileri ile hepimizin dikkatini çektiğini söylüyor ve ekliyor; “Çocuklar‚ teknoloji ile iç içe büyüyor‚ ancak bazen normal yaşantılarının işlevselliğini engelleyecek kadar teknoloji bağımlısı olabiliyorlar. Bu hem aile içinde hem de eğitim kurumlarında hassasiyetle üzerinde durulması gereken konulardan biri. Devr-i Alem Eğitim Kolejleri olarak çocukların faydalı bir şekilde teknolojiyi takip etmeleri felsefelerimizden biri.”
 
Araştırmalar ne söylüyor?
 
Florida Devlet Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden araştırmacılar‚ Türkiye’den 270 ve ABD’den 131 ebeveynle çocuklarının dijital medya kullanımı üzerine bir anket gerçekleştirdi. Çalışmanın dikkat çekici sonuçlarını Filiz Kantekin değerlendirdi. Türkiye’de 0-6 yaş çocukların yüzde 63’ü tableti tek başına kullanırken yüzde 57’si bir ebeveyniyle birlikte kullanıyor. Maalesef bu oran‚ her zaman üzerinde durduğumuz çocuk ve ebeveynin dijital ürünleri birlikte kullanması gerekliliği ile çelişiyor. Türkiye’de çocuklar tableti yüzde 72 oranında en çok video izlemek için kullanıyor. Bunu sırasıyla oyun oynamak‚ resim yapmak‚ eğitsel amaçlar ve fotoğraflara bakmak takip ediyor. Türkiye’de ebeveynler yüzde 55 oranında indirilecek uygulamaları kendi seçerken ABD’de bu oran yüzde 91. Birlikte indirilen uygulamaların oranı ise Türkiye’de yüzde 32. Araştırmacılar‚ kültürlerin ebeveynlik yaklaşımlarının bu rakamlar üzerinde etkili olabileceğinin de altını çiziyor. Türkiye’de çocukların yüzde 52’si hafta içi tabletle bir saat veya daha az zaman geçiriyor. Hafta sonu ise oran biraz daha artıyor. Bu oranlar ABD’deki yaşıtlarıyla da benzerlik gösteriyor.
 
Onları temiz dijital dünya ile tanıştırın
 
Çocukların hem dijital teknoloji aracılığıyla bilime‚ kültüre‚ sanata kolayca ulaşabilen hem de aile‚ arkadaş‚ doğa sevgisi gibi değerleri koruyan bir nesil olarak yetiştirilmesi konusunda ebeveynlere büyük görevler düşüyor. İnternetten elde edilen bilgilerin çokluğuyla başa çıkmak‚ onları sınıflayabilmek ve etkileşimlerini iyi kullanabilmek noktasında onlara yardımcı olmalısınız. Teknolojinin sadece tüketimin değil‚ aslında üretimin de çok önemli bir parçası olduğu gerçeğini aşılamalısınız. Doğayla ilişkisi neredeyse kalmamış‚ kişiler arası iletişimini sadece sanal hayatla yürütebilen nesillerin önüne ancak böyle geçilebilir. Üstelik bu sayede çocuklar teknolojiyi verimli kullanan‚ gerçek bilgiye sahip olarak yetişirler. Kullanılan teknolojinin bireylerin dünyasını değiştirdiği kadar ülkelerin de kültürleri üzerinde büyük etkileri olduğunu unutmayın.
 
İletişim
Ceyda Saygıner
0 532 487 37 99
20170810__9749566912
 
Bu yazı 2149 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur