31 Aralık 2008
Ekonomik Kriz Antikacılara Yaradı

Ekonomik Kriz Antikacılara Yaradı

Türkiye`de müzayede gerçekleştiren firmalar ; ekonomik krizden etkilenmediklerini ; hatta bu dönemde piyasanın canlandığını bildirdi.

Antik A.ޞ Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam ; AA muhabirine yaptığı açıklamada ; 27 yıldır müzayede gerçekleştirdiğini ; dünya genelinde veya yerel ekonomide birçok kriz yaşadıklarını ifade etti. Artam ; "Antika ve sanat piyasası bu krizlerden en az etkilenen ; hatta etkilenmeyen bir piyasadır diyebiliriz. Tam aksine kriz dönemlerinde sanat piyasasında bir hareketlilik görülür" dedi.

Kriz dönemlerinde müşterilerinin büyük bir çoğunluğunun antika ve tablo alarak ; hem varlıklarını yanlarında güvende tuttuklarını hem de büyük fiyat artışlarından faydalandıklarını belirten Artam ; 5 Nisan kararlarının hemen sonrasında müzayede düzenleyen bir kurum olarak antika ve sanat piyasasının ; finansal piyasalardan özgür ve krizlerden etkilenmeyen bir yapıya sahip olduğunu gördüklerini anlattı.

Antikanın her zaman en iyi yatırım aracı olduğunu söylediklerini ve tavsiye ettiklerini belirten Artam ; şöyle devam etti:

"2008 sonu ve 2009 içinde sanat piyasasındaki bu fiyat artışlarının devam edeceğini düşünüyorum. Önde gelen müşterilerimiz beğendikleri bir sanat eserine sahip olabilmeyi ön planda tutuyorlar. Her kriz geçicidir ama bir sanat eserini bir kere kaçırırsanız bir daha geri gelmeyebilir. ޞeker Ahmet Paşa ; Süleyman Seyyid ; Hikmet Onat ; Vecih Berketoğlu ya da çağdaşlarımızdan bir Sabri Berkel`in `Göğe Yükselenler` tablosu kriz dinlemezler. İyi eserler evrensel değerlere sahiptirler ve alıcıları yıllardır onları aramaktadır. ޞahısların eserlerden aldıkları keyif de eklenince antika ve sanat piyasasındaki sürekli yükselişin nedeni ortaya çıkmış oluyor."

Ekonominin temel kuralı arz-talep dengesinin sanat piyasası için de geçerli olduğunu vurgulayan Artam ; "Dolayısıyla her geçen gün sayıları azalan sınırlı sayıdaki tabloların fiyatları krizlere rağmen artacaktır. Müzayedelerimizde yer alan tablolar köklü ailelerin koleksiyonlarında yer alan çok önemli eserlerden oluşmaktadır" diye konuştu.

-SAHTECİLİОE KARޞI SIKI DENETİM-

Müzayedeye girecek eserlerin incelenmesine büyük önem verdiklerini ifade eden Artam ; müzayedeye giren Türk ressamlarına ait tabloları bünyelerinde bulunan bir uzman kadrosunun kontrolünden geçirdiklerini ; daha sonra her tablonun bu işe yıllarını veren ressam ve restoratörlerin aralarında bulunduğu 10 kişilik uzman grubuna gösterilerek fikirlerinin alındığını belirtti. Artam ; "Eğer bu uzmanlardan bir tanesi bile şüpheli yaklaşırsa o eser müzayedeye giremiyor" dedi.

Bu uzman kadrosunu geçebilen tabloların geldikleri yerin de araştırıldığını ifade eden Artam ; şunları kaydetti:

"Getiren kişinin tabloya hangi şartlarda sahip olduğu çok önemlidir. Bir eserin `provenance`nın açık ve net olması Antik A.ޞ`de müzayedeye girmesinin temel şartlarından biridir. Köklü ailelerin koleksiyonlarından çıkan tabloların bir çoğunun arşivi ve geçmişteki bilgileri kayıtlarımızda mevcut olduğundan eser tanımlanmasını da yapabilmekte ve Türk ressamlarına tam garanti verebilmekteyiz."

Artam ; Çin`in her şey de olduğu gibi sanat eserlerinin de röprodüksiyonunu yaptığını ;sanat eseri özelliği taşımayan ; 5-15 dolara satılan ; herkesin kolayca röprodüksiyon olduğunu anlayabilecekleri bu tür ürünlerin sanat piyasasında talep görmediğini söyledi.

-SON 3 MÜZAYEDEDE YÜZDE 80 SATIޞ-

Bali Müzayede`nin Genel Koordinatörü Utkan Koçak da ekonomik krizden antikacıların etkilenip etkilenmediğini müzayede sonuçlarının göstereceğini ; izlediği son 3 müzayedenin gayet iyi geçtiğini ; yüzde 80 oranında satış gerçekleştiğini anlattı.

Antika piyasasının krizden çok fazla etkileneceğini düşünmediğini belirten Koçak ; ekonomik krizlerde paranın yok olmadığını ; el değiştirdiğini dile getirdi.

Türkiye`de lüks tüketimin düşeceğine inanmadığını ifade eden Koçak ; "Önemli eserler her zaman alıcı bulur" dedi.

Koçak ; krizin müzayede şirketlerinden ziyade küçük esnafı etkileyeceğini düşündüğünü ; ABD ; İngiltere ; Fransa`daki müzayedeleri takip ettiğini ; orada da satışların düşmediğini söyledi.

Piyasada yeni alıcı çıkmadığını ; son 5-6 yıldır alıcıların değişmediğini anlatan Koçak ; "Piyasada belli bir pasta var ; yeni alıcılar gelmeyince hep aynı kişiler arasında paylaşılıyor" diye konuştu.

Utkan Koçak ; Türkiye`de müzayede sektörünün son 20 yılda geliştiğini ; sanata yatırım yapan ülkelerle kıyaslandığında bunun bir hiç olduğunu ifade ederek ; "Bunu önce algılayıp para yatıranlar ciddi paralar kazandılar ; çıkar sağladılar. Bir eser 3-5 yılda 5-10 kat değerlendi. Dünyada hiçbir şey bu kadar kısa sürede bu kadar çok değer kazanmaz" görüşünü dile getirdi.

Türkiye`de sanata para yatıranlar bilinçli olmadığı için bundan rant sağlayan insanların çoğaldığını belirten Koçak ; Türkiye`de daha çok değeri 20 bin dolara kadar olanlarla ; yaşayan ressamların tablolarının sahtelerinin yapıldığına dikkati çekti.

"Çok sahte resim gördüm" diyen Koçak ; "Sahte resim yapımını engelleyemezsiniz ama ayırt edebilirsiniz. Sanata yatırım yapmaya yeni başlayanlar mutlaka profesyonel yardım alsın. Bu kişiler eserleri mutlaka müzayedelerden alsın ya da müzayedelerdeki uzmanlara danışsınlar" dedi.

-"TALEP CANLANDI"-

Uğur Antik`in sahibi Uğur Batur ; ekonomik krizlerden herkes çok yoğun etkilenirken antika piyasasının kriz ortamında canlandığını kaydetti.

Müşterilerinin kriz ortamlarında yatırım amaçlı aldıkları antikaları ellerinden çıkarmaya başladıklarını anlatan Butur ; "Ekonomik kriz ortamlarında bazı insanlar rant yapar. Mesela bir kişi 1 ;1 liradan aldığı dolar 1 ;5 lira olunca yüzde 50`ye yakın kar yapar. Yaptığı karın bir bölümünü de antikaya yatırır. Talep canlanır. Bu dönemde de talep canlandı" diye konuştu.

Açılan ya da açılacak müzayedeler nedeniyle piyasada mal bulunmadığını ifade eden Batur ; müzelerin topladığı eserlerin de buralarda sürekli sergilendiğini ve piyasaya bir daha dönmediğini ifade etti.


Kaynak : Anadolu Ajansı Bu yazı 3025 kişi tarafından görüntülendi.

Yorum Ekle

Tüm alanları doldurmak zorunludur