04 Nisan 2009
Çınar Kolleji ;nde Prof.Dr. Nevzat TARHAN konferansı.

Çınar Kolleji ;nde Prof.Dr. Nevzat TARHAN konferansı.

Prof.Dr. Nevzat TARHAN kendisine tanınan süre içerisinde mümkün olduğunda çok konuya temas etmeye çalıştı.


TARHAN : Toplum çıkarcı kişiliği ön plana çıkarmayı teşvik eden bir hale gelmiştir. Kişinin çıkarcı olması erdemli olmasından daha karlı bir duruma getirildiği bir toplum haline geldiğini belirtti.

İnsan beyniyle değil duygularıyla hareket eden bir varlıktır. Beyinde telsiz frekansları gibi hareket eden notronlar ? doku ve sinir hücreleri vardır. İlgilenme nitelikli beraberliklerle oluşur nitelikli birlikteliler duyguları hareket ettirerek dürüslüğü ön plana çıkarır? dürüstlük sözle tavsiye etmekle olmuyor nitelikli birliktelikler sonucu duğru davranışlar dugusal ilişkiyi hareketlendiriyor. iletişimin % 70?i mimik yüz ifadeleri ve jestler oluşturur % 30 kullanılan dil karşı tarafla ilişki kurar.

Bir profesör? hanımı ve biri 6 diğeri 7 yaşında olan iki çocuğu ile hayvanat bahçesine gidiyor girşte yazan yazıya göre yedi yaş ve altı ücretsiz olduğunu ifade ediyor. Profesör 3 bilet talep ediyor biletçiden biletçide ise diyor ki 2 bilet alsaydınız ben çocukların yaşınımı soracam size geçseydiniz profesörün cevabı ise siz bilmiyorsunuz ancak çocuklar yaşlarını biliyor

Yani çocukllara karşıda dürüst davranmak gerekir bu davranış çocuğa okutulacak bir çok kitaptan vada yapılacak tavsiyeden daha önemli bir davranıştır.

Çocuk evde yaptığı bir hata örneğin evde bulunan bir vazoyu kırması tüm tarafları ile incelenmesi gerekir. Belki de çocuk annesine hediye vermek amacıyla o vazoyu taşıyor kızmak terbiye etmek değildir

Duygusal ilişki sonucu oluşacak duygusal zeka sebat etmeği insanda oluşturur. Çocuğa zevkleri erteleyebilmeyi öğretmek kısa vadeli zevkler ve uzun vadeli zevkler olarak ayırıp hayata hazırlamak gerekir. Çocukları aşırı korumak yerine hayata hazırlamak gerekir yoksa çocuklar gelişemiyor. Aşırı korumak psikolojik kırılganlığı doğuruyor.

Sevgi çocuğu korumak değildir. Sevginin yönetilebilmesi lazım sevginin disipline edilebilmesi lazım yani sevgi disiplin içinde verilmesi gerekir. Çocuk için önemli olanları öncelik sırasına koymayı öğretmek gerekiyor.

Ebeveynlerin birinci önceliği iyi çocuk yetiştirmek olmalı zengin makam sahibi veya başka bir unvan sahibi olan çocuk değil.

0-6 yaş arasında çocuk beyninde öğrenmiş olduğu etrafında görmüş olduğu cerayan eden olaylardan beyin network?u içinde anayollar oluşur daha sonra edindiği bilgiler bu yollardan gelir.

Bilgide seçiciliği bilgiyi arıtarak kullanmayı öğretmek gerekir yasaklamak yerine birlikte hataları tespit ederek seçici kullanmayı öğretmek gerekir. Televizyon? bilgisayar ve interneti yasaklamak yerine seyrederek beraber kullanarak hataları tespit etmek gerekir. Böylece planlı çalışmayı ve seçici kullanımı öğretmiş oluruz. Nasihat etmek yerine örnek olmak gerekir. Yaşam koçluğu değigimiz insanların hatalarını birbirlerine ifade etmeleri ve planlı çalışmaya adepte etme mesleğidir.

Unutkanlık

Unutkanlık iki çeşitttir kötü halli unutkanlık başta Alzheimer Hastaligi yol açıyor. İyi halli unutkanlık günlük yaşamda stres üzüntü deprasyon sebebiyle oluşan unutkanlık. Sosyal temaslar beynin kullanılmasını sağlayarak güçlenmesini sağlar çünkü beyin ya kullan yada kaybet metoduyla çalışır.


Çocukta inanç eğitimi

İnançın görünen ayağı ibadet görünmeyen ayağı ise ahlaktır. Çocukları özü sözü bir olarak yetiştirmek gerekir. Söylemlerle yapılanlar bir olmalı söz de davranış ta bir olmak zorunda ahlaklı birey illede başarılı birey olacak diye bir şey yoktur.

İnanç eğitiminde hata yapan çucuklara allah seni cehennemde yakar ifadeleri ile terbiye etmek doğru değildir. Allahın rahmeti asas cazası istisnadır. Allah korkusu sopa şeklinde anlatılmaması gerekmektedir.
Allah korkusu allahın merhametinden yoksun kalmak sevgisinden eksik kalmak gibi anlatılması gerekir.


Aile eğitiminde baba

Çocuk eğitimi tamamen anneye bırakılması sakıncalıdır. Baba sadece evin ihtiyaclarını gideren para getiren biri olarak görülmemesi gerekir özellikle erkek çocuklar erkeklerle özdeşleşmeleri lazım buda çocuklarla geçirilecek nitelikli birlikteliklerle aşılır. Çocuk babayı taklit ve takip yöntemiyle örnek alıyor. Anne babanın baba da annenin iyi taraflarını değişik zaman ve ortamlarda çocuklara anlatmaları gerekmektedir. Bu çocukta maddi olmamayı öğretir.

İrade

İnsanların karar verme yetenekleri de önemli fonksiyonlardandır. Hayatta insanın yaptığı tercihler özgür iradesi ile yaptığı tercihlerdir. Özgür irade çocukta sorumluluğun sınırlarını belirler. Ehemle mühimi karıştırmaması bir beceridir. Kategorik düşünmek gerekir beş dakika bir konu üzerinde konuştuktan sonra başka bir konuya geçebilmesi gerektiğini ifade etti


Konferansa katılımın yoğun olduğu salonda boş yer bulma sıkıntısı çekildi. Prof.Dr. Nevzat TARHAN konferans sonunda ayakta alkışlandı. Konferansı düzenleyen Çınar Kolleji?nin Prof.Dr. Nevzat TARHAN için hazırlamış olduğu hediyeler konferansa katılan Başakşehir ilçe Kaymakamımız Sayın Cevdet CAN Bey tarafından verildi. Ayrıca Konferans katılıcıları arasında İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın İsmail BALTACI Bey de bulunmaktaydı.


Basaksehirrehberi.com / Haber Merkezi
Bu yazı 2696 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur